Az Ikon étterem 2012-ben nyitotta meg kapuit Debrecen szívében. Már abban az évben nemcsak a város, de az egész ország élbolyába került, teljesítményéről étteremkalauzok, étteremkritikusok és a közösségi értékelő portálok egyaránt elismeréssel szólnak mindmáig.
A Gault Millau kalauzban bekerült a „sapkások” közé, a Dining Guide-ban stabilan őrzi pozícióját a felső szegmensben, a tavaly megjelent magyar Michelin-kalauz tányérral, azaz ajánlással jutalmazta.
Belterét átgondolt belsőépítészeti megoldások, fesztelen elegancia jellemzi. Magas, boltíves belső, a padlón kellemesen süppedő szőnyeg, élő növények, fehér abrosz, modern világítótestek. Ügyesen alkalmazzák a borosüvegeket dekorációs elemként. Séfasztalt is működtetnek, így a vendég, ha igénye van rá, szem- és fültanúja lehet a konyhai munkának.
Az Ikon a magyar vendéglátás minőségelvű megújulásának egyik éllovasa. Magas minőségű, zömmel helyi és szezonális alapanyagokból dolgoznak, kíméletes technológiákkal. A zöldségek, gombák, fűszernövények nagy részét saját kertjükben termesztik. A konyha igényes és kreatív, a tálalás látványos, de nem túlbonyolított.
A hely kulináris stílusát Pataky Péter alakította ki, 2018 óta a kiemelkedő, köztük Michelin-csillagos, angol éttermekben dolgozó Thür Ádám vezeti a konyhát. (A jeles séffel itt olvashatunk tartalmas interjút.)

Az Ikon a magyar gasztronómiai hagyományokra támaszkodik, azok átértelmezésére, megújítására törekszik, nem kis sikerrel, miközben enged a más konyhák ihletésének is időnként. A honlapon olvasható ars poeticájukat a vendég egy az egyben visszaköszönni látja a tányérokon: „az Ikonnal egy olyan vidéki éttermet álmodtunk meg, ahol bár az ételsor magyaros alapokra épül, mégis sikerül belecsempésznünk egy kis fine bistro stílust. Fontosnak tartjuk, hogy olyan hely legyünk, ahol az ételt nem kell elmagyarázni, de a vendég mégis az első pillanattól a távozásig maradandó élményt kapjon.”
Az italkínálat pazar. A borlapon közel kétszáz tétel, köztük számos borkülönlegesség, harminc tételt poharaznak. Kiváló a töményszekció, a kézműves sörök is helyet kapnak az itallapon. A pálinkaválasztékot nem kevesebb, mint kilenc főzde termékei közül válogatták össze.
