Van-e téli bor?
Vélhetően nincsen. A szezonális étkezés nem képezi vita tárgyát. A bor évszakokhoz igazodó fogyasztása azonban más történet. Nem nehéz megérteni, miért vonzódunk télen a vörösborokhoz: a magasabb alkoholtartalmú, feszes tanninú és gyakran testesebb borok könnyen felmelegítik az embert. Igazából persze nincs vörösborszezon, ahogyan nincs sörszezon vagy csokoládészezon sem. Minden bort meg lehet inni télen is és nyáron is. Az más kérdés, hogy a szervezetünk és mi magunk mire vágyunk. Többnyire meleg pulóverre, meghitt beszélgetésekre jó asztaltársaságban, a pohárban hosszan forgatható borokra. És talán mégis vannak téli borok. Mégpedig, azok, amelyeket hidegben, szobában vagy éppen pincében szívesen kortyolgatunk, beszélünk róluk, és nem utolsósorban kellemes meleg érzést adnak. Elő hát az érlelt vörösborokkal, szépséges aszúkkal, netán erősített borokkal. Tudom, ennek a kategóriának nem sok barátja van a hazai borkedvelők között, mégis ajánlok egy próbát mindenkinek. Egy finom sor portói bor vagy sherry, netán az igen nehezen beszerezhető Madeira egyik-másik palackja ideális lehet. Ha testes borokról van szó, ezekből egyik-másik jó választás lehet. Ezeknek a boroknak a fahordóban történő érlelése és szőlőpárlattal való dúsítása, már önmagában a puha meleg tónusokat idézi fel bennünk. Termőhelytől függetlenül többnyire teltek és buják. Választhatunk persze kakaót is vagy forró csokoládét egy téli estére, de az talán kevesebbeket hoz lázba.
Mit igyunk hát mondjuk egy jó esti film mellé olyan barátokkal, akikbe nem kár a jó bor. (Sajnálom, de nem érdemel meg mindenki egy különleges szép tételt. Igazán nem vagyok irigy természet, de ha valaki felhajt egyszerre egy pohár remek italt, azt többet nem kínálom effélével.) Ha körülnézünk a hazai viszonyok között, bizony sok szép vörösbor mosolyog ránk a pocokról. Eger, a Mátra, Sopron is labdába rúg ma már a két nagy, Szekszárd és Villány mellett. Egyiknek sem kell nagyon drágának lennie, inkább az évjáratra figyeljünk és arra, milyen stílusú bort szeretünk igazán. Rajongunk-e a féktelen mennyiségű tanninért vagy szívesebben időzünk savak és gyümölcsök társaságában? Mindkét választás remek lehet, különösen a 2020-as vagy 2019-es évjáratból. A 2021-es boroknak egy része még kér egy kis időt a palackban, nem érdemes siettetni őket.