Oda: az Ide, a 101 meg a Buja disznó(k)

Az „Oda” három ikonikus és különleges egységet hozott egy tető alá, ráadásképpen még reggelizőként is működik.

2024. 01. 07. 20:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Czakó-kert nevű gasztrokomplexum Budapest egyik gyöngyszeme volt. Egy helyen minőségi pékség, fagyizó, önkiszolgáló kert-bisztró, kiemelkedő desszertszalon, reggeliző, termelői piac és hagyományos étterem. „Piaczként” ma is működik, Facebook-oldalukról megtudhatjuk, hogy a Tabán legöregebb fennmaradt épületének ölelésében találkozhatnak a termelők a vásárlókkal. Ma már elérhetetlen honlapjukon az is szerepelt, hogy a Naphegy vincellérháza volt ez szőlőskerttel, borospincével, ahol saját borok érlelődnek. 

Amikor hírét vettem annak, hogy a Czakó-kert vendéglátóegységként bezár, nem adtam annak sok esélyt, ha bármi is nyílik a helyén, az felnőne a feladathoz, hogy színvonalban, színességben, kulináris izgalom tekintetében akárcsak megközelítené elődjét.

Márpedig ez a kisebb csoda bizony megtörtént.

Az „Oda” három ikonikus és különleges egységet hozott egy tető alá, ráadásképpen még reggelizőként is működik. 

A Buja disznó(k)ról már volt szó e hasábokon. Bíró Lajost sokan nevezték a magyar vendéglátás fenegyerekének, ami nem csoda, hiszen kedveli a polgárpukkasztó, bizarr ötleteket, de mindig megmarad egy bizonyos határon belül. Ez a limes szubjektív, úgyhogy hadd szorítkozzak a magam megélésére: sosem éreztem úgy, bármit is kóstoltam nála, hogy „na, ez azért már túlzás”. Márpedig kóstoltam, az utóbbi húsz évben valamennyi vendéglátóegységében (a három Bock bisztrótól a Séf Asztalán át a Buja Disznó(k) üzletcsaládig) több ízben is megfordultam, pedig nem vagyok visszajáró típus. 

Emellett haszonnal forgattuk családi körben a Sok vagyok című szakácskönyvet is. A libamájsushitól a bizarr (szalonnás, dohányos, kolbászos) fagylaltokon át Globus mustáros lecsókolbászig mindennek megvolt a maga varázsa. 

Nem meglepő, hogy a Bíró Lajos által indított helyek közül a Buja disznó(k) maradt meg, kívülről legalábbis úgy tűnik, hogy ez áll legközelebb a már életében legendává lett séf egyéniségéhez.

A szerző felvétele

Az Odában megkóstolhatjuk a kultikus piaci büfé-étterem legismertebb fogásait a rántott disznófültől a szalontüdőn át a méltán híres rántott húsig, aminél a maga műfajában sosem ettem jobbat. De étlapon van a rántott sajt „lallipop” is, azaz pálcikás rántott sajt tartárral. Utóbbit a tavalyi városligeti sörfesztivál alkalmával kóstoltam a szomszédban működő Buja disznó(k) egységben, teljes mértékben meggyőzött. A rántott húst itt „Gundel borda” néven spenóttal és sajttal készítik. Pénteken és szombaton füstölt tarjával, főtt tojással és zsidótojásos kaláccsal felszolgált neológ sóletet is rendelhetünk. S akkor nem említettem még a torikatsu stílusban készült rántott csirkecombot, illetve a rántott kacsamájat. 

 

A 101 bisztró 2020 vége felé nyitott, de akkor csak házhozszállítással működhettek. A Molnár B. Tamás és Bittera Dóra által működtetett „Bűvös szakács blog” már ekkor hírt adott róluk, majd a járvány elleni védekezés 2021-es lazulása utáni nyitást követően ismét foglalkoztak velük.

A Széll Kálmán téri egységükben a nyitás hónapjában jártam. Izgalmas dolgokat kóstoltam, osztriga XO-t, bao burgert, kim chit s tapióka ropogóst, de nem akartam írni róluk, amíg nem ismerem meg mélyebben a kínálatukat. Tavaly nyílt egy mutációjuk, a 101 Tigris, gasztronómiai szempontból ez is zseniálisnak bizonyult, hegyezem is pennámat az élmény megírására. Az Oda keretén belül négy műfajban kínálnak hasonlóan izgalmas kompozíciókat. 

Az ételsort a „kis tányérok” nyitják a taiwani arany kim chitől a szójaszószban marinált tojásig, ezt követik a tészták és tésztalevesek (pl. sertés zhailang tészta, Taipei vörös ramen,), majd a rizses ételek (pl. sertés lu rou fan, kung pao padlizsán) s végül a desszertek.

Az Ide a római pizza budapesti nagykövete. 

A szerző felvétele

A „stirata” avagy „pinsa” stílust követve, aprócska, bátran beárazott, de pazar pizzákat kínálnak. Hadd idézzem saját szavaikat: „Nem minden pizza, ami kerek. Pontosabban nem minden pizza kerek. Az Ide egy rómaipizza-kisüzem, ahol a pizza szögletes, a tészta lassan fermentált, buborékoktól vastag és habkönnyű, a feltét sose szemérmes, az alja ropogós, vágni viszont ollóval szokás.” Abban igazuk van, hogy a pizzák között ez a legjobban szállítható változat s abban is van valami, hogy „sütőben rámelegítve kétnaposan is ugyanolyan, mint kétpercesen.” Bár óvatosabban fogalmaznék, mert nem épp ugyanolyan, tény, hogy jobban közelíti a kétnapos a két percest, mint bármelyik másik pizzafajta. 

A szerző felvétele

A pizzák mellett az Odában kínálnak előteles tálakat, salátákat és nyolcféle desszertet az epres limoncellós tiramisutól a sóskaramellás panna cottáig. 

A szerző felvétele

Mindemellett az italszelekció is kiváló. Külön szedik a „borokat” és „natúrborokat”, talán szerencsésebb lett volna „borok” helyett „konvencionális borokat” írni. De persze nem ez a lényeg, hanem, hogy gonddal válogattak össze mindkét kategóriában körülbelül 16-16 izgalmas tételt a Káli kövek pincészettől a Gilvesy pincéig s Edgar Brutlertől Sütő Zsoltig (Strekov). Négy Heineken termék mellett az élvonalbeli Reketye sörfőzde nyolc főzetét is választékba vették. A töményitalok elsöprő többsége a prémium kategóriát képviseli. 

A szerző felvétele

A kiszolgálás kifogástalan: motivált, kedves, udvarias, érdeklődő, segítőkész, felkészült és kommunikatív. 

Az árak nem alacsonyak, de értékarányosak. Még azt is lenyeli az ember, hogy 15 százalék felszolgálási díjat számolnak fel, ami a Michelin-csillagos szint jellemzője.

A szerző felvétele

A Buja disznó(k) szortimentjét elég jól ismerve, a 101-től rendeltem két fogást, egy ízre, állagra egyaránt korrekt cékla-ananász salátát, egy kristálytiszta, szép színű és mély ízű lótuszos, marinált gojis, gyömbéres kínai gyógy-csirkeerőlevest, továbbá egy articsókás, fenyőmagos, spenót- és céklaleveles pizzát. Ez is kitűnőnek bizonyult, akárcsak a másik két egységben, a Pozsonyi útiban és az Arany János utcaiban kóstolt variánsok. 

 

A következtetés egyértelmű: az Oda a legizgalmasabb kulináris célpontok egyike, nemcsak fővárosi, de Kárpát-medencei szinten is. 

A szerző felvétele


Oda – Czakó kert

Budapest, Czakó utca 15.

Telefonszám: +36 70 294 2769

Honlap: https://web.facebook.com/odavagyunk/

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Az Oda belső tere (A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.