Bundabotrány: olasz bajnoki manipulálása volt „a csúcs” Keneseinek

Korábbi magyar labdarúgók szervezték le a Lecce–Lazio olasz élvonalbeli labdarúgó-mérkőzés manipulálását.

MNO
2013. 10. 01. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezrekért vett tizenegyes és kenőpénzek – Finnországtól Szingapúrig. Zörren a háló a REAC-pályán 2008 novemberében. Védelmi hibák, átjátszott játékosok, szemfüles ellenfél. Ebben az időben gyakran hasonló eredménnyel védekeztek a csapatok Siófokon és Diósgyőrben is. Általában nem a győzelemre, hanem a nagyarányú vereségre hajtottak, ez ugyanis hetente százezreket hozott a konyhára. (A Stopper korábbi összeállítását itt tekintheti meg.)

Főnök, segítők, szervezők, végrehajtók – így épülhetett fel a csalásra szakosodott „szindikátus”. A fogadási maffiát irányító Tan Seet Enget a múlt héten tartóztatták le Szingapúrban, társaival együtt. 680 meccset csalhattak el a vezetésével.

– Fel voltak osztva a területek, volt, akinek az volt a dolga, hogy felkutassák a rájuk kiosztott régióban azokat a játékosokat, játékvezetőket, akik adott esetben a manipulációra hajlandóak – fogalmazott a Hír TV Stopper című műsorában Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A nyomozati iratok szerint Horváth Gábor azt vallotta, hogy a hazai fogadási csalássorozat két kulcsfigurája, Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás jól ismerte Tant, akit csak „Boss”-nak, azaz főnöknek hívtak. Keneseit Tan az előd, Admir Sujic (2006 és 2008 között a Kaposvár légiósa) 2010-es letartóztatása után még vezetőnek is kijelölte.

A banda több bajnokit, kupa- és Ligakupa-meccset is elcsalt a vád szerint. De ezzel nem elégedtek meg, betették a lábukat Olaszországba és Finnországba is. Tizenéves fiatalokon keresztül pedig utánpótlásmeccseket is befolyásoltak.

Keneseiék 2011-ben éppen Horváthot küldték Tamperébe próbajátékra, és vele tartott Sallai Balázs is, aki a REAC-nál lehetett „csalásügyi” összekötő. Végül egyikük sem maradt Tamperében, Horváthnak pedig egy ezt követő próbajátéka is sikertelennek bizonyult – egy bundagyanúba keveredett svájci csapatnál.

Nagy Andrea azt is elmondta, volt, hogy céget alapítottak a csalásra, menedzseri szerződéseket próbálva kötni légiósokkal – merthogy Finnországban sem finn játékosok adták el a mérkőzéseket.

Ha már szóba került Olaszország, Keneseiék idővel képesekké váltak arra, hogy belekóstoljanak az olasz első osztályba. Horváth vallomása szerint Kenesei számára a Lecce–Lazio volt a csúcs, ezzel ürömi házában nyíltan dicsekedett. Állítólag mindkét csapat játékosai is tudtak a manipulációról. A pénzfutárok egyike Borgulya István, a Honvéd egyik korábbi játékosa volt, ők az említett műveletekre 600 ezer eurót vittek el személygépkocsival. A Boss 2 millió eurót tett fel a meccsre. Borgulya beismerte, hogy ott volt ezen a mérkőzésen, de a pénzügyi históriát „hülyeségnek” nevezte.

A REAC-os csalásnak vallomások szerint alappillére volt, amikor az egyik megbízó Lázár Mátyás lakására hívta a csapat játékosait, és részletesen elmagyarázta nekik, mit hogyan kell tenni.

A maffia vezetőitől a fenyegetés sem állt távol. A gólgazdag ZTE–Siófok mérkőzés félidejében például döntetlen volt az állás, mire üzentek „Sütőnek Kugyelától”, hogy el lesz törve a lába. Horváth közben jelezte a siófoki vezetőedző Aczél Zoltánnak, hogy „muszáj dolgoznunk a kétgólos vereségért”, amire jött a válasz: „csináljuk”. A Siófok 5-3-ra kikapott a találkozón.

Egy-egy elcsalt meccs 2500-3000 eurót ért fejenként. Ha viszont nem a kívánt eredmény született, két „ingyen” meccs járt a megbízónak. A csalásokat illegális ázsiai fogadóirodáknál tették meg.

Diósgyőrben Horváth egy feltett baseballsapkával jelezte a Nyíregyháza ellen, hogy el kell-e veszíteni a mérkőzést, ha nem „szerepelt” a fejfedő, mindenki játszhatott úgy, ahogy tudott, a mérkőzés végén pedig vissza kellett adni a 3000 eurót.

Az MTK és a Békéscsaba U19-es meccsére már ki sem látogatott Horváth, egy benzinkút parkolójából rendezte le a csalást. A találkozó közben is „ment az infó”, az első félidő elveszítéséért például 300 euró járt fejenként. A cserekapusnak 3–0-s eredménynél megüzente például, hogy 500 euró jár annak, aki „csinál egy tizenegyest”. Csinált, beengedte.

De mivel védekeznek a vádlottak?

– A szingapúri illetőt nem a magyar fogadási ügyek miatt vették őrizetbe – fogalmazott a Hír TV-nek Zamecsnik Péter ügyvéd, részleteket azonban ő sem tud. Zamecsnik szerint az említett mérkőzések manipulálására nincsenek bizonyítékai az ügyészségnek. Zamecsnik szerint a kihallgatási jegyzőkönyvek sem perdöntőek. – Horváth úrnak vannak terhelő adatai, de ezek nem elegendőek valakinek az elítéléséhez.

Horváthról igaz ugyan, hogy sokszor módosította az elmondottakat, de abban következetes volt, hogy Kenesei és Lázár irányították a manipulációt, mögöttük pedig Tan állt. Arról is beszélt egy alkalommal, hogy a Boss 500 ezer eurót küldött ügyvédekre. Zamecsnikhez ebből állítása szerint nem érkezett egy euró sem, sőt Tan védelméért sem kapott egyelőre pénzt.

A koronatanú Horváth Gábor azt is elmondta, mi sodorta idáig a labdarúgókat.

– A futballklubok tettek minket bűnözőkké. Nem fizették ki a fizetésünket. Berendezkedtünk egy életszínvonalra, amit nem tudtunk fenntartani, ha nem kaptuk meg azt a pénzt, amit ígértek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.