Újra nyakunkon a december. Hideg is van, néha hó is van, szeretünk jobban bebújni a melegre, ami remek alkalmakat kínál egy-egy izgalmasabb étkezéshez, borkóstoláshoz is. Érdemes néhány kérdést tisztázni az asztal körüli teendőkkel kapcsolatban, mert még ma is sok hiányossággal találkozunk.
Legyen szó édesről vagy szárazról, fehérről vagy vörösről, robusztusról vagy könnyűről, néha a bor igényel egy kis törődést.
Ma már viszonylag ritkák azok az alkalmak, amikor egy egész evőeszköz-arzenállal kell megküzdenünk az étkezések alatt. Az evőeszközökről is ejtünk majd szót, de talán jöjjön előbb a borkedvelőket jobban érdeklő téma, a pohár. Üzleti ebédek vagy vacsorák, rendezvények, vagy ünnepségek, esküvők és a többi. Sok-sok alkalom rengeteg hibalehetőséggel.
A megfelelő hőmérsékleten túlmenően a poharakat is érdemes górcső alá venni. Nem mindegy ugyanis, milyen pohárból kínáljuk a kedvenceinket.
A borospoharaknak ma már rendszerint van szára. Időnként ugyan előkerül egy-egy pincei alkalmakra ajánlott szár nélküli furcsaság, de társasági alkalmakkor ezeket ne használjuk. A pohárnak azért van szára, hogy azt fogjuk, ne a kelyhet. Meglehetősen kiábrándító látvány a rúzs és zsírfoltos borospohár. Tisztántartásuk is jóval nehezebb, ha zsírosak lesznek.
Mi a legfontosabb a terítésnél?
Tudnunk kell, hogy hány poharat fogunk személyenként felteríteni.
Általában 4, maximum 5 pohár kerül egy komolyabb alkalommal is az asztalra, nem több!
Természetesen kivételt képeznek azok a kóstolók, ahol mód és lehetőség van 6-10 tételt is egyszerre megkóstolni. Ilyenkor természetesen csak a hely nagysága és a pohárkészlet gazdagsága szab határt vágyainknak.
Balról jobbra terítünk föl, a poharak általában így követik egymást:
vizespohár, a desszertbor pohara, vörösboros pohár és a fehérboros. A pezsgő általában külön poharat kap, mint sok helyen az édesborok is.
Tehát balkéz felől indulnak a poharak, legelöl jobb oldalról a pezsgős. Ezt fogyasztjuk általában az étkezés elején, így, ha szép sorban haladunk, lassan elfogynak a poharaink. Értelemszerűen a vizes van legbelül, mert az az étkezés egész ideje alatt az asztalon marad.