Csángó ebéd a Hidegségben a puliszkafőzés mestereinél, a Fatányéros vendéglőben
A hely arról is nevezetes, hogy itt főzték egyetlen bográcsban a legnagyobb adag puliszkát.
Borbély Zsolt Attila
2023. 06. 30. 15:26
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
A gyimesbükki ezeréves határt jelző határkő s az ott álló, múzeumként berendezett őrház egyike a Kárpát-medence legfőbb nemzeti zarándokhelyeinek. Különösen pünkösd után érdemes idelátogatni, amikor a több százezer csíksomlyói búcsújáró egy része ezt a célpontot beiktatja a programba. Ha Belső-Magyarországról indulunk útnak, ahhoz a 600-800 kilométerhez képest, amennyi az út Csíkszeredáig, semmiség az a plusz ötven, amennyit még Csíkszék központjából a 30-as Őrházig meg kell tenni. Piros-fehér-zöldbe öltözik ilyenkor az emlékhely, sokan koszorúkkal, virágcsokrokkal fejezik ki egy szebb történelmi kor iránti jogos nosztalgiájukat és a határvédelem hősei iránti tiszteletüket.
Csíkszereda és Gyimesbükk között érdemes több helyen is megállni, a Gyimesközéplok részét képező Borospatakán működő festői Skanzen azoknak is izgalmas látványosság lehet, akik nem itt szállnak meg valamelyik gyönyörűen felújított autentikus parasztházban.
Az Őrháztól mindössze 600 méterre fekszik a Kemencés pihenő, egy gyönyörűen berendezett rusztikus udvar, ahol kedves mosollyal, házias ételekkel és Tiltott Csíki sörrel várják a vendégeket.
Kicsivel távolabb, fél óra járásra, még mindig Gyimesbükkön működik Degustarium néven a helyi termékek boltja, ahol környékbeli őstermelők sajtjaiból, felvágottaiból, mézeiből, szörpjeiből és lekvárjaiból válogathatunk.
A környék leghíresebb vendéglője a Fatányéros. A hely arról is nevezetes, hogy itt főzték egyetlen bográcsban a legnagyobb adag puliszkát. Az oklevél mellett képsorozat számol be a nemes akcióról. A hely honlapja arról tájékoztat, hogy a rekordhoz 1200 kg puliszkalisztet, 800 kg túrót, 100 kg vajat, 75 kg sót, 100 liter tejfölt és 4600 liter vizet használtak fel.
A végleges mennyiség 6849 kilogrammot tett ki. A csapatot Csilip Árpád vezette, a gigapuliszka elkészítésében Antal Tibor, Ambrus Ede, Ambrus Róbert, Bodor Attila, Csillag György Attila, Kulcsár János, Mihók Péter, Molnár Szabolcs, Tankó Attila, Tankó Péter, Tímár Norbert és Prezsmer Fülöp segédkeztek. A beszámoló szerint közel 20 000 ember kóstolta meg a végeredményt.
Rönkfaoszlopok és gerendázat, hatalmas, súlyos faasztalokon spárgával bevolt, sújtással ékített üvegben élő virág, s ami igen kellemes meglepetés: bors- és sódaráló.
Tetszetős, régies világítótestek, muskátli, népi hímzések az ablak alsó szegélyében, a kandalló felett a csíksomlyói Szűz képe.
Az ételkínálat jelentősen egyszerűsödött, erdei gombát például már nem kínálnak egyáltalán, az alapanyagok és a konyhatechnológia tekintetében, úgy tűnik, hogy biztonsági játékot játszanak.
Az általam rendelt fogásokon kívül kínálnak kétféle hidegtálat, zöldségkrémlevest, pacal- és parasztcsorbát, bográcsost és babgulyás, rántott húst és roston sültet sertés- valamint csirkehúsból, kétféle puliszkát, töltött káposztát, tepsis csülköt s végül pisztrángot. A desszertrovatban négyféle palacsinta és fagylalt szerepel.
Itallapjuk nincs, az italválasztékról a felszolgáló ad tájékoztatást. Akit közelebbről érdekel a téma, odafáradhat a pulthoz, hogy megnézze, milyen borok közül válogathat. Jómagam csak érdektelen román tömegborokat láttam a polcon. Tartanak viszont Tiltott Csíki sört.
Tárkonyos pityókalevest kértem, ami ízesítésre volt rossz, bár ettem sokkal meggyőzőbbet is. Kár, hogy készen vásárolt füstölt, főtt csülköt kockáztak bele, így az nyilván nem sokat adott hozzá az ízképhez.
A báránypörkölt túlkészült, a hús nem őrizte meg a tartását, ízre viszont megnyert, nem álltam meg, hogy ne tunkoljam ki a levét a jóféle csángó pityókás kenyérrel. A mellé adott puliszka kifejezetten jól sikerült.
A káposztasalátát túlsózott savanyú káposztából készítették, de elfogyott az is. Nem lett volna rossz jelezni az étlapon, vagy legalább szóban, hogy nem friss káposztából dolgoznak.
A sajtos „csángó csips” nem kellően vékonyra vágott, frissen sült burgonyakarikákat jelentett, amire kissé száraz, sótlan „kást” (a török sajtkultúrára visszavezethető román friss sajtféleség) reszeltek.
Maga a krumpli házias volt, nem ropogott ugyan, csak egy-két darab, de még mindig értékelni lehet, hogy nem mirelitáruval dolgoznak.
A palacsinta kellemes meglepetést okozott, tésztájához bőven adtak tojást, tölteléke pedig remek házi áfonyalekvár volt.
A nem is oly apró hibák dacára a hely teljesítményét kiegyensúlyozottabbnak éreztem, mint bő fél évtizeddel ezelőtt, leginkább azért, mert ezúttal sem avas, sem teljességgel élvezhetetlen fogásba nem futottam bele. Az a szint, amit a Fatányéros képvisel a maga hibáival és erényeivel, megfelel a székelyföldi fősodornak.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.