A közösségi médiában rendszeresen egymásnak feszülnek a középszerű, gigantikus adagok hívei és a fine dining rajongói. Még kulináris Facebook-csoportokban is előfordul, hogy valaki feltesz egy fotót egy pazar ételkreációról, mely nem a méretével hódít, hanem az inventivitásával és esztétikájával, majd akad egy főokos, aki oda kommenteli alá, hogy „nálunk ezt kérdés nélkül elmosogatják” vagy, hogy „jóllaktál-e vele?”.
A legmulatságosabb amikor a gasztro-fesztiválok vonatkozásában teszik ezt, ahol épp az a nagy kihívás egy kiállító étterem számára, hogy miként alkot olyan fogásokat, melyek megmutatnak valamit az adott hely szellemiségéből, kreativitásából és konyhatechnológiai felkészültségéből, készre hozhatók kellő gyorsasággal, de ugyanakkor nem lakik jól vele a vendég, hiszen azért jött el az eseményre, hogy minél több izgalmas kompozíciót megkóstoljon.
Általában az előételekről meg amuse bouche-okról készült fotók az első számú célpontjai a magukat humorosnak gondoló „szakértőknek”. Ezeket épp úgy, mint a gourmet-rendezvények kóstolóadagjait nem úgy tervezik, hogy a vendég jóllakjon velük, sőt!
Nézzük közelebbről ezt a francia szakszóval illetett kategóriát!
Amuse bouche-nak azaz szájszórakoztatásnak nevezi a szakma a séfüdvözletet, avagy vendégváró falatot.
Mautner Zsófia külön bejegyzést szentelt neki blogjában a gasztro-forradalom hajnalán. Hadd idézzem:
apró fogás, amelyet elegáns éttermekben még az előétel előtt, aperitif vagy koktél mellett kínálnak, jellemzően a ház ajándékaként. Jean-Georges Vongerichten, a híres elzászi származású séf szerint az egyik legkiválóbb módja annak, hogy a szakácsmester megvillantsa ötleteit és gondolkodásmódját. Ennek a falatnyi alkotásnak az a szerepe, hogy "ingerelje" a szemet, szájat, étvágyat csináljon, felizgassa az ízlelőbimbókat, és a vendéget felkészítse a rá váró élményre. Nem jóllakat, felcsigáz.
Érdemes elolvasni a teljes bejegyzést, s ha már lendületben vagyunk, hasznos átfutni divany.hu összefoglalóját a fine dining világában használatos legfontosabb fogalmakról, beleértve az tárgyalt műfaj szócikkét.