Hivatalosan is lemondott a Barcelona elnöke

Sandro Rosell helyét Josep María Bartomeu sportszakmai alelnök veszi át 2016-ig.

VZ
2014. 01. 23. 20:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnöki posztot az első alelnök, Josep María Bartomeu sportszakmai alelnök veszi át 2016-ig, azaz – ellentétben a korábbi sajtóhírekkel – nem tartanak előre hozott választásokat az idén nyáron.

Sandro Rosell a 2010-ben kezdődött elnöki időszaka sportszakmai sikereinek felsorolásával kezdte, a klub erősödő pénzügyi helyzetének ecsetelésével folytatta beszédét, említést tett a Camp Nou tervezett bővítéséről áprilisra kiírt referendumról, majd rátért az őt ért vádakra.

„Kérdem én, az elnökösködés egyet jelent azzal, hogy a családod fenyegetésnek, szenvedésnek legyen kitéve? Most, hogy egy becstelen és meggondolatlan vádaskodás bíróság elé került, úgy érzem, az én időm lejárt a klubnál, és benyújtottam a lemondásomat az igazgatótanácsnak\" – mondta ki a lényeget Rosell, aki a jelen lévők vastapsa közepette adta át a szót utódjának, Bartomeunak.

Bartomeu köszönetet mondott Rosellnek az utóbbi években végzett munkájáért, majd kijelentette: az igazgatótanács a helyén marad a 2016-ban esedékes új elnökválasztásig.

Az Nso.hu értesülései szerint Neymar nyári szerződtetése körül gyanított – büntetőjogi eljárást is maga után vonó – szabálytalanságok nyomán alakult ki olyan helyzet a katalán sportklubnál, ami Rosellt lemondásra kényszerítette.

Kezdetben a sajtó pedzegette, majd egy klubtag, Jordi Cases a múlt év végén feljelentést tett, azt vélelmezvén, hogy a brazil játékos nem a hivatalosan bejelentett 57,1 millió euróba került, hanem többe, és a különbözetet Rosell tudtával fiktív számlák révén tették láthatatlanná.

Az ügyben hivatalos eljárás indult, ami vélhetően egyre kényelmetlenebb lett a klub vezetősége számára – aligha volt kétséges, hogy Rosellnek vagy tisztáznia kell magát, vagy le kell mondania. Mivel az előbbi gyorsan nem valósulhatott meg, maradt a lemondás a klub hírnevének megóvása érdekében.

A spanyol sajtóban eközben napvilágot látott, hogy Rosell ellen két megvesztegetési ügyben is nyomoznak Brazíliában – egyik sem kapcsolódik a Barcelonához, viszont mindkettőben Ricardo Teixeirához, a Brazil Labdarúgó-szövetség korrupciós ügyek miatt 2012 nyarán lemondásra kényszerített elnökéhez vezetnek a szálak. Ha megállnak a vádak, Rosell akár nyolc évre is börtönbe kerülhet – írja az AS.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.