Tengeri szalonna? Ez lehet az egészséges étkezés következő sztáralapanyaga

Egyre többen buzdítják a tenger mellett élőket algafogyasztásra. Az ehető alga nemcsak rendkívül egészséges, és az ökológiai lábnyoma is jóval kisebb, mint a hagyományos húsipari termelésé.

2025. 04. 08. 15:42
Salátaként is fogyasztanak ehető algákat
Ehetőalga-saláta Fotó: Pixel-Shot Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dániai AlgaeFood projekt az ehető algákat – mint például a Saccharina Latissima és a Palmaria Palmata – szeretné népszerűsíteni, amelyhez a fő célcsoportjuk a fiatalabb korosztály tagjai. Jamileh Javidpour, a Dél-dániai Egyetem biológusa azt is kiemelte, hogy a tengeri ehető alga tápanyagokban rendkívül gazdag, nem véletlenül tekintik szuperélelmiszernek.

Az ehető alga salátákba is tehető
Az ehető alga egészséges, például salátákba is tehető alapanyag, bár hazánkban érthető okokból egyelőre nem terjedt el
Fotó:  Pexels

A Dániában élő Mads Hecter 19 hektáros ehetőalga-farmján – az országban ez a legnagyobb – évente több száz tonna algát termeszt. Módszerének lényege, hogy a spórákat kötelekre rögzíti, így évente többször is tudnak algát szüretelni a telepen, ráadásul ugyanaz a növény éveken át képes termést hozni. „Így kevesebb anyaghulladék keletkezik, mivel a kötél akár öt évig is használható. A farmon körülbelül 300-400 tonna Saccharina terem” – árulta el Mads Hecter. 

Az ehető alga az egészséges étkezés sztárja?

A Fjord Baelt kutatóintézet munkatársai négy dán középiskolával közösen készítenek egy szakácskönyvet, amely sokat segíthet abban, hogy az algák minél többször szerepeljenek a mindennapi menüben. De mit kell tudni erről a szuperélelmiszerről? A Saccharina latissima és a Palmaria palmata két különleges, ehető tengeri alga, amelyeket egyre gyakrabban használnak az egészségtudatos étrendben. Fontos, hogy aki algát fogyaszt, jól válassza meg, melyik fajtát, ugyanis mérgező példányok is vannak. A Saccharina – más néven „édes hínár” – barna alga, amely enyhén édeskés, sós ízű, és állítólag kiválóan illik levesekbe, tésztákba vagy salátákba. A Palmaria, vagyis a „dulse” egy vörös alga, amit enyhén füstös, sós íze miatt hívnak sokan „tengeri szalonnának”.

Dániában már főzőkurzuson oktatnak róla

A dániai AlgaeFood projekt szakemberei workshopokat is rendeznek, az egyik ilyen alkalommal például a Langelands Efterskole bentlakásos gimnázium tanulói algás ételeket készítettek, amiben egy főszakács is segítségükre volt. Az egyik diák, Reyhaneh szerint az algasaláta egészen különleges: egyszerre volt rágós és ropogós. Az pedig nagyon meglepte, hogy 

az algában tízszer annyi ásványi anyag található, mint bármely hagyományos zöldségben.

Egyre többet hallani arról, hogy az ehető algák lehetnek a jövő táplálékai, hiszen amellett, hogy rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak, termesztésük környezetbarát. Ráadásul az algák élőlények, növények, tehát természetes alapanyagok – szemben például a műhússal, ami laboratóriumban készül –, így természetes élőhelyéhez közeli településeken, ahol könnyen hozzáférhető, érthető, miért fogyasztották, és miért fedezik fel újra napjainkban. Természetesen hazánkban nincs hagyománya az algaevésnek, így kevesen ismerik a növényt a tányérról, ugyanakkor igen népszerűek nálunk is az algalapú étrendkiegészítők. Megannyi por, kapszula fogy Magyarországon is a bioboltokban, amelyek alapvetően algából készülnek, hiszen fogyasztásának pozitív egészségügyi hatásai ismertek. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.