Budapest csodája és a magyar sport bölcsője

A vb-nek helyet adó Dagály-úszókomplexum és a megújult Millenáris építészetileg is párját ritkítja majd.

Deák Zsigmond
2014. 02. 15. 3:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatszintes, összesen több mint 25 ezer négyzetméteres uszoda Budapesten, a Dagály fürdőnél épül fel. A legrangosabb nemzetközi viadalok megrendezésére is alkalmas versenymedencék mellett tanmedence is lesz benne, az 5000 férőhelyes nézőteret a 2021-es világbajnokság idejére 18 ezer fősre bővítik mobil lelátókkal. A versenymedence fölötti tetőt el lehet húzni, így nyáron teljesen nyitottá válik az épület.

A Dagály-komplexum mellé a Duna-partra 21. századi rekreációs paradicsom épül, kertekkel, sétautakkal, új hajóállomással. Az aranyszínű, hullámzó épülethomlokzat kétszer két méteres résein át egyedülálló panoráma nyílik a fővárosra a Parlamenttől a Gellért-hegyen át a budai Vár, a Mátyás-templom és a Margitsziget irányában egészen a Pilis-vonulat végéig.

Ferencz Marcel vezető tervező külön hangsúlyt fektetett a megújuló energiaforrások, így a földhő, a termálvíz és a napenergia alkalmazására. Még a medencékből, illetve a zuhanyzókból elfolyó vizek hőenergiáját is visszanyerik majd. Sőt, a látogatók maguk is hozzájárulhatnak az épület takarékos üzemeltetéséhez, ha végigsétálnak az energiatermelő járdákon. A tervek szerint a Budapest ékkövének szánt uszoda 2016 második felére készülhet el.

A Dagály-komplexum vadonatúj lesz, a Puskás Ferenc Stadion szomszédságában található Millenáris viszont megújul, hiszen a jelenleg ütött-kopott létesítmény 1896-ban épült, s 1928-ban nyerte el mai formáját. Nyugodtan nevezhetjük a magyar sport bölcsőjének, hiszen nemcsak rangos kerékpáros eseményeknek adott otthont (1928-as vb, 1949-es és 1954-es főiskolai vb), hanem itt zajlott 1897-ben az első nyilvános hazai labdarúgó-mérkőzés, 1906 és 1911 között tizennégy válogatott-találkozó, atlétikai versenyek, Davis-kupa-teniszderbik. Jégpálya is található itt.

A jelenlegi kormányzat sportlétesítmény-fejlesztési koncepciójának megfelelően a Millenáris Velodrom is megújul, a rekonstrukció nemrég kihirdetett tervpályázatát a Váncza Művek munkája nyerte. Összesen 64 érdeklődő vásárolta meg a dokumentációt, 29 pályamű érkezett be. A zsűri végül négyet díjazott, és tízet vásárolt meg.

„A Millenáris Velodrom lesz a Nemzeti Olimpiai Központ első új létesítménye. A hazai kerékpár- és tornasport új központját építjük fel, amely világesemények megrendezésére is alkalmas lesz” – mondta Vígh László, a kiemelt sportlétesítmények fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A Millenáris Velodromban a fedett, 250 méteres kerékpárpálya mellett bmx-gyakorlópálya és tornacsarnok is helyet kap. A létesítmény 2017-re készülhet el.

Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke jelezte, hogy az új létesítményben az összes szert felállítják, s majd itt gyakorolhatnak a ritmikusgimnasztika-versenyzők is. Kruppa Gábor, aki a Magyar Építészkamara delegáltjaként vett részt a bírálóbizottság munkájában, azt mondta: az volt az egyik leglényegesebb kérdés, hogy a sport- és építészeti szempontból is értékes épület eredeti szellemiségét hogyan őrzik meg a tervezők. Váncza László, a győztes pályaművet benyújtó iroda vezetője hangsúlyozta: fontos célnak tartják, hogy a létesítményben a közösségi és élsport is jelen legyen, és a kerékpár minden szakága otthonra találjon. „Koncepcionális kérdés volt, hogy valós funkciót kapjon a Millenáris Hajós Alfréd tervezte főépülete” – jelentette ki a győztes tervező.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.