A mi időnk már Mexikó előtt lejárt

Albert Flórián 1967-ben nyerte el az Aranylabdát, magyar labdarúgó legutóbb 1985-ben kapott szavazatot.

2014. 01. 14. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először 1956-ban szavaztak az újságírók a France Football felkérésére, szerintük ki Európa legjobb labdarúgója, ki kapja a szaklap díját, az Aranylabdát. Sajnos későn ébredtek a francia kollégák. Igazán kiírhatták volna a voksolást mondjuk már 1952-ben; megkockáztatjuk, akkor nem Albert Flórián lenne az egyedüli magyar nyertes. Persze a magyar labdarúgók másfél évtizeden át így is fontos résztvevői voltak a nagy játéknak.

A forradalom évében már leszállóban volt az Aranycsapat – az elkényelmesedő Puskást egyre nyíltabban bírálták –, mai mércénk alapján mégis erősen kezdett a magyar labdarúgás a szavazáson, a Honvéd világklasszis triójából Puskás Ferenc lett a 4., Bozsik József a 6., Kocsis Sándor pedig a 8. A következő évben Puskás eltiltása miatt nem szerepelhetett a jelöltek között, ennek dacára négy magyar játékos is kapott voksot: itthonról Bozsik (9.) és Grosics Gyula (12.), külföldről Kubala László (5.) és Kocsis (20.), előbbi a Barcelona, utóbbi átmenetileg a Young Fellows Zürich futballistájaként.

1958 magyar szempontból nehezen megmagyarázható sötét folt. Noha a világbajnokságon a válogatottunk nem jutott tovább a csoportból, Bozsik, a fiatalabbak közül pedig Sándor Csikar és Tichy Lajos nyilván így is a legjobbak közé tartozott, a magyar játékosok mégsem kaptak egyetlen voksot sem. Hasonlóra egészen 1970-ig nem volt példa. Ki tudja, 1957-ben még a forradalom melletti nyugati szimpátia nyomott erősebben a latban, egy évvel később viszont már a keleti büntetés? Nem alaptalan feltételezés, különösen annak ismeretében, hogy Puskás 1960-ban azért szorult a második helyre, Luis Suarez mögé, mert több kommunista országbeli újságíró – így a magyar Lukács László – hátrasorolta.

Azt, hogy 1967-ben Albert Flórián nyerte el a díjat, mindenki fújja, az már kevésbé ismert, hogy a „Császár” 1962–1968 között minden évben, tehát hétszer is jelölt volt, 1966-ban például 5. lett. E tekintetben alig marad el mögötte Bene Ferenc, aki hatszor (1964, 1965, 1966, 1968, 1969, 1971) szerepelt a listán, legjobb helyezése az 1966. évi 6. hely.

1970-ben nem csak róla feledkeztek meg az újságírók, hanem valamennyi magyar futballistáról. A mieink ugyan 1971-ben és 1972-ben újra kaptak voksot, de menthetetlenül megkezdődött a hanyatlás korszaka. Nyilasi Tibor dacolt a leminősítés ellen, ötször is szavaztak rá – legelőkelőbb helyezése a 7. volt 1977-ből –, utoljára 1985-ben.

Ugyanabban az évben, amikor Détári Lajosra először és egyben utoljára. Érdekes adalék az „utolsó magyar világsztár” portréjához, hogy csupán egyszer vették lajstromba, s akkor is csupán 2 voksot kapott. 1985 óta már az esélytelenek nyugalmával követjük az eseményeket. S ha amiatt még hajlamosak vagyunk bosszankodni, hogy 1986 óta egyetlen világversenyre sem jutottunk ki, azt végképp nem állíthatjuk, hogy az Aranylabda-szavazáson negligálnak minket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.