Csoda a jégen – az évszázad hokimeccse

Ma 34 éve győzte le az Egyesült Államok 4-3-ra az egyeduralkodó Szovjetuniót az 1980-as téli olimpiai játékokon.

2014. 02. 22. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1970-es évek enyhülési folyamata után – 1972-ben a két német állam kölcsönösen elismerte egymást, ugyanebben az évben aláírták a SALT–1 szerződést, 1975-ben pedig a helsinki záróokmányt – a Szovjetunió 1979-es afganisztáni inváziójával új szakaszába lépett a hidegháború.

A karácsonykor megindított hadművelet az Egyesült Államokban természetesen élénk tiltakozást váltott ki. Jimmy Carter elnök megszakította a nukleáris fegyverzet korlátozásáról szóló tárgyalásokat, január 20-án pedig egy hónapos ultimátumot adott a Szovjetuniónak csapatai kivonására. Brezsnyev persze nem rendelte vissza a szovjet alakulatokat – eme világpolitikai helyzetben kezdődtek meg az Egyesült Államokban február 14-én a XIII. téli olimpiai játékok.

Sokan arra számítottak, hogy a Szovjetunió távol marad az eseménytől, a versenyzői mégis megérkeztek Lake Placidbe. Mindez csak néhány napon múlott, hiszen február 9-én – ugyanazon a napon, amikor az amerikai és a szovjet hokicsapat felkészülési meccset játszott New Yorkban – Cyrus Vance amerikai külügyminiszter a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ülésén már beszélt arról, hogy az Egyesült Államok bojkottálja a moszkvai nyári játékokat, amit Carter március 21-én hivatalosan is bejelentett. A késlekedést valószínűleg éppen a téli olimpia nyugalma okozta. (Érdekesség, hogy a téli ötkarikás játékok 1984-ben sem estek a hidegháború áldozatául, Szarajevóba mindkét tömb országai elutaztak, a Szovjetunió május 8-án közölte, hogy távol marad a Los Angeles-i olimpiától.)

Zsinórban négy olimpiát (1964, 1968, 1972, 1976) megnyertek a szovjetek

A szovjet jégkorong-válogatott Lake Placidbe is toronymagas esélyesként utazott. A világbajnokságon 1954-ben egyből győztesként színre lépő csapat 1963 óta egyeduralkodó volt a nemzetközi jégkorong életben. 1972, 1976 és 1977 kivételével valamennyi vb-t megnyerte, s zsinórban négy olimpián (1964, 1968, 1972, 1976) is diadalmaskodott. Szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy bárki is megállíthatná, hiszen Kanada Lake Placidben is az NHL-ben érdekelt játékosai nélkül állt ki. (Először 1998-ban a naganói játékok idején tartott szünetet a tengerentúli liga, lehetőséget biztosítva a profiknak az olimpiai részvételre.)

Igaz, a hetvenes, nyolcvanas évek fordulóján a szovjetek az NHL-sztárokkal is felvették a versenyt. Az 1976. évi, első Kanada Kupán – a hat résztvevős meghívásos tornákon ott voltak a profik is – ugyan a B csapatukkal álltak ki, s csak harmadikként végeztek, de a második alkalommal, 1981-ben győztek, miként 1979-ben a Challenge Cup keretében a lényegében Kanadával egyenértékű NHL-válogatottat is megverték háromból kétszer, másodszorra ráadásul 6-0-ra.

Az 1980-as szovjet csapatban összeért a múlt és a jövő nagy generációja, Mihajlov, Petrov és Harlamov az utolsó, Kaszatanov és Krutov pedig az első nagy tornáján szerepelt a szbornajában (Makarov és Fetyiszov már az 1978-as vb-n bemutatkozott, Larionov csak az 1981-es Kanada Kupán került be a válogatottba). Tagja volt a csapatnak a Szocsiban már a negyeddöntőben elbukott válogatott szövetségi kapitánya, Zinetula Biljaletgyinov is.

A „Tábornok”, Viktor Tyihonov együttese favorithoz illően menetelt előre a Lake Placid-i tornán. A csoportjából öt győzelemmel, 51-11-es gólkülönbséggel lépett tovább a négyes döntőbe, magával hozva a Finnország feletti 4-2-es sikert. Ám a hatodik meccsén váratlanul 4-3-ra kikapott a házigazda Egyesült Államoktól.
Váratlanul? A fentebb leírtak alapján mindenképpen, ráadásul a már említett, február 9-i meccsen a szovjetek 10-3-ra lemosták az amerikaiakat. Tyihonov utólag elismerte – csakúgy mint a mi Aranycsapatunkat az 1954-es vb-n a németek elleni fölényes 8-3-s győzelem a csoportmeccsen –, megtévesztette a könnyed siker, s tudat alatt lebecsülték a házigazdákat.

Hiba volt, hiszen az amerikaiak roppant tudatosan készültek az olimpiára. Herb Brooks szövetségi kapitány 1979 nyarán több edzőtábort is tartott, amelyeken kiválasztotta azt a húsz hokist, akik bekerültek a keretbe. Noha kivétel nélkül főiskolások, egyetemisták, illetve amatőrök, ám egyben ígéretes tehetségek voltak, amit az olimpiai aranyérmen felül az is bizonyít, hogy később néhány kivételtől eltekintve az NHL-ben meghatározó emberekké váltak. A Team USA az ősz és a tél folyamán 61 meccset játszott s bizakodva várta az olimpiát.

Az első meccse mindjárt komoly erőpróbát jelentett. Az Egyesült Államok úgy játszott 2-2-es döntetlent Svédországgal, hogy Brooks az utolsó percben 1-2-es állásnál lehozta a kapusát, Jim Craiget, s Bill Baker 27 másodperccel a végső dudaszó előtt egyenlített. Az amerikaiak második találkozójukon 7-3-ra kiütötték Csehszlovákiát, amivel gyakorlatilag biztosították a helyüket a négyes döntőben. A Norvégia (5-1), Románia (7-2) és Nyugat-Németország (4-2) elleni győzelem kötelező volt. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy Románia színeiben több székely korongozó is megjárta az olimpiát).

Erről az ágról az Egyesült Államok mellett Svédország került a legjobb négy közé. Következett az amerikai–szovjet presztízsmeccs. Az összecsapást megelőző napon a New York Times jegyzetírója úgy fogalmazott, „ha csak a jég meg nem olvad, ha csak az Egyesült Államok csapata 1960-hoz hasonlón nem hajt végre újabb csodát, az oroszok könnyedén megnyerik az olimpiai aranyérmet. Önök hisznek a csodákban?” Hát innen ered a Csoda a jégen.

Az amerikaiak nagy többsége nem hitt benne. Miután a szovjetek nem járultak hozzá, hogy a kezdés időpontját áttegyék délután ötről este nyolcra, az olimpiát sugárzó ABC tévétársaság nem tűzte élőben műsorra a mérkőzést. Igaz, akkor még nem volt internet, országos ünneplés csak az este felvételről leadott meccs végén robbant ki.

A találkozó előtt Brooks a következő szavakkal fordult a fiaihoz: „Arra születtetek, hogy hokijátékosok legyetek. Nem véletlenül vagytok itt. Eljött a ti időtök.” Ennek dacára a szovjetek domináltak, s Krutov révén a 10. percben megszerezték a vezetést. Schneider egyenlített, majd Makarov gólja ismét szovjet előnyt jelentett. Az első harmad utolsó másodpercei aztán meghatározóak voltak. Dave Christian fél pályáról szúrta kapura a korongot, az Tretyakról kipattant, Johnson két védő közül kilépve lecsapott rá, s hat méterről a hálóba bombázta. 19:59-et mutatott az óra Tyihonov a szünetben indulatosan kapust cserélt, Tretyak helyett Miskint küldte be. A váratlan húzást Tyihonov később pályafutása legnagyobb baklövéseként jellemezte. Ennek dacára a szovjetek a második harmadban is uralták a meccset – 12:2 volt a kapura lövési arány a javukra –, s Malcev révén újra előnyhöz jutottak. Az utolsó húsz percben következett a váratlan fordulat. Ismét Johnson volt eredményes, majd Eruzione góljával az 50. percben már az Egyesült Államok állt nyerésre.

De még hátra volt tíz perc. A szovjetek dühösen támadtak, ahogy Sztarikov utóbb elismerte, pánik lett rajtuk úrrá. Eljött az utolsó perc, s Tyihonov, miként soha, ezúttal sem hozta le a kapusát. Maradt a 4-3, az Egyesült Államok csapata megnyerte a mérkőzést – de az olimpiát még nem.

Ha az utolsó játéknapon alulmarad Finnországgal szemben, a Szovjetunió viszont legyőzi Svédországot, akkor a szovjeteké az aranyérem. Noha az amerikai–finn mérkőzés vasárnap délelőtt tizenegykor kezdődött, az ABC természetesen élőben közvetítette Két harmad után a finnek 2-1-re vezettek, a szünetben Herb Brooks csak ennyit mondott a csapatának: „Ha elvesztitek ezt a meccset, akkor az a kib ott sírotokig elkísér benneteket.” Majd megtett néhány lépést az ajtó felé, visszafordult, s megismételte: „A kib ott sírotokig”, s kisétált az öltözőből. Az amerikai válogatott az utolsó húsz percben berámolt három gólt, nyert 4-2-re, s beteljesítette a csodát.

A szovjetek ugyan 9-2-re kitömték a svédeket, de ez már csak az ezüstéremhez volt elég. Ez volt a legendás trojka, Mihajlov, Petrov és Harlamov utolsó mérkőzése a szbornajában. Tyihonov az USA ellen elszenvedett vereség után így üvöltözött velük: „Ez a ti vereségetek!” Ilyen kijelentés a Szovjetunióban akkor nem maradhatott következmény nélkül. Akkor sem, ha odahaza igyekeztek eltitkolni a történéseket. A Pravda másnapi számában, majd az olimpiai összefoglalójában sem lehetett olvasni a gyűlölt amerikaiaktól elszenvedett vereségről.

A szovjet jégkoronghatalom csak megrendült, de nem omlott össze. A válogatott egészen 1990-ig folytatta páratlan sikersorozatát. Megnyerte a következő két olimpiát, s csak két világbajnokságon, 1985-ben és 1987-ben szorult le az első helyről. Az Egyesült Államok viszont 1982-ben kiesett a világbajnoki B csoportba. Ekképpen felértékelve az 1980-as győzelmet.
Valóban csoda történt a jégen.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.