Magyar évszázadok lehelete

A Pivovar Hostinec egyik legjobb sörös élményünk. Úgy tudnak populárisak lenni, hogy közben a minőségből sem engednek. Aki sörszeretőként Kassán jár, ne hagyja ki!

Borbély Zsolt Attila
2021. 03. 23. 12:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van néhány város a Kárpát medencében, ahová legalább egyszer az életben el kellene zarándokolnia minden magyarnak: Brassó, Kolozsvár, Nagyszeben, Pozsony, Kassa és még sorolhatnám. Több mint negyven év kellett, hogy egy tokaji gasztrotúra során 2010 táján átugorjunk Kassára a bortúrát sörtúrával színezni, s persze körbejárni a város történelmi központját.

„Ha megállunk egy Eperjes melletti magaslaton, azonnal látható, hogy a Felvidék keleti fele és Tokaj-Hegyalja egymással szorosan összetartozó táj, amit csak idegen politikai akarat szakított el egymástól. A borvidék felett ott fekszik Kassa, az egyik legszebb város, ami a magyar kultúrából kisarjadzott, s ami évszázadokig töretlen kulturális egységet alkotott Tokajjal. Ahogyan a középkorban a szegediek élete együtt lüktetett a Szerémséggel, ahogyan a huszadik század közepéig az aradiak sorsa egy zsinórra volt felfűzve Ménes-Hegyaljával, úgy élt együtt évszázadokig Kassa és a Tokaji borvidék. A kassaiak jöttek-mentek, szőlőt tulajdonoltak és letelepedtek, együtt vigadtak vagy harcoltak a hegyaljaiakkal” – írta Alkonyi László a Vigyázz, kész, rajt… bor című könyvében. Talán az sem véletlen, hogy tíz esztendő múltán megint csak Tokajból, közelebbről Tállyáról indulva látogattunk ismét e városba, s az igazság az, hogy nemcsak a hangulata nyűgözött le ismét, hanem az a fejlődés, ami egy évtized alatt a vendéglátás terén bekövetkezett, legyen szó sörözőről, borozóról, kulináris kínálatról.

Kassa legnagyobb veszteségeink egyike. 1910-ben a lakosság 75 százaléka volt magyar, ma 2,6 százalék. Leírni is megrendítő. Ezzel együtt megmaradt az otthonosságérzés, a jogtudat és a város legszebb részeinek épített öröksége, ha idegen kézen is.

A Pivovar Hostinec Kassa egyik fő vendéglátóipari látványossága, mely a magyar évszázadok üzenetét hordozó festői főtéren, a Dóm közvetlen közelében működik. Azt hirdeti magáról, hogy az ország legrégebbi étterme, történetét a XV. századra vezeti vissza. Más kérdés, hogy az étterem több mint egy nagyságrenddel idősebb, mint a szlovák állam. (Hasonló a helyzet ahhoz, amikor éveken keresztül a temesvári sörgyár Románia legrégebbi sörfőzdéjének titulálta magát, miközben megalapításakor, 1718-ban nem is létezett Románia nevű államalakulat, arról nem is szólva, hogy a temesváriak álmukban sem gondolhatták, hogy valaha román uralom és román többség lesz e városban.)

A beltér lenyűgöző, minden elemében. Nemcsak a sörfőző felszerelés, de a hatalmas belmagasság, a bútorzat, a dekoráció összhatása lélegzetelállító. Az egyik falon a vendéglátóhellyel kapcsolatos régi dokumentumok láthatóak, ezek között magyar nyelvűek is feltűnnek. Aprócska öröm, de öröm.

Az étlap a helyi népszerű fogások mellett a nemzetközi konyha irányában is kitekint, s mint várható, elsősorban sörhöz illő ételeket kínál. Jó érzés olvasni, hogy kínálnak bundás kenyeret is, amit tökéletes helyesírással rögzítettek magyarul az étlapon. Szerepel a választékban többek között a disznófősajt, birkabélbe töltött, helyben készült paprikás kolbász, főtt burgonyával és savanyú káposztával körített sertéscsülök, hamburger, fish and chips, érlelt marhasteakek, többféle sült sajt, sztrapacska, spenótos paradicsomos pestós linguine, többféle gnocchi, teasütemények karamell és epermousse-szal.

Az árak helyi viszonylatban nem alacsonyak, de messzemenően értékarányosak, Kárpát-medencei szinten kedvezőek a minőséghez képest. A sörkorcsolyák zöme három és hat, megszokott főételek nyolc és tizenöt, steakek tíz és huszonöt, a desszertek három-négy euró között kaphatóak. A kiszolgálás udvarias, szakszerű, segítőkész.

Az italfront különlegessége a helyben főzött, kiváló minőségű sör. Ottjártunk idején volt vendégsör is Budapestről, az egyik legjobb sörfőzdétől, a Mad Scientisttől. Tartanak töményeket több kategóriában, de főképpen pálinkát, a helybeli főzdék mellett megjelenik a Panyolai is. A borlap közel húsztételes, két import terméket leszámítva helyi pincészetek nedűit kínálja.

Kihasználtuk a sörkóstoló-ajánlatukat is, körülbelül másfél decis mennyiségben, kis korsókkal meg lehet kóstolni mind a hat csapolt sörüket potom öt euróért, a sör mellé lényegében sörkorcsolyákat rendeltünk. A juhtúrós körözött kifogástalan volt és szépen tálalt, az apróhal korrektnek bizonyult. A marhahúsból készült tatár jó ízű. A nyers húst fűszerezték, majd formázták, s közepébe tojássárgáját ültettek. Olajban sült, valamint sima pirítóst hoztak mellé, továbbá tisztes mennyiségű fokhagymát, a kenyerek bekenésére. Meglepően jó élmény volt a desszertként rendelt jó ízű, jó állagú, helyben készült sörfagylalt, amit egy churros-szerű, frissen sült kosárkában szolgáltak fel egy kevéske természetes ízű epermártás-rajzon.

A Pivovar Hostinec egyik legjobb sörös élményünk, nem véletlen, hogy évek óta benne van a legnagyobb élményrögzítő portál, a Tripadvisor legnépszerűbb tíz kassai étterme között. Úgy tudnak populárisak lenni, hogy közben a minőségből sem engednek.

Aki sörszeretőként Kassán jár, ne hagyja ki!

Kassa, Hlavná 91/65

Telefonszám: + 421 902 580 580

A honlapjuk IDE KATTINTVA érhető el.

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.