Söprés a jégen, illetve száguldás fejjel lefelé

Még magyar kifejezés sincs rájuk: curling és szkeleton, a téli olimpia legfurább sportjai.

Deák Zsigmond
2014. 02. 21. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük a curlinggel, amelyben a két csapat nyolc-nyolc követ csúsztathat a jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe. Az a társaság nyer, amelynek a kövei a legközelebb esnek a kör középpontjához, részletesebb elemzést, szakkifejezéseket ábránkban találhatnak. A sportág magyar elnevezésére több kísérlet is történt már, leginkább a csúszókorong és a jégteke jött szóba. Ám egyik sem az igazi, előbbi egy némileg hasonló, általában nem jégen űzött sportágat jelöl, utóbbi pedig azért fals, mert a szabályoknak semmi közük a tekéjéhez, inkább a nálunk szintén kevésbé elterjedt gurítós bocsára, illetve petanque-ra hajaz.


A curlinget Skóciában nemzeti sportnak tartják, mégis valószínűbb, hogy Hollandia a játék hazája, 450 éve már játszották a Németalföldön, a világhírű festő, idősebb Pieter Bruegel is megörökített egy menetet. Első írásos említése Skóciából származik, 1540-ből. Érdekes, hogy már 1924-ben, a chamonix-i első téli olimpián már bemutatkozott, a brit férficsapat nyerte a premiert. Ezt követően, hosszú szünet után, az 1998-as naganói játékokon rendezték meg újra – immár a hölgyek számára is –, és azóta folyamatosan része a programnak.

Idén Szocsiban a nőknél Kanada százszázalékos teljesítménnyel lett első, erre még nem volt példa az olimpiák történetében. A fináléban a címvédő svédeket 6-3-ra felülmúló tengerentúli együttes 1998 után nyert újra aranyérmet, négy éve az ezüst-, azt megelőzően kétszer pedig a bronzéremmel kellett beérnie. A férfiaknál is döntőztek a kanadaiak, méghozzá a britek ellenében, 9-3-ra győzték le őket. Ezzel zsinórban harmadik ötkarikás-diadalukat aratták, ami unikum a curling történetében, s az is először fordult elő, hogy egy olimpián a férfiaknál és a nőknél is ugyanaz a nemzet nyerte meg az aranyérmet.

Magyarországon sem teljesen ismeretlen a sportág, hazánk első curling-csarnokát Budapesten, a Kamaraerdőben nyitották meg 2005-ben. A honi élharcosok között találjuk Béres Alexandra korábbi fitneszklasszist is, jelenleg zajlanak hat-hat csapattal az országos bajnokság női és férfiközépdöntői. A magyar curling eddigi legnagyobb sikereként tavaly a kanadai Frederictonban megrendezett vegyespáros-világbajnokságon aranyérmet szerzett a Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt duó. A szám 2018-ban felkerülhet a phjongcsangi olimpiai programba, s mivel Palancsa 18, Kiss pedig 25 éves, akár éremreményeket dédelgethetünk négy év múlva Dél-Koreában.

Szkeletonban erre enyhén szólva kisebb az esély, hiszen – a szánkóval ellentétben, ahol kenus olimpiai bajnokokunk, Pulai Imre hosszú ideje próbál kijutni az ötkarikás játékokra – tudomásunk szerint egyelőre egyetlen honfitársunk sem űzi komoly szinten. A szkeleton a sporteszköz és a sportág neve is. A svájci St. Moritzban fejlődött ki. A versenyző egy alacsony építésű szánon csúszik egy kanyargó jégcsatornában, fejjel előre.


A szkeleton eredete 1882-re nyúlik vissza, amikor svájci katonák szánkópályát építettek Davos és Klosters között, és ezen a pályán csúsztak. Innen nem messze, St. Moritz forgalmas, kanyargós utcáin is csúszkáltak szórakozó angol fiatalok, miközben gyakran veszélyeztették a gyalogosokat és az odalátogató turistákat. Aztán a 20. század elején hivatalosan is sporttá vált, először az 1928-as, majd az 1948-as, St. Moritzban rendezett téli olimpia műsorán szerepelt, de ezután lekerült a műsorról, és csak 2002-ben vált állandó résztvevővé.

A szkeleton első versenyzői természetesen amatőrök voltak, az 1948-as olimpiai bajnok Nino Bibbia például civilben zöldség-gyümölcs kereskedéssel foglalkozott St. Moritzban. A maiak sem igazán profik, de azért jobbak a lehetőségeik, például világszerte összesen már húsz pályán tudnak gyakorolni.

Idén Szocsiban a hölgyek között a brit Elizabeth Yarnold nyerte az aranyérmet, négy éve, Vancouverben pedig honfitársa, Amy Williams volt a leggyorsabb. A férfiaknál nem a britek domináltak, az orosz Alekszandr Tretyjakov győzött a lett Martins Dukurs előtt, utóbbi négy éve, Vancouverben ugyancsak ezüstérmet nyert, éppen Tretyjakovot megelőzve. A bátyja, Tomass Dukurs is az élmezőnyben végzett, negyedik lett.

A sportág jellegzetessége, hogy a versenyzők, ha már az arcuk nem igazán látszik, a sisakjukon próbálnak megmutatni valamit a személyiségükből. Dizájnban a kanadaiak viszik a prímet: John Fairbairn agyas sisakja igazán szembetűnő, Eric Neilson és Sarah Reid a nemzeti jelképnek tekinthető juharlevelet is viseli, utóbbi szerencsére mellé pingáltatott egy női arcot is, Mellissa Hollingsworth pedig a lókoponyával a sportág nevét is idézi – a skeleton angolul csontváz. Ha már csontváz, az ír Sean Greenwood szarvaskoponyát visel, Katie Uhlaender büszke amerikaiként egy fehér fejű rétisast.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.