Póló: leányszöktetés és kötélhágcsó használata tilos!

Női pólósaink a nyári Európa-bajnokságon a Margitszigeten és a budai Várban várják rajongóikat.

Ch. Gáll András
2014. 02. 13. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női pólósaink évek óta ott állnak az aranykapuban. Nyerhettek volna olimpiát akár Pekingben, akár Londonban is, vb-t tavaly Barcelonában, Eb-t két éve Eindhovenben, de mindig minden csak majdnem sikerült. Másrészt viszont, a 2001-ben Eb-, 2005-ben vb-első csapat, legyen szó bármilyen világversenyről, törzsgárdista a legjobb négyben, és ismét – a szó szoros és átvitt értelmében is – nagy dobásra készül. Merész András szövetségi kapitány ennek szellemében vallja:

– A hivatalos célkitűzéssel mindig vigyázni kell. Egyesek szerint nem szabad túl nagy terhet rakni a válogatottra, ezért a négybe jutás legyen a cél, én viszont azt vettem észre, ha azt elérte a csapat, előfordult, hogy ettől kissé megnyugodott, talán le is eresztett, hogy na jó, ez is megvan. Ezért én azt mondom, fogalmazzunk úgy, hogy az első lépés a négybe kerülés, aztán majd onnan menjünk tovább, ameddig csak lehet.

Annál is inkább, mert a női Eb még mindig csak nyolc csapatot vonultat fel, a nyolcból kettő ráadásul kakukktojás: a franciák és a britek nem ütik meg a többiek szintjét. Bár az is elképzelhető, hogy utóbbiak visszalépnek, mert a nemzeti szövetségük váratlanul minden anyagi támogatást megvont tőlük. Ám bárki is ugrik be helyettük, érdemben erősebb nem lehet náluk. Így a mienk mellett öt komoly éremesélyes várja a rajtot, a spanyol, az orosz, az olasz, a görög és a holland együttes. A március 9-i sorsoláson két négyes csoportot alakítanak ki, ennek kapcsán Merész így latolgatja a lehetőségeket:

– Négy kalapból húznak majd. Ha a vb lesz a kiemelés alapja, a spanyolokkal az első, ha az Eb, akkor az oroszokkal a második kalapba kerülünk. Gondolom, hogy a franciák és a britek pedig a negyedikbe, így mind a két csoportban lesz három erős és egy közepes csapat. Talán a meccsek sorrendje az, ami nem mindegy, például az, kivel kezdünk. Mutattam a lányoknak egy képet, amelyet a 2001-es Eb-n a műugrótorony tetejéről készített a fotós a csurig telt uszodáról. Csak ennek láttán néhány játékos szemében megcsillant a könny, kérdés, mi lesz, ha a nyitómeccsre 4-5 ezer ember előtt kell kivonulniuk. Ami körülbelül 4-5 ezerrel több annál, amennyihez hozzászoktak. Ezért talán nem lenne baj, ha a közepes csapat ellen kezdenénk az Eb-t, úgyis lesz okunk stresszelni elég. Remélem persze, annyi azért nem, hogy a franciáktól vagy a britektől is kikapjunk. Úgy tudom, visszatérnek a régi lebonyolítási rendhez, azaz a csoportgyőztesek egyből bejutnak a négy közé, csak a másodikok játszanak keresztbe a harmadikokkal, az elsőség tehát nagyon jól fizet.

A végső elsőségről, az Európa-bajnoki címről nem is beszélve. Mert a vágy természetesen ez, mi is lehetne más? A lányok áttörésre készülnek, nem véletlen, hogy miközben férfiválogatottunk Eb-szálláshelye hétpecsétes titok, a hölgyek közhírré teszik, hogy fenn, a várban, a Hiltonban laknak majd, és Merész András állítja: őket aztán cseppet sem fogja zavarni a népszerűség, az, ha felismerik és szeretik őket, ezért az autogramkérők nyugodtan sorban állhatnak akár a Hilton előtt is.

A kalandfilmekből ismert, „kötélhágcsós” leányszöktetés persze tilos. Az Európa-bajnokság idején legalábbis mindenképpen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.