Kontinensek harca az elitliga sztárjaival

Először rendeznek európai és tengerentúli hokiválogatott közötti olimpiai döntőt NHL-es sztárok részvételével.

D.Zs.
2014. 02. 20. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tengerentúli profi jégkorongliga, az NHL legjobbjai 1998 óta szerepelhetnek téli olimpián. Naganóban Csehország–Oroszország, 2002-ben, Salt Lake Cityben és 2010-ben, Vancouverben Kanada–Egyesült Államok, 2006-ban, Torinóban Svédország–Finnország finálét rendeztek. Azaz az NHL-es korszakban most fordul elő először az is, hogy valamelyik tengerentúli alakulat döntős lesz nem észak-amerikai olimpián. Kanada és az Egyesült Államok még dobogós sem volt saját kontinensén kívül az elmúlt tizenhat évben.
Ezen időszak téli olimpiáit figyelembe véve a legtöbb érmük a finneknek van, szám szerint három (2006: 2., 1998 és 2010: 3. hely). Ők most is remekelnek, védekezésük és a kapusteljesítményük fokozatosan javul, a negyeddöntőben a házigazda oroszokat ejtették ki 3-1-gyel. A világbajnok svédek erejét jelzi, hogy három világsztárjuk – Henrik Zetterberg, Johan Franzen és Henrik Sedin – nélkül is magabiztosak.
A másik ágon az amerikaiak számítanak esélyesebbnek az eddig mutatott játékuk alapján. Mind a góllövés, mind a védekezés nagyon jól megy nekik, és most pluszmotivációt jelenthet számukra, hogy a nagy ellenfelüknél, Oroszországban lehetnek aranyérmesek úgy, hogy a szintén örök rivális, címvédő Kanadát búcsúztathatják.
Az örökrangsorban a még versenyben lévők között Kanada vezet 8 olimpiai arannyal (plusz 4 ezüst és 2 bronz), az Egyesült Államoknak és Svédországnak 2-2 első helye van, előbbi még 8 ezüstöt és 1 bronzot, utóbbi 2 ezüstöt és 4 bronzot tud felmutatni, míg Finnország még nem diadalmaskodott ötkarikás játékokon (2 ezüst és 3 bronz).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.