A legszebb fellépő hiányzik majd a cirkuszból

Lindsey Vonnt a térde tartja távol Szocsitól, Miklós Edit magyar történelmet írhat a kaukázusi lejtőkön.

Deák Zsigmond
2014. 02. 05. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula 1 autós gyorsasági világbajnokságot hívják közkeletű módon száguldó cirkusznak, az alpesi sít pedig téli Formula 1-nek, természetesen a hasonló érzések, a sebességmánia miatt. Ám ne feledjük, itt nincs a versenyzők alatt hiper-szuper verda, csak két keskeny léc, aztán irány a lejtő! A sportág alapvető szabályai az újkori olimpiák történetének kezdő évében, 1896-ban jelentek meg, de csak 1936-ban, Garmisch-Partenkirchenben debütált az 1924-ben indult téli játékokon. Hamar az egyik legnépszerűbb sportág lett, ahol jelenleg tíz versenyszámban (nemenként ötben) osztanak érmet: lesiklásban, műlesiklásban (szlalom), óriás-műlesiklásban, szuperóriás-műlesiklásban (szuper-G) és kombinációban.

Mivel ilyenkor még javában zajlik a világkupa-sorozat, nagyjából világos képet alkothatunk az esélyekről. Ám tévedés azt hinni, hogy mindez be is jön az ötkarikás-forgatagban. Hogy csak az előző, vancouveri játékokat citáljuk, négy éve a férfiaknál a mindig favorit osztrákok érem nélkül maradtak, a lesiklást pedig egy olasz „outsider”, Guliano Razzoli nyerte. A nőknél a német Viktoria Rebensburg élete első nemzetközi eredményeként lett azonnal olimpiai bajnok szuper-G-ben.

Az idei hasonló meglepetéseket épp jellegükből adódóan nehéz lenne megtippelni, úgyhogy egyelőre maradjunk a favoritoknál. A nők között a Vancouverben két diadalt aratott Maria Höfl-Riesch vezeti a vk-összetett és a lesiklás pontversenyét, az lenne a szenzáció, ha a német kiválóság nem állna valahol a dobogóra. Szlalomban a 18 éves amerikai tini világbajnok, Mikaela Shiffrin a favorit, a tavalyi idényben mindent és mindenkit elsöprő szlovén Tina Mazét sem szabad leírni azért, mert most csak ötödik összetettben. A liechtensteini Tina Weirather, a svájci Lara Gut, az osztrák Anna Fenninger és Marlies Schild – senki sem kapná fel a fejét valamelyikük dobogóra siklása esetén. Egyvalaki azonban nagyon hiányzik majd, szakmai és esztétikai szempontból egyaránt: a négy éve egy-egy aranyat és bronzot szerzett Lindsey Vonn. A modellszépségű amerikai klasszis kálváriája közel egy éve, a tavaly februári schladmingi vb óta tart, ahol elszakadtak a jobb térdszalagjai, és eltört a sípcsontja. A visszatérésre készülve november 19-én edzés közben bukott, és szintén a jobb térdében részlegesen elszakadt az elülső keresztszalagja. December elején mégis visszatért, de december 21-én a Val d’Isere-i lesiklóviadalon ismét megsérült a jobb térde. Január elején írta ki a közösségi oldalára: „Le vagyok sújtva, be kell jelentenem, hogy nem vehetek részt az olimpián.”

A férfiaknál az osztrákok nagyon készülnek rá, hogy kiköszörüljék a vancouveri csorbát. Erre komoly esélye mutatkozik az összetett, a szlalom és az óriás-műlesiklás vk-pontversenyében vezető Marcel Hirschernek. Aki a tavalyi, hazai környezetben, Schladmingban rendezett világbajnokságon már elviselte az esélyesség terhét: két arany és egy ezüst lett a vége. A gyorsabb számok menője a norvég Aksel Lund Svindal, neki minden színű ötkarikás éremből van egy 2010-ből, emellett ötszörös világbajnok. Az ő kettejük csatájába beleszólhat a magyar felmenőkkel (valamint olimpiai és vb-elsőséggel) is rendelkező amerikai Ted Ligety, két veterán, az amerikai Bode Miller és a horvát Ivica Kostelic, no meg a specialisták. És akkor még a meglepetésemberekről nem is beszéltünk, akik már vasárnap a lesikláson beszáguldhatnak a köztudatba.

Utoljára, de nem utolsósorban szót kell ejtenünk a mieinkről is. Az Alaszkában tanuló és edző Berecz Anna, valamint Farkas Norbert számára vélhetőleg valóban a részvétel az igazán fontos, Miklós Edit viszont optimális esetben akár sporttörténelmet is írhat. Alpesi síben Kozma Péter 1984-es szarajevói 18. helye 101 induló között szlalomban az eddigi legjobb magyar olimpiai eredmény, a csíkszeredai születésű, 2011-ben honosított versenyző viszont december végi, Val d’Isere-i lesiklóverseny 12. helyével jelezte, hogy akár ennél többre is képes. Most majd kiderül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.