Ritka eset, hogy a szőlőoltvány kiültetését követő második évben egy csenevész fürtöcske megjelenik az idei hajtáson. Ez a harmadik évben szokott megesni, de néha csak a negyedikben történik meg. Ekkor tudja meg a gazda, hogy jó oltványt kapott-e, vagy netán elcserélték a vesszőket és rizling helyett kékfrankost telepített…
Ezen alapkérdés megválaszolása után jön a borkészítési kísérlet, amely már összetettebb kérdésekre is választ ad. Milyen bor születhet egyáltalán egy egészen fiatal ültetvény szőlőjéből?
Automatikus válasz: kis mennyiségű bor. Még gyenge a tőke, kevés gyökérzete sok hajtást, fürtöt nem tud ellátni, de hiszen az előző év is még csak gyenge hajtásokat nevelt… Szinte nincs hely a fürtöknek… Ez a kevés termés azonban nem egyszer meglepően jó minőséggel jár együtt. Ha kevés is volt a keletkezett termő rügyek száma, valamint az ebből keletkezett fürtöké, a tőke ennyit szépen elláthat tápanyaggal. Kicsit hasonlít a helyzet ahhoz, amikor a jégeső elveri a szőlőskertet. Ami kevés marad, abból a szőlőből jó minőségű bor készülhet, mintha tudatos hozamkorlátozás történt volna.
Rendszerint az ezt követő év jelent problémát. Ugyanis, ha nincs jelentős termésvisszafogás, a fejletlen gyökérzet csak éppen hogy fenntartja a fürtöket. Tökéletes beérés, kellő koncentráció nem jön létre. Ekkor kell igazán visszafogni a terhelést. Elsősorban metszéskor, de zöldszürettel is. Az ötödik évtől áll be a tőke és szépen érleli a fokozatosan növekvő fürtterhelést. Ezután egyszerűen fiatal ültetvényről beszélünk. A nagy becsben tartott öreg tőkék (alte Reben, old vines, vielles vignes) kora legkevesebb negyven év kell legyen, akkortól áll rendelkezésünkre egy nagy gyökérzettel bíró, szárazságot is jól tűrő tőke.
A szűztermésnek tehát inkább szimbolikus értéke van, és nem mint egy valós, nagy minőséget adó évjáratnak. Túl a szőlőt illető természetes kíváncsiságon, csak annyiban becses az első évjárat, amennyire a baba első hajtincse vagy első kihullott tejfoga. Kereskedelembe a szűztermés sohasem kerül, illetve, ha igen, akkor a második termő év kerül „kinevezésre”. Nagy minőséget, különleges ízeket ne várjunk, de ha ismerősünk ajándékozott meg a szűztermésből, fogyasszuk megkülönböztetett figyelemmel.