Mi lenne velünk futball nélkül?

Kedves fanatikusok, újságírók, fogadatlan prókátorok! Mi vagyunk a hibásak azért, hogy ide jutott a magyar foci.

Gabay Balázs
2013. 10. 14. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország–Hollandia: 8–1. A válogatott kapott már ki hét góllal – az első világháború előtt többször is –, nyolcat benyelve viszont még soha. Már a méretes bukaresti zakó és a németalföldiektől az elmúlt három egymás elleni meccsen beszedett 13 gól is kiboríthatta volna a bilit. Jellemző, hogy idehaza csak a rekordvereségek idején állítaná egy ország kivégzőosztag elé a nemzeti tizenegyet. Pedig felesleges a felháborodás, a gyűlölködés. Lemészárolhatnak bennünket a jugoszlávok, alázhatnak a moldovaiak vagy Málta legjobbjai, nem fog itt változni semmi.

Ha az évtizedek óta tartó fociagónia szakmai okait firtatjuk, akkor azért, mert a mögöttünk hagyott emberöltő fiataljai úgy nőttek fel, hogy itthon nem láttak FUTBALLT – ergo nem álltak focistának –, az edzőkbe, játékosokba pedig egyre mélyebbre ette magát a sikertelenség férge. A kukacnak eközben állandó plusztáplálékul szolgált a pesszimizmussal telt magyar lelkület.

Nem változik semmi azért, mert a nemzeti bajnokság, melyből normális esetben a válogatott gerincét építik, velejéig romlott. Akaratgyenge, képzetlen, és ami a legaljasabb az egészben, korrupt futballistáktól hemzseg. Mára az is biztossá vált, hogy mivel kevés tulajdonos kíván sok pénzt áldozni a sportágra, a fogadási csalás idehaza szinte kiirthatatlanul részévé vált a játéknak. Lassan arra is lehet majd fogadni, hogy melyik meccsre fogadtak.

Azért sem változik semmi, mert az edzőképzés, a játékoskiválasztás terén valamilyen okból messze lemaradtunk még a középszerű futballal előrukkoló nemzetektől is. A labdarúgás iránt érdeklődő kevés fiatal érve más, komoly eredményeket felmutató kis országban – Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Lettország – nem érv. Mást kellene most már kitalálni. Mondjuk változtatás nélkül átvenni egy magas szinten teljesítő rendszert – például a hollandot – és alkalmazni. Az akadémiai képzés sikerét mérjük le Németh Krisztiánon, vagy vb-bronzérmes társainak sorsán.

Nem lesz változás azért sem, mert minden sportgazdasági mutató ezt jelzi. Nincsenek Abramovicsaink, sem katari sejkjeink, maximum TAO-nk. Klubjaink évi mínusz 4 milliárdot termelnek, csapataink büdzséjén pedig még a szerb vagy román élklubok is hangosan kacagnak.

De tudják mit? Nem ők a hibásak – kizárólag és mindenek felett. Nem a klubvezetők, a tulajdonosok, a felnőtt- és utánpótlásedzők, de még csak nem is a játékosok tehetnek arról, hogy 2013-ban újabb fejfát ácsoltunk a magyar focinak.

Kedves futballfanatikusok, sportújságírók, bloggerek, fogadatlan prókátorok, a bukaresti háromezer, az amszterdami ezer, és a fotelmilliók! Itt az ideje, hogy elismerjük, aktív részesei, mi több, alakítói voltunk a folyamatnak.

Mi voltunk azok, akiket még mindig fűtött a 38-as és 54-es vébéezüst, az olimpiai bajnoki címek lángja. Schlosserék, Puskásék, Benéék mozdulatait nézve, góljaikról, cseleikről olvasva elhittük, és még a pokol amszterdami bugyrában elégve is hisszük, hogy mi is átélhetünk hasonló eufóriát, melyet apáink, nagyapáink őket nézve éreztek.

Mi vagyunk, akik még mindig képesek megtölteni a kocsmát, ha meccs van, ezrével kelünk útra, ha a válogatott játszik, és ezrével támogatjuk belépőnkkel a hazai játékosok produkcióját hétről hétre. Mi vagyunk azok is, akik a pénteki gyalázat után felvásároljuk az összes sportnapilapot az országban (Budapesten a Széll Kálmán téri újságosnál szinte még ünnepnapon is lehet újsághoz jutni, szombaton nem lehetett), a nemzeti csapatról szóló híreket kutatva. Mi kapcsolunk az aktuális nagy meccsre a tévében.

Azok is mi vagyunk, akik miatt a Nemzeti Sport címlapján akkor is az 500 nézős magyar bajnoki kerül középre a címlapon, ha kézilabdásaink világraszóló sikert érnek el, vagy kenusunk világbajnokságot nyer. Újságíróink tudják, hiszik, hogy minket ez érdekel. A futball. Ezt a játékot játsszuk szabadidőnkben, nézzük a barátokkal, olvassuk a sajtóban, beszélünk róla reggel és este. Belénk égett a szeretete. Mert romantikus képzelgésünk közepette azzal hitegetjük magunkat, a csoda megismétlődhet – esetünkben pótselejtezőt játszhatunk. Kiérdemeltük, hogy mi is átéljük, mert nem tudunk e hit nélkül élni.

Akkor sem, ha tízmillió lakossal a nyolcadik legeredményesebb olimpiai nemzet vagyunk.

Nos, nem kell nekünk Berki-arany, sem pólós világbajnoki cím, de kajakos diadalmenet és Gyurta Dani sem. Őket nem nézzük, olvassuk annyian. Sikereiket megbeszéljük aznap, és továbblépünk, elvárva a hasonló folytatást. Nem imádjuk és gyűlöljük őket kéthavonta egyszer. Nekünk nem kell Mohács sem, pedig hány volt már

Nekünk a focink kell!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.