A Bayern és Sir Alex ellopta a show-t

A Bayern München fölényétől, valamint Sir Alex Ferguson visszavonulásától volt hangos a futballsajtó 2013-ban.

Tuser Krisztián
2013. 12. 29. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bayern München miatt a topligák összefoglalóját a német Bundesligával érdemes – és ildomos – kezdeni, amely a bajor sztárcsapat hengerlése révén szinte „összeforrt” a Bajnokok Ligájával, ugyanis mind a két sorozat 2013-as egyeduralkodója az FC Hollywood, azaz a Bayern München volt.

A bajoroknál januárban jelentették be, hogy Jupp Heynckest a szezon végén a Barcelona korábbi edzője, Josep Guardiola fogja váltani. Ezt követően a bőrnadrágosok olyan évet produkáltak, ami bekerül a klub aranykönyvébe. A Franck Ribéry, Arjen Robben és még egy sor klasszis által fémjelzett csapat ebben a naptári évben a német bajnokságban nem szenvedett vereséget. Tavasszal a Jürgen Klopp által irányított Borussia Dortmund – az első csapat keretébe is meghívott, Bajner Bálinttal a soraiban – hiába volt méltó ellenfele a münchenieknek, se a bajnokságban, se a kupában nem tudták megállítani a Bayernt, akik a szezon végére 25(!) pontot vertek a sárga-feketékre.

Nyáron aztán jött Guardiola. A bajorok többek között a Barcelonából vett Thiagóval és a Borussia Dortmund által kinevelt Mario Götzével megerősítve indultak harcba az újabb salátástálért. A Jürgen Klopp vezette Borussia azonban a német Szuperkupában eltángálta a bajorokat, de a bajnokságban a Bayern München Dortmundban vágott vissza a zakóért (0–3) és a téli szünetben fölényesen vezeti a tabellát: 14 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség, 42–8-as gólarány.

Mint fentebb már jeleztük, a Bundesliga és a Bajnokok Ligája ebben az évben szinte összenőtt. A bajor legények a nyolcaddöntőben az Arsenal ellen összesítésben még csak idegenben lőtt góllal jutottak tovább (3–1, 0–2), utána azonban a Juventust magabiztosan verték (2–0, 2–0), míg a Barcelonát szó szerint kiütötték (4–0, 3–0). Néhányan a párharc után úgy nyilatkoztak, hogy ezzel végérvényesen lezárult a Barca-korszak.

A dortmundiak eközben a dúsgazdag Sahtar Donyecken meglepően könnyedén léptek át (2–2, 3–0), a spanyol Málagát csak a hosszabbítás perceiben begyötört góllal tudták kiejteni (0–0, 3–2), az elődöntőben a José Mourinho által irányított Real Madrid sem tudott megálljt parancsolni Jürgen Klopp tanítványainak (4–1, 0–2).

A londoni Wembley-ben rendezett döntőben aztán Arjen Robben 89. percben szerzett góljával Münchenbe került a BL-serleg (2–1).

A Bayern az év végén a klubvilágbajnokság megnyerésével koronázta meg a 2013-as évet: a döntőben a házigazda marokkói Raja Casablancát verte 2–0-ra.

A Bajnokok Ligája őszi csoportmeccsein tovább tartott a Bayern-dominancia (magyar csapatról továbbra sem beszélhetünk, mert a Pintér Attila által irányított Győr fennakadt az első jelentősebb akadályon. Itthon 2–0-ra, Izraelben 2–1-re kaptak ki a korábbi székesfehérvári edző, Paulo Sousa irányította Maccabi Tel Avivtól). Josep Guardiola fiai csak az utolsó fordulóban vesztették el százszázalékos mérlegüket, míg a Borussia csak az utolsó meccs legvégén tudta bebiztosítani a továbbjutást.

A többi csoportról szólva elmondhatjuk, hogy szinte mindenhol az előzetesen várt csapatok jutottak tovább. Két kivétel akadt. A Borussia Dortmund csoportjában a németek mellett az angol Arsenal és a nyár folyamán megerősített olasz Napoli csatázott a két továbbjutó helyért. Mindhárom csapat 12 pontot gyűjtött, de az egymás elleni eredmények összevetése után az itáliaiak folytathatják az Európa-ligában.

A másik egy jóval vaskosabb meglepetés. A Didier Drogba–Wesley Sneijder duó által fémjelzett és Roberto Mancini által irányított török Galatasaray egy rendkívüli havazás miatt félbeszakított, majd másnap folytatott meccsen legyőzte és ezzel elütötte a továbbjutástól az Öreg Hölgyet, azaz az olasz Juventus gárdáját.

December közepén Nyonban megtartották a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek sorsolását: a Manchester Cityre az FC Barcelona, az Arsenalra a Bayern München elleni összecsapás vár. Az MU megúszta, Ibrahimovicék is reménykedhetnek, Szalai a Real ellen készülhet.

A Bajnokok Ligája kistestvére, a top edzők és játékosok által lenézett Európa-liga 2013-as győztese, a BL 2011–2012-es kiírásának nyertese, az angol Chelsea FC lett. A Roman Abramovics által pénzelt londoniak 2011 végén meglepetésre csak harmadikok lettek az első számú sorozat egyik csoportjában, így innen kerültek át az EL-be. Ott pedig – az angol csapatoktól eltérően – komolyan vették az ellenfeleket, és meg sem álltak a kupagyőzelemig.

Az őszi csoportmeccsek után a továbbjutott csapatok – kiegészülve a BL-csoportok harmadikjaival –, köztük több nagyágyúval (Juventus, Napoli, Tottenham Hotspur), tavasszal folytatják a küzdelmeket. Fájó pont, hogy klubcsapataink bántóan hamar, már július végén búcsúztak Európától.

Az előző idény végén – stílszerűen bajnoki címmel – távozott a Manchester United „főnöke”, Sir Alex Ferguson, akit David Moyes váltott a Vörös Ördögök kispadján. Az MU a Ferguson-érában 38 trófeát nyert, köztük 13 bajnoki címet és két Bajnokok Ligáját. Korábban újságíróknak kérdésre válaszolva elárulta, hogy mit tervez visszavonulása után: „Átkozottul tehetséges fickó vagyok. Talán elkezdek festeni, vagy valami ilyesmit.” (További legendás Ferguson-aranyköpéseket itt olvashat.)

A Manchester United kerete nem sokat változott a nyár folyamán, ennek ellenére megérzi Sir Alex hiányát: a Premier League előző idényét magabiztosan, kilencpontos előnnyel húzta be az MU a városi rivális Manchester City előtt, ennek ellenére jelenleg bukdácsol a bajnokságban. Moyes mondhatni „középcsapattá” faragta a Vörös Ördögöket, de a vezetőség egyelőre kitart mellette. Végül is a BL-ben továbbmentek a csoportjukból, valamint a bajnokságban sem tűnik ledolgozhatatlannak a nyolcpontos hátrány a listavezető Arsenallal szemben.

Az idény végén Fergie korábbi felfedezettje, David Beckham is bejelentette visszavonulását: a „szabadrúgáskirály” a francia bajnok PSG-ben fejezte be parádés pályafutását.

Spanyolországra áttérve kijelenthetjük, hogy nem minden úgy történik, mint azt a szezon rajtja előtt a szakértők gondolták – azaz a címvédő és listavezető FC Barcelonát néhány pontos lemaradással üldözi a Real Madrid, majd óriási szünet következik a tabellán, és jönnek a többiek. Ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy az Atlético Madrid felnőtt a feladathoz: a fővárosi együttes csak rosszabb gólkülönbségének köszönhetően második a Primera Divisiónban a katalán sztárcsapat mögött.

A 2012–2013-as idény (is) Lionel Messiről szólt: az argentin klasszis 32 bajnokin 46(!) góllal segítette címvédéshez  a Barcát – a katalánok a második Realra 15 pontot verve végül kerek 100 ponttal zárták a szezont, míg az Atlético a harmadik helyre ért oda.

A nyár folyamán nagy volt a pörgés a spanyol gigászok háza táján: edzőváltás volt Barcelonában és Madridban is. A katalánoknál ebben az idényben már az argentin Tata Martino a vezetőedző, míg a Blancóknál José Mourinhót a PSG-től érkező Carlo Ancelotti váltotta. A két élcsapat már eddig is „másik ligában” játszott a többi, szerényebb költségvetéssel bíró csapathoz képest, ráadásul a nyáron tovább erősítették a már amúgy sem gyenge keretüket. A jövő brazil válogatottja vezérének kikiáltott Neymar Barcelonába, míg posztján a világ egyik legjobbja, a walesi Gareth Bale Madridba szerződött. A két játékos vételára hűen tükrözi, hogy a Barca és a Real egészen más dimenzió: Neymarért 57, Bale-ért 91 millió eurót áldoztak.

Mindkét klasszis pazarul beilleszkedett új csapatába: Neymar nagyszerű játékkal és főleg gólokkal tudja pótolni a mostanában sérüléssel bajlódó Messit, míg Bale-ről Madridban vált egyértelművé, hogy messze sokoldalúbb játékos annál, mint amit a Tottenhamben mutatott.

A Serie A-ban tovább tart a Juventus egyeduralkodása: egy veretlenül megnyert bajnokság után a Zebráknak nem jelentett akadályt a címvédés, s magabiztos, kilencpontos előnnyel húzták be az újabb Scudettót. A torinói együttesnek ez volt a 29. elsősége az élvonalban – a 2005-ös és 2006-os bajnoki címet az olasz bundabotrány, a Calciopoli miatt ugyanis korábban elvették az Öreg Hölgytől.

Így hiába lehet „háromcsillagos” Juve-mezt venni, egyelőre ezzel várniuk kell a drukkereknek, de talán nem is olyan sokáig, hiszen a torinóiak – a korai BL-búcsú ellenére – a hazai porondon pazar formában játszanak, s közel a bajnokság feléhez ötpontos előnnyel vezetik a Serie A-t a még mindig veretlen AS Roma előtt.

A francia bajnokságot sem hagyhatjuk ki év végi összefoglalónkból, már csak Zlatan Ibrahimovic miatt sem. A svéd klasszis – amikor szóba áll saját magával és a labdával foglalkozik, mert azzal mindent tud – a köré épített PSG-vel meg is nyerte a Ligue 1-t. Ibra 34 bajnokin 30 góllal segítette csapatát.

A válogatottban 2013-ban 14 meccsen 11 gólt szerző Zlatan Ibrahimovic nélkül rendezik jövőre a vb-t. Svédország ugyanis elvérzett a pótselejtezőn a Cristiano Ronaldo vezette Portugáliával szemben, így korunk egyik legnagyobb sztárja lemarad a brazíliai seregszemléről. (A jövő évi vb csoportbeosztását ezen a linken találja.) Bár őt ez már nem is foglalkoztatja: „egy olyan világbajnokságot, amelyen nem leszek ott, nem fogok figyelemmel kísérni” – nyilatkozta a svéd klasszis.

Ibra később az Aranylabdával kapcsolatban is megosztotta magvas gondolatait: „Nincs szükségem az Aranylabdára ahhoz, hogy tudjam, én vagyok a legjobb. Ez néhány játékosnak sokkal többet számít” – mondta nem kevés önimádattal a 32 éves csatár, aki valószínűleg – ismét – lecsúszik a díjról. Ugyanis már csak hárman maradtak versenyben: a címvédő Lionel Messi, Franck Ribéry és Cristiano Ronaldo. Azt, hogy ki nyeri az Aranylabdát, már csak jövőre, január 13-án tudhatjuk meg: a díjat a FIFA zürichi gáláján adják át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.