Az Etyeki Kúria 2003 óta palackoz pinot noir bort, 2001-ben telepítették az első pinot tőkéket. A Látó-hegy teteje az, ami az ültetvénynek helyt ad, s ha első ránézésre nem is tűnik egy extrém fekvésnek a hely, a borok már bizonyítottak. Korábban is volt szerencsém ezekhez a borokhoz, valamennyi évjárathoz, hordóválogatáshoz.
Ma már szinte tavaszi rutinná vált a Kúria pinot noir sorait kóstolni, de ezúttal egy finom kis csavar is társult a történetbe. Történt ugyanis, hogy az idei vendég az Etyeki Kúria majdnem vertikális kóstolóján egy tokaji pincészet volt. Nyilván mindenki kitalálja, hogy Domokos Attilával az élen a Dobogó Pince borai mutatkoztak be.
Ők 2007-ben palackoztak először pinot noirt. Tokaj, mint termőhely szembe megy mindazzal, amit a fajtáról rendszerint gondolni szoktunk. Fekvés szerint hűvösebb klíma, melegebb mikro- és mezoklíma. Mész, márga csak nyomokban fordul elő a borvidéken, a Dobogó pinot noir-ültetvényeinek helyet adó termőterületen még mutatóban sincs belőle. Ráadásul, ha az Úrágya dűlőre gondolunk, a legkevésbé sem vörösbor fog emlékeinkben felbukkanni, sokkal inkább a borvidéki magas minőségű száraz furmintok etalonjai. És lám.
Van az a stílus, van az az érleltség, van az az intelligens termelői és tulajdonosi hozzáállás, ami a tankönyvi adatokra fittyet hányva maga jelenti a minőséget. Ilyen szintű szőlészeti-borászati tevékenység egyértelműen intellektuális képességekre kell, hogy épüljön. Szép pinot noirt úgy gondolom csak az tud készíteni és értékelni, akinek a lelke is szép. Mert egyszerűen más nem férhet hozzá másként a fajtához.
Ezek a borok nem érnek fiatalon, nem érdemes velük túl korán kezdeni az ismerkedést. Nyolc-tíz évesen kellene őket elkezdeni kóstolgatni, aztán évjárattól függően tehetjük próbára türelmünket. Akkorra érik el ezek a borok legszebb formájukat. Elegáns és visszafogott szerkezetükkel, élénk, de cseppet sem agresszív savaikkal, puha tanninjaikkal, finoman árnyalt ornamentikájukkal. Gazdag de nem hivalkodó gyümölcsösség, marcipán, narancsvirág és trüffel. Hosszú és tartós utóíz, lezser elegancia. Számomra ezt jelenti a pinot noir.
De, ami talán a borélvezet magas szintjén túl megörvendeztetett, az az a tiszta és egyértelmű tudatosság, amit mindkét pincészet borainál látni – és persze kóstolni – lehetett. Hogy végre a kóstolás igazi játék lehetett. Játék az illatokkal, aromákkal, érzékekkel, terroirokkal. Hogy nem kellett húzós tanninokkal, kegyetlen hordós jegyekkel viaskodni.
Hogy tapintható különbségek voltak az évjáratokban. Ahogy haladtunk vissza az időben, egyre kevésbé lehetett észrevenni a borvidékek közötti eltéréseket. Az etyeki terület kicsit krémesebb tapintású, feszesebb borokat adott, Mád ásványossága és meleg, de igen határozott tónusai a vulkáni eredetet erősítették. Akárhonnan is nézzük, pazar sor volt, kiváló felvezetéssel.
- Dobogó 2018
- Etyeki Kúria 2018
- Dobogó 2017
- Etyeki Kúria 2017
- Dobogó 2016
- Etyeki Kúria 2016
- Dobogó 2014
- Etyeki Kúria 2014
- Dobogó 2012
- Dobogó 2011
- Etyeki Kúria 2012
- Etyeki Kúria 2011
- Etyeki Kúria 2019 Mérész Műhely
- Etyeki Kúria 2018 Mérész Műhely
- Etyeki Kúria 2017 Mérész Műhely
- Etyeki Kúria 2015 Mérész Műhely
- Etyeki Kúria 2008
- Dobogó 2007
- Etyeki Kúria 2007
- Etyeki Kúria 2003