Micsoda? Robinhóék Eb-győzelemre hajtanak!

A honosított brazilokkal teletűzdelt orosz és olasz válogatott is a döntőért játszik a futsal Eb-n.

2014. 02. 06. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futsal. Amikor úgy tíz éve kezdett elterjedni e szó a magyar sportsajtóban, többen gondolták úgy, elírás, félreértés, rosszul értelmezett átírás áldozatai vagyunk. De nem, a teremfoci hivatalos, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által is elfogadott és támogatott változatának ez a neve, még ha a magyar embernek bele is törik a nyelve. A név portugál gyökerű, nem meglepő, a futebol de salao annyit jelent, mint teremfutball.

Mi, magyarok azért vonakodtunk átvenni a nevet, mert a teremfocit, illetve egyik „kisöccsét”, a minifocit magyar „találmányként” igyekeztünk számon tartani. Ám a brazil erőfölénnyel értelmetlennek tűnt dacolni, így ma már a teremfoci nálunk is futsal.

Szerepe, létjogosultsága a mai napig vitatott a magyar labdarúgásban. Az egyik tábor szerint a nagypályás labdarúgástól idegen mozgáskultúrát fejleszt, a másik szerint viszont – ide tartozik többek között Nyilasi Tibor – telente kiválóan kiegészíti az edzéseket, a gyerekeknél pedig remek előkészítője az „igazi” futballnak, mert ránevel a technikás játékra. A brazilok ez utóbbi elvet vallják, Ronaldinhóval az élen számos klasszisuk pályafutása futsallal kezdődött.

Magyarországon először négy éve került reflektorfénybe a futsal, amikor nálunk rendezték az Európa-bajnokságot, Gyurcsányi, Lódi, Madarász neve ma is ismerősen cseng. Őszintén szólva, 2010-ben nem ájultunk el a futball eme szakágától, hiányoltuk a briliáns megoldásokat, az pedig kimondottan dühítő volt, hogy a csoportban a továbbjutásról döntő meccset a csehek ellen úgy vesztettük el 6–5-re, hogy már 4–1-re vezettünk, ám a végén a csehek a kapusuk helyett mezőnyjátékost küldtek be, s így három perc alatt három gólt rámoltak be nekünk.

A sportág sava-borsát a „pengés” megoldások adják, de a futsal alapvetően pozíciós játék. Addig jár a labda, amíg akad egy rés, ahol be lehet törni, vagy ahol elfér ügy ütempassz, amiből egyből gólhelyzet alakul ki.
A brazilok a játék mesterei, az eddigi hét világbajnokságból ötöt ők nyertek meg (kettőt pedig a spanyolok). Európában pedig a spanyolok az egyeduralkodók, a nyolc kontinenstornából haton diadalmaskodtak, egyszer-egyszer győztek az olaszok és az oroszok. Nem elhamarkodott kijelentés, aki labdarúgásban jó, az a futsalhoz is konyít, vagy fordítva.

A brazil és spanyol fölény az idei Európa-bajnokságon is tetten érhető. Igen, a brazil is. Az orosz válogatottat a góllövőlistát 7 találattal, hatalmas fölénnyel vezető (mögötte a szlovén Vrhovec 4-gyel következik) Eder Lima repíti, rajta kívül másik három brazil erősíti a „szbornaját”, az egyikük történetesen Robinho... Eder Lima rúgta eddig az egész torna legszebb gólját is. Lehet ámulni...

Az olaszoknak öt braziljuk van, de még a spanyoloknál és a portugáloknál is akad egy-egy. Tekintve, hogy Oroszország–Portugália és Olaszország–Spanyolország a csütörtöki elődöntő párosítása, kijelenthetjük, Belgiumban portugál a futsal nyelve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.