A dániai AlgaeFood projekt az ehető algákat – mint például a Saccharina Latissima és a Palmaria Palmata – szeretné népszerűsíteni, amelyhez a fő célcsoportjuk a fiatalabb korosztály tagjai. Jamileh Javidpour, a Dél-dániai Egyetem biológusa azt is kiemelte, hogy a tengeri ehető alga tápanyagokban rendkívül gazdag, nem véletlenül tekintik szuperélelmiszernek.

Fotó: Pexels
A Dániában élő Mads Hecter 19 hektáros ehetőalga-farmján – az országban ez a legnagyobb – évente több száz tonna algát termeszt. Módszerének lényege, hogy a spórákat kötelekre rögzíti, így évente többször is tudnak algát szüretelni a telepen, ráadásul ugyanaz a növény éveken át képes termést hozni. „Így kevesebb anyaghulladék keletkezik, mivel a kötél akár öt évig is használható. A farmon körülbelül 300-400 tonna Saccharina terem” – árulta el Mads Hecter.
Az ehető alga az egészséges étkezés sztárja?
A Fjord Baelt kutatóintézet munkatársai négy dán középiskolával közösen készítenek egy szakácskönyvet, amely sokat segíthet abban, hogy az algák minél többször szerepeljenek a mindennapi menüben. De mit kell tudni erről a szuperélelmiszerről? A Saccharina latissima és a Palmaria palmata két különleges, ehető tengeri alga, amelyeket egyre gyakrabban használnak az egészségtudatos étrendben. Fontos, hogy aki algát fogyaszt, jól válassza meg, melyik fajtát, ugyanis mérgező példányok is vannak. A Saccharina – más néven „édes hínár” – barna alga, amely enyhén édeskés, sós ízű, és állítólag kiválóan illik levesekbe, tésztákba vagy salátákba. A Palmaria, vagyis a „dulse” egy vörös alga, amit enyhén füstös, sós íze miatt hívnak sokan „tengeri szalonnának”.
Dániában már főzőkurzuson oktatnak róla
A dániai AlgaeFood projekt szakemberei workshopokat is rendeznek, az egyik ilyen alkalommal például a Langelands Efterskole bentlakásos gimnázium tanulói algás ételeket készítettek, amiben egy főszakács is segítségükre volt. Az egyik diák, Reyhaneh szerint az algasaláta egészen különleges: egyszerre volt rágós és ropogós. Az pedig nagyon meglepte, hogy
az algában tízszer annyi ásványi anyag található, mint bármely hagyományos zöldségben.
Egyre többet hallani arról, hogy az ehető algák lehetnek a jövő táplálékai, hiszen amellett, hogy rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak, termesztésük környezetbarát. Ráadásul az algák élőlények, növények, tehát természetes alapanyagok – szemben például a műhússal, ami laboratóriumban készül –, így természetes élőhelyéhez közeli településeken, ahol könnyen hozzáférhető, érthető, miért fogyasztották, és miért fedezik fel újra napjainkban. Természetesen hazánkban nincs hagyománya az algaevésnek, így kevesen ismerik a növényt a tányérról, ugyanakkor igen népszerűek nálunk is az algalapú étrendkiegészítők. Megannyi por, kapszula fogy Magyarországon is a bioboltokban, amelyek alapvetően algából készülnek, hiszen fogyasztásának pozitív egészségügyi hatásai ismertek.