Vadonatúj bisztró Csíkszereda központjában: Platz dining

A kreatív séf Szőcs Előd, ami érződik az étlap koncepciójában. A választék összefogott, átgondolt.

Borbély Zsolt Attila
2022. 12. 12. 14:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltás után megalakult erdélyi magyar érdekképviselet egyik konszenzuális követelése az állami magyar egyetem létrehozása volt, lehetőség szerint a hajdan egybeolvasztott, kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem szétválasztásával és a magyar rész önállósításával. A konszenzust épp a Babes–Bolyai Tudományegyetem egyes balliberális oktatói törték meg, akik álérveket állítottak hadrendbe az önállósodás ellen. 

Nem csoda, hogy a román fél ezt kihasználta kommunikációs szempontból s végül nemcsak hogy nem állították helyre a Bolyai egyetemet, de az oktatási törvényben lényegében lehetetlenné tették bármiféle állami finanszírozású, csak és kizárólag magyar nyelvű képzést nyújtó egyetem életre hívását.

A gordiuszi csomót Orbán Viktor vágta el, akinek első kormánya magánegyetemet alapított Sapientia néven Csíkszereda központtal. Az egyetem főépülete a város főterének sarkában helyezkedik el, közvetlen közelségében több vendéglátóegység is működik, így a város legjobb cukrászdája, a Promenád, közel esik a Petőfi utca is, ahol megannyi hely várja a vendégeket, pár lépés a Petőfi Kávéház, a Rubiq és a Nagymama cukrászda, ahol barátságos környezetben sörözhetünk.

Az egyetem mellett nyitotta meg kapuit a Platz café, ahol a megszokott italválasztékon kívül minőségi magyar bort is lehet kapni. E vállalkozás a nemrégiben egyetlen házzal odébb „Platz dining” néven bisztrót nyitott a nemrégiben, mely reggeltől estig várja a vendégeket, igaz, a konyha csak déltájban nyit, addig rántottákat és szendvicseket ehetünk. Annyira friss a hely, hogy még a honlapját sem lelni a világhálón.

A kreatív séf itt is Szőcs Előd, akárcsak a Rubiqban, ami érződik az étlap koncepciójában. A választék összefogott, átgondolt. 

Kínálnak többek között minőségi szendvicseket, csirkesalátát sült csirkecombból, sült karfiollal, répával, salátanövénnyel, krutonnal és narancsos dresszinggel, téli bulgursalátát lime-os öntettel és sült gyökérzöldséggel, füstölt pisztránglevest, grillezett szépvízi sajtot, pasta-kat, valamint marhasteaket ropogós krumplival és szarvasgombás barna mártással.

A sörök nagyipariak, s hogy a helyzet még rosszabb legyen, a Heineken-portfólióhoz tartoznak. (A Heinekennel szemben nemcsak azért érez sok nemzetben gondolkodó magyar averziót, mert vörös csillaggal „ékítik” a címkéjüket, hanem azért is, mert pert indítottak az Igazi Csíki Sör márka ellen. Holott őket senki nem akadályozta meg abban, hogy előbb jelentkezzenek magyar címkés csíki sörrel vagy legalább kétnyelvű dizájnnal.) A borválaszték szűk, de igényes. A tömények között találunk minőségi tételeket is, főként a kiváló székelyudvarhelyi Jamy pálinkák érdemelnek figyelmet.

A kiszolgálás udvarias, de lehetne figyelmesebb. Jómagam jeleztem, hogy bármilyen sorrendben kihozhatják az ételeket, akár a desszert is jöhet előbb, úgyis csak kóstolok, majd becsomagoltatom a maradékot. 

Asztaltársam később érkezett, ő nem kért ilyesmit, de az ő desszertjét is hamarabb hozták, mint a levest és a főételt. Felcserélték a levesrendelését, zellerkrémlevest kért, marhahúslevest kapott. Mindezek után a leves mindkettőnk számláján szerepelt. Az egészséges gyanakvás megvan bennem, de merem állítani, hogy az utóbbi hiba sem volt szándékos, orvosolták is hamar, de azért három baki egy étkezés alatt kicsit sok. Sebaj, nem vettük rossz néven, minden egybevetve jól éreztük magunkat.

Kóstoltunk egy jól elkészített gombafasírtos szendvicset, pisztrángot házi majonézes burgonyasalátával és fokhagymachipsszel, ami tisztes átlagos szintet képviselt, továbbá kifejezetten egy remek fűszerkérges csirkemellet.

Itt érződik igazán, hogy ki ötlötte ki a fogást, meg a hőkezelési technológiát, hiszen az éttermek nagy részében ma is kiszárítják ezt az alapanyagot, itt szerencsére nem ez történt. A köret is – selymes sütőtökpüré és négysajtos szósz – megelégedésünkre szolgált, akárcsak a marhahúsleves, a hecsedlivel feldobott, szépen tálalt mákos guba és a jó alapanyagból készült, ízletes vaníliamártással felszolgált csokiláva is.

Mindent egybevetve a Platz dining szépreményű, jó szívvel ajánlható hely, mely minden bizonnyal kinövi a jelzett gyermekbetegségeket.

 

Elérhetőségek:

Platz bisztró

Csíkszereda, Mihai Eminescu u 3.

Telefonszám: + 40 754 825 057

 

Borítókép: Platz bisztró (Fotó: A kép a szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.