Tudjuk-e, hogy milyenek a legizgalmasabb olaszrizling borok? Ha valaki netán még nem találkozott volna a 2013 óta létező Csopaki-kódex olaszrizlingjeivel, hát nem is tudom, milyen mutatványról maradt le! Elegancia, vagányság, finom illatok és ízek, csupa-kő mégis barátságos borok ezek.
2024. november 11. hétfőn remek kóstolón vehettünk részt.
Öt termelő, a Jásdi Pince képviseletében Jásdi Attiláné Csaba Réka, Kovács Tamás a Szent Donát Pincétől, Petrányi István, Koralevics Károly, dr. Fekete Zsolt, Gál Zsombor a Homola Pincétől jött el.
Régóta készültem már erre az alkalomra. Ugyan én az Úr kegyelméből a kezdetektől kísérhetem évről-évre a csopaki borok sorsát, de mindezt szerettem volna annak az igényes csapatnak is bemutatni, akik évek óta nyitottak a jóra – borban és szóban egyaránt.

Elfogult és elkötelezett vagyok, több okból is. Tetszik, nem tetszik az ember személyes kötődése valamelyest meghatározza későbbi kapcsolatainkat, akár egy-egy borvidékhez is. Így van ez nálam is, Csopakkal. Ugyan a saját, összesen tizenkét szüretet megélt kővágóőrsi szőlőnk Badacsonyhoz kötött, mégis sokat jártunk Csopakra.
Valójában a balatoni borokhoz és különösen az olaszrizlinghez való, azóta is szoros kapcsolatomat egy csopaki termelő, Focht Géza és az ő Berekháton lévő olaszrizlingje alapozta meg.
Géza a domb tetején gyönyörű kilátással a tóra egy hagyományos, öreg tőkés 1 x 1 méteres térállású szőlőben gazdálkodott, nagyjából 10.000 tőkével. Pincéjében semmi nem volt, ami a modernnek mondott borkészítéshez kötötte volna, a pince maga és a borok mégis kifogástalanul tiszták és határozottak voltak. Kitűnő arányok, remek savak, hosszú és kerek borok a fajta elmaradhatatlan kis fanyarságával. Ezek a borok nem csak itatták magukat, de hosszabb ideig is bírták az érlelést. Nem egy palackot tizenöt éves korában vettünk elő, és akkor is remek formát mutatott. Saját borunk mellett tehát rendszeresen ittuk a csopakit is.
Rengeteg kispincét végig jártunk, így elég tiszta és reális képet kaptunk az akkori – kilencvenes évek eleje – hazai borvilágról.
Valójában ezek a pincejárások vezettek oda, hogy megpróbáltuk megkeresni a kistermelői borok igényes fogyasztókhoz való eljuttatását.