Kemény Dénes gátat szabna az őrületnek

Kemény Dénes nem szeretné, ha az Eb előtti tömegőrületben agyonimádnák, szétszaggatnák a magyar pólósokat.

Ch. Gáll András
2014. 02. 13. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A siker tempóérzék kérdése is, és a póló-Eb szervezőbizottsága remek ütemben tartotta szerda délelőtti sajtótájékoztatóját. Férfiválogatottunk kedd este 2–5-ről fordítva, a győztes gólt az utolsó percben kicsikarva nyert 12–11-re Világliga-selejtezőn Görögországban, ezzel egyetlen pontnyira áll a biztos továbbjutástól. A triót ugyanis Magyarország vezeti 8 ponttal a 2-2 pontos Görögország és Horvátország előtt (az alapjátékidőben aratott győzelem 3, a büntetőkkel elért siker 2, a büntetős vereség 1 pontot ér), a két hátralévő fordulóban pedig márciusban görög–horvát, áprilisban magyar–horvát mérkőzést rendeznek.

Júliusban pedig 1926, 1958 és 2001 után budapesti pólós kontinensviadalt, amelynek bemutatták a kabalafiguráját, a labda alakra hajazó, még névtelen békát. Amelynek semmiképpen sem szabadna a „vádlija” alá kerülni

Már csak azért sem, mert a jegyeket viszik, mint a cukrot, olyan rémhírek is szárnyra keltek, hogy minden belépő elkelt. Beck György, a szervezőbizottság társelnöke eloszlatta eme aggodalmakat, kijelentette: az értékesítés szakaszosan folyik, s megfelelő ütemezéssel árusítják az egy-egy szektorba szóló belépőket. Mivel a pontos program a március 9-i sorsolás után válik ismertté, a drukkerek is onnantól alakíthatják ki a maguk „stratégiáját”.
Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért és ifjúságért felelős államtitkára bejelentette, hogy a magyar kormány 280 millió forinttal közvetlenül is támogatja az Eb-t, a marketingjogokért állami garanciavállalással kifizetett 1 millió euró felett. Kemény Dénes, az országos szövetség és a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a Hajós uszoda  felújítása a jövő héten indul és május végére kerül Eb-kész állapotba, Benedek Tibor szövetségi kapitány csapata ráér ezzel a július 14-i rajtig.

A budapesti helyszín nemcsak különleges lehetőség – a sportág visszafoglalhatja fővárosát –, hanem felelősség és teher, akár nyűg is lehet, mint volt legutóbb, 2001-ben. Akkoriban a közönség és a média többhetes, állandó ostrom alatt tartotta a margitszigeti nyitott uszodát, a kapitány és a játékosok olykor már-már menekülőre fogták. A csalódást keltő bronzot részben ezzel is magyaráztuk, ezért is kérdeztük Kemény Dénest: mára, elnökként változtak-e a prioritásai, illetve a tizenhárom évvel ezelőtti tapasztalatok alapján miként mérlegel majd szakmai, eredményességi és PR-szempontok, -érdekek között?

– Sajnos már most záporoznak a telefonomra a teljesíthetetlen kérések a legjobb barátaimtól is, úgyhogy lassan kénytelen leszek kérni egy titkos számot – kezdte Kemény, majd azzal folytatta: – Nem is az Eb alatt, inkább előtte szedték szét 2001-ben a csapatunkat. Most, elnökként persze örömmel tölt el, ha imádják a játékosokat, a vízilabdát, mert ez nagyon fontos, Benedek Tibinek mint szövetségi kapitánynak pedig az a feladata, hogy elérje, ez ne menjen a szakma rovására. A tapasztalatai annyiban segíthetik, hogy mindezt már átélte 2001-ben, igaz, akkor még játékosként. Tökéletes megoldás azonban akkor sem volt, most sincs. Nem tehettünk két bokszkesztyűt az arcunk elé, hogy mindenki elől elrejtőzzünk, ráadásul az Eb-elődöntőig senki meg sem ütött minket, de a helyzet néha kezelhetetlen volt. Előfordult, hogy edzést is alig tudtam normálisan tartani, mert amikor odaléptem a medencéhez, és azt mondtam, gyertek ide, két újságíró indult el felém, mert azt hitték, nekik szólok.

Manapság ez a veszély kevésbé fenyeget. Már csak azért is, mert jó ideje a zárt tréning a módi, Kemény úgy fogalmaz, „természetesen nem azért, mert titkaink lennének”.

Pedig reméljük, azok is vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.