Nagybecskereki brew pub, széles ételkínálattal: Lion pub & Joks Craft Brewery

Jól éreztük magunkat a Lion pubban, máskor is szívesen betérnénk.

Borbély Zsolt Attila
2023. 07. 12. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagybecskerek több mint hétszáz éves múltra visszatekintő bánsági város. Trianon előtt Torontál vármegye központja volt. Az 1910-es népszámlálás előtt sem volt többségben a magyarság, de a város lakosságának harmadát tette ki. Ma is jelentős magyar közösség él itt, érdekes, hogy abszolút számban nem csökkent a magyar lakosság az elmúlt bő száz évben, hanem nőtt. 1910-ben 9148 magyar lakta Nagybecskereket, a legutóbbi, 2011-es népszámlálás idején 11 605. Más kérdés, hogy az összlakosság akkor 26 006 fő volt, ma 76 511. Hadd szúrjam ide azt is, hogy itt született 1817-ben Lázár Vilmos honvédezredes, aradi vértanú.

A szerbek által egy második világháborús kommunista partizánról elnevezett nagyobbacska város gasztronómiai szempontból fontos központ. (Elég szomorú, hogy délvidéki magyar ismerőseimmel is előfordul, hogy szerb nevén említik e régi, magyar alapítású települést.) 

Fotó: A szerző felvétele

2021 nyarán három éttermet látogattunk meg itt Jovanovity Dániel délvidéki gasztroguru barátommal. Elsőként a Kovac cafét, aminek híre eljutott Óbecsére is. Nem volt rossz, átütő sem, akadtak hibák, regionális szinten ezzel együtt átlag felettinek mondható a hely. Szóba elegyedtünk a szomszéd asztalnál ülő magyarokkal, tőlük kaptuk azt a tippet, hogy a Kafematot is nézzük meg, mely ez idő tájt vezeti a Tripadvisor toplistáját. Mi úgy találtuk, hogy az „aki sokat markol keveset fog” elve érvényesül az esetükben, de nincs kizárva, hogy két év alatt szintet léptek. A legjobb benyomást a Baccata tette ránk, itt csak kézműves sört ittunk és desszerteztünk, megfogadva, hogy ellátogatunk még hozzájuk. Erre azonban aligha kerülhet már sor, mert a hely bezárt.

A minap a délvidéki pacaltúrának becézett gasztrokörút alkalmával útba ejtettük Nagybecskereket is. A Baccata volt célba véve, akkor még nem tudtuk, hogy már nem működik a remek kávézó-étterem. Utunk a Lion pub mellett vitt el, melynek cégtáblája elég volt ahhoz, hogy módosítsuk tervünket. S milyen jól tettük!

Fotó: A szerző felvétele

A brew pubok előnyben vannak nálunk, megvan annak a különös varázsa, hogy az ember azt a sört issza, amit ott helyben főznek. Legfrissebb élményem a műfajban a Brew Your Mind nevű szekszárdi csúcsfőzde székhelyén kialakított sörkimérés, itt olyan sörökkel is találkozhatunk, melyek nem jutnak el a fővárosba. Kassán két brew pubot is sikerült meglátogatni, a Pivovar Hostinecet és a Gólemet, az anyaországi példákat (pl. miskolci Zip’s, gyulai Corner, budapesti Fehér Nyúl) már több ízben is említettem. Erdélyben érdekes módon nem jellemző ez a modell, mifelénk saját névre vett bemutató kocsmákat nyitnak a főzdék. Délvidéki brew pubban mindeddig nem jártam.

Fotó: A szerző felvétele

A pub olyan nemzetközi formanyelv a kocsmaberendezésben, mely mindenfele hódít, ami nem csoda. Intimitást, otthonosságot sugall, mindezt meghitt, többnyire századfordulós, s véletlenül sem modern stílusban. Elvégre az is volt a rendeltetése a „public house”-oknak, a helyi közösségi élet kulcsintézményeinek, hogy a vendégek otthon érezzék magukat bennük. A Lion sem lóg ki a sorból, jó itt leülni és szétnézni, megszemlélni a sörfőző berendezést a sör kortyolgatása közben. Mi végül a kerthelyiségben kötöttünk ki társaim javaslatára, amit szintén szépen rendeztek be.

Hivatalos honlapot nem működtetnek, a Facebook-oldaluk tölti be ezt a funkciót. Innen informálódhatnak a helyi zenerajongók a Lion aktuális koncertkínálatáról. Egy hete például a „Zelen Patak” nevű ír népzenét játszó társulat lépett fel, a „The Quarantinos” nevű Tarantino tribute band mellett. Utóbbi, mint sejthető, a jeles filmrendező alkotásainak filmzenéiből válogatja műsorszámait. Sörözni egy brew pubban a Pulp fiction zenéje mellett, ez nem akármilyen életérzést adhat.

Fotó: A szerző felvétele

A fő profil nyilvánvalóan a sör. Értékeltük, hogy a hatféle saját főzeten kívül az Eichbaum nevű, szintén helyi főzde söreit is tartják. Borokat egy temerini magyar pincészet, a Vindulo borászat szállít nekik. Érdemes egy pillantást vetni háromnyelvű (szerb, magyar és angol) honlapjukra. Összesen tizenegy termékük kapható a Lionban, kimérve vagy 0,187 literes palackokba töltve az olaszrizlingtől a rosé cuvée-n át a kékfrankosig. A tömény italok között figyelemre méltó tételeket nem találunk, de ez nem is baj.

Igen széles ételválasztékot kínálnak, akár étteremként is működhetnének. Van külön „kolbászszekciójuk” az étlapon, készítenek többféle omlettet, szendvicseket, kétféle csorbát, burgereket, steakeket, grilleznek csirke- és sertéshúsokat. Vannak rendszeres napi ajánlataik is, hétfőnként például „Hot balls” címszó alatt habanero paprikával ízesített húsgolyókat kínálnak. Ez így önmagában bíztató, de még további csípős szósz is jár a helyi fasírtvariáció mellé. Sajnos mi keddi napon tértünk be hozzájuk, így aznap babbal kísért kolbászféléket ehettünk volna; csábított a lehetőség, de végül másképp döntöttünk. 

A „Metál burgerük” négy változatban kapható (heavy, power, thrash, black), alighanem ez a csípősségi fokozatot jelzi, sajnos egyik asztaltársam kapszaicinérzékeny volt, s mivel mindenen osztoztunk, le kellett tenni erről a kihívásról. Vagy jobb esetben csak halasztani azt. A főbb fémzenei irányzatok ilyetén sorrendbe állítása mindenesetre eredeti és ötletes. 

Háromféle sörüket kóstoltuk, a pilsnert, az IPA-t s az APA-t, tisztes munka volt mindhárom. Ettünk mellé egy korrektül elkészített csevapot és egy Rock and roll burgert. 

Fotó: A szerző felvétele

A serpenyőben (s nem faszénparázson) sült, de élvezhető csevap mellé egyszerűbb mirelit sült burgonya került, jóféle káposztasaláta, némi hagyma, paradicsom, s készterméknek tűnő majonézes mártás. 1800 forintnak megfelelő dinárért nem vártunk többet vagy jobbat. 

Fotó: A szerző felvétele

A burgerhez a húspogácsát nem sütötték rommá, de azért lehetett volna szaftosabb, mindenesetre pubszinten, nem sokkal 2000 forint alatti áron, abszolút kielégítőnek tartottuk a produkciót. Az árak egyébként is barátságosak, legyen szó sörről, borról vagy ételekről; a felszolgáló udvarias, uralja az angol nyelvet. 

Jól éreztük magunkat a Lion pubban, máskor is szívesen betérnénk. Mondjuk hétfőn, s a habanerós fasírt mellé rendelnénk egy Black Metal burgert.

Lion pub

Nagybecskerek, a Milutina Milankovicca és az Oslobodenja sugárút kereszteződésénél.

Telefonszám: +381 69 5315788

Honlap: https://www.facebook.com/lionpub.zrenjanin/

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Lion Pub (Fotó: A szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.