Ilyen az igazi székely konyha + videó

A Mindmegette stábja a Székelyudvarhely közelében fekvő Székelylengyelfalván vendégeskedett, ahol megkóstolhatták a hagyományos erdélyi ételeket.

Magyar Nemzet
Forrás: Mindmegette2023. 06. 26. 15:31
Az igazi Kürtőskalács: Vitéz Kürtős
Az igazi Kürtőskalács: Vitéz Kürtős Forrás: Az igazi Kürtőskalács: Vitéz Kürtős/Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos erdélyi körúton a stáb ízelítőt kaphatott a hamisítatlan erdélyi vendégszeretetből, megcsodálhatták az erdélyi tájakat a tiszta, vidéki levegőn. A házigazdák az idén húszéves Vitéz Kürtős társalapítója, Bálint Gáspár szülei voltak. Már a fogadáskor elkezdődtek a kulináris élmények, ugyanis tízórai gyanánt frissen sült perec, túrós batyu és darázsfészek volt a felkínált különlegesség – olvasható a Mindmegette.hu-n.

A környéken tett túra után ebédre erdélyi hússaláta, azaz böff, húsleves és sült húsok kerültek asztalra, míg a vacsora töltelékes káposzta volt, mely az itthon ismert változattól eltérően nem savanyú, hanem új fejes káposztából készül, és kaporral, valamint csomborral ízesítik.

A második nap reggelén juhtúrós puliszka, házi szalonna, szalámi és virsli, valamint friss zöldségek voltak terítéken. Ebédre gulyásleves, valamint a vacsorából maradt töltött káposzta volt a menü.

Egyik étkezésről sem hiányozhatott a frissen sült kenyér, melyet kézzel, teknőben dagasztottak a házigazdák. A tíz kiló lisztből gyúrt, lassan kelesztett pityókás, azaz krumplis kenyeret kézzel szaggatták, és a kerti kemencében sütötték hosszú ideig. Ezt ráadásul a két nap során kétszer is megtették, azért, hogy az utolsó reggelen friss kenyérből készülhessen az útravalónak szánt zsíros kenyér.

Az étkezések zárása a hagyományos erdélyi édesség, a kürtőskalács volt, melyet a kemencéből kihúzott faszén felett sütöttek.

Borítókép: Illusztráció.  Az igazi kürtőskalács (Forrás: Vitéz Kürtős/Facebook)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.