időjárás 13°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Mocsai nem mentegetőzik, de óvatos

Sütõ-Nagy Zsolt
2002.12.05. 23:00

Ma Dániában megkezdődik az 5. női kézilabda Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott címvédőként áll rajthoz, ám a jelentősen átalakult együttestől kisebb csoda lenne, ha a dobogón végezne. Mocsai Lajos szövetségi kapitány úgy érzi, az olimpiát követő generációváltásban négy-öt ország előbbre tart, mint mi.

- Kézilabda -

A romániai Európa-bajnokság megnyerését követően mindenki fellélegzett, mondván, a következő két esztendőben nincs kvalifikációs kényszerben a válogatott, az olimpia után halaszthatatlanná vált generációváltást nyugodtan folytathatja Mocsai Lajos. A tervezett átalakítás azonban lassabban haladt a vártnál, az idei előkészületi mérkőzéseken egyértelműen kiderült: a rutinos játékosok nélkül a fiatalok még nem alkotnak érett csapatot. Az elutazást megelőző napokban a kapitány elsősorban azt hangsúlyozta, milyen jelentős átalakuláson ment keresztül a csapat, és hogy a sérülések – Kindl Gabriella, valamint Ferling Bernadett kiesése – mennyire nehezítették a csapatöszszeállítást.
– Amikor egy-egy jelentős sportesemény előtt a gondokról esik a legtöbb szó. Mindig felmerül a kérdés, hogy nem előre magyarázzák-e a bizonyítványt?
– Nem szokásom az ilyesmi, de szeretném azt a csapdát elkerülni, hogy mindig bizakodóan nyilatkozom, ám ha nem olyan az eredmény, mint amilyet a közvélemény remél, akkor megkérdezik tőlem, miért nem bírálom a játékosokat. A tényeket hangsúlyozom, azaz azt, hogy az Európa-bajnokság megnyerése óta a csapatnak majdnem a fele kicserélődött, ráadásul az utolsó pillanatban Kindl Gabriella kiválásával a védelem egyik oszlopa dőlt ki. Azt sem tudhatom előre, hogy Farkas Ágnes bokája mennyire bírja majd a sorozatterhelést. Ő a Fradiban egy-egy fontos mérkőzés után másnap könnyített edzést végez, Dániában azonban erre nem lesz mód.
– Az előzmények ismeretében milyen eredményre számít Dániában?
– A cél világos, az első öt között kell végeznünk. Legalább nyolc hasonló képességű válogatott van, mint a miénk, s ebből négy-öt előttünk jár a generációváltásban. Pillanatnyilag nagy talány, mire lesz képes a csapat.
– Mindennek ismeretében kifejezetten szerencsésnek tűnik a sorsolás, hiszen a csoportellenfelek nem tartoznak a világ élvonalához, s csak a középdöntőben következhetnek az igazán kemény mérkőzések, például Oroszország és Norvégia ellen.
– Attól azért mindenkit óvok, hogy lebecsülje a csoportellenfeleinket. A fehéroroszokról keveset tudunk, de azt igen, hogy a klasszikus orosz iskolát játsszák, amellyel mindig nagyon megszenvedtünk. Ráadásul kérdés, a nyitómeccs előtti elfogódottság mennyire bénítja majd meg a játékosokat. A szlovén válogatott a korábbi Bajnokok Ligája-győztes Ljubljanára épül, azaz komoly ellenfél, míg a cseh kézilabda rengeteget fejlődött az utóbbi években. Az azonban biztos, hogy a középdöntőben még nehezebb mérkőzésekre számíthatunk.
– Bármelyik három csapat jut tovább az orosz, norvég, német, spanyol négyesből, nekünk nagyon nehéznek ígérkezik az elődöntőbe jutás. Menynyire érzi a bizalmat, mit gondol, gyengébb eredmény esetén is kitart majd az elnökség ön mellett?
– Mint edző nem foglalkozom ilyen kérdésekkel, a mostani feladatra figyelek, csak a soron következő mérkőzések izgatnak, a többi nem rám tartozik. Az viszont tagadhatatlan, hogy a legfontosabb cél az olimpiai szereplés elérése. Ezen az úton csak egy lépés az Európa-bajnokság, hiszen a jövő évi világbajnokságon dől majd el, mely csapatok szerepelhetnek Athénban.

A lebonyolítás: az Európa-bajnokságok történetében először tizenhat csapat játszhat, négy négyes csoportra osztották a mezőnyt. A körmérkőzések után a csoportok utolsó helyezettjei kiesnek, a többi csapat a középdöntőbe jut, s viszi magával a csoportbeli eredményeket is. A D csoportban szereplő magyar válogatott a C csoport – Oroszország, Norvégia, Németország, Spanyolország – három továbbjutójával csatázhat. Az újabb három mérkőzést követően az első két-két helyezett keresztbe játszik az elődöntőben; a győztesek a fináléban, a vesztesek a 3. helyért lépnek pályára.
A program: Magyarország–Fehéroroszország (péntek, 16.30), –Szlovénia (szombat, 16.30), –Csehország (vasárnap, 16.30). Középdöntők: kedd, szerda, csütörtök. Helyosztók: szombat, vasárnap. A Sport 1 a magyar válogatott valamennyi találkozóját élőben közvetíti.
Az Eb-keret: Pálinger Katalin, Sugár Tímea (kapusok), Lovász Zsuzsanna, Balogh Beatrix, Németh Helga, Pigniczki Krisztina, Kulcsár Anita, Mehlmann Ibolya, Görbicz Anita, Pádár Ildikó, Siti Eszter, Farkas Ágnes, Kirsner Erika, Tóth Tímea, Vérten Orsolya, Szrnka Hortenzia (mezőnyjátékosok).

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.