Jellemző a rendezvény színvonalára, hogy ide étteremtulajdonosok és séfek is ellátogatnak. Ha a legjobb székelyföldi éttermek ötös listáját kellene összeállítanom, akkor a bálványosi Forkot, a székelyudvarhelyi Pávát, a marosvásárhelyi Petryt, az udvarhelyi Schwartzot és a sepsiszentgyörgyi Szikrát kellene valahogy sorrendben rakni, ebben a kontextusban megtehettem, hogy az ábécé adja a rendezőelvet.
Nos, a Páva a kiállítók között volt idén is, a Fork tulajdonosai, Szarvadi Lóránd és felesége, Téglás Zsuzsanna ott kóstolgattak az érdeklődők között, akárcsak a Szikra tulajdonosa, Petrovics Ágnes és a séfhelyettesi pozícióból séffé előlépett Kicsi Sándor. Nincs egy hete, hogy megfordultam az új helyre költözött Szikrában egy borkóstoló erejéig, a konyha sajnos zárva volt, így az új étlapról szóló beszámolóra még várni kell a tusványosi táborig. Mindenesetre amikor a Gourmet szóba került, rákérdeztem, hogy kiállítóként jönnek-e, mondták, hogy elég nehéz infrastrukturálisan megoldani egy ilyen kitelepülést, és egyelőre érdeklődőként érkeznek.
Tavaly kellemes meglepetésem volt a BDPST group standjainak fotóboxa, igen remek ötlet így biztosítani a méltó hátteret a kulináris attrakciók számára. Idén a csoporthoz tartozó vendéglátó egységek közül a tarcali Bobajka, a turai Botanique bár s a nemrég nyílt fővárosi Flava állított ki a fesztiválon. A látogatók már rutinszerűen használták a fotóboxokat, időnként még sor is kialakult előttük.

A Flava majonézes, zöldfüves, jó ízű ráksalátával töltött foszlós buktával indított, ezt követte a bárányhúsból készült köfte, amit naanalapon szolgáltak fel, kim chivel és lilakáposztával. Nemzetközi fúzió a javából. A remek ételsort minibabka zárta, ami mellé tejfagyit adtak.

A Bobajka sültpaprikakrém-levest kínált füstölt pisztráng és túró betéttel, továbbá új hullámos hortobágyi palacsintát, szépen vagdosott, jó ízű hússal, valamint remek szilvásgombócot. A lényeget megőrző, újraértelmezett, jól elkészített klasszikusokból állították össze a kínálatot, melyek méltók az étterem filozófiájához és nevéhez.
