Startfejes a szenvedélybetegségbe

Ian Thorpe után újabb olimpiai bajnok ausztrál úszó, Grant Hackett kezelteti magát alkohol- és gyógyszerfüggőséggel.

2014. 02. 26. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rehabilitációra azután szánta rá magát a 33 éves versenyző, hogy gyógyszerfüggővé vált az altatóktól, s zavaros megnyilvánulásaival egyre kínosabb helyzetbe hozta magát és környezetét. Kevéssel Amerikába utazása előtt jelent meg róla odahaza egy olyan fényképfelvétel, amely akkor készült róla, amikor a múlt hétvégén, szombat hajnalban félmeztelenül bóklászott egy melbourne-i hotelben négyéves fiát keresve.

Grant Hackett az egyik leghíresebb és legirigyeltebb ausztrál személyiség. Nem csak úszóként jutott a csúcsra – tíz világbajnoki címe mellett háromszoros olimpiai bajnok: 2000-ben az 1500 méteres gyorsúszásban és a 4x200 méteres gyorsváltójának tagjaként, 2004-ben 1500-on megvédte a címét –, három diplomával rendelkezik a jog és a közgazdaság területén, jólétben él, Candice Alley énekesnővel pedig álompárt alkottak Ausztráliában.

Gondjai valószínűleg abban gyökereznek, hogy a házassága megromlott. 2009-ben még az volt országos hír, hogy az álompárnak ikrei születtek, két évvel később viszont az, hogy a házukhoz kihívták a rendőrséget, mert Hackett részegen tombolt. Akkor cáfolta, hogy gondjai, gondjaik lennének, egy évvel később mégis elváltak, mert a korábbi úszó nem tudta letenni a poharat.

Hackett a hét végén éppen azért utazott Sydneyből Melbourne-be, hogy meglátogassa a gyerekeit. Lelki problémáira már évek óta gyógyszereket is szed, amit a kínos incidens után már nem tudott tovább leplezni.

Versenytársa, az ötszörös olimpia bajnok Ian Thorpe is hasonló gondokkal küzd. Február elején azzal került a hírfolyamba, hogy elvonókúrára került, miután zavartan bolyongott Sydney utcáin, majd egy ismeretlennek az autójába ült, aki kihívta a rendőröket. A 31 éves exversenyző cáfolta alkoholizmusát, mondván, zavarodottságát az váltotta ki, hogy antidepresszánsokat és fájdalomcsillapítókat szedett vállsérülésére. Másfelől viszont tavaly kiadott önéletrajzában a fénykorában Thorpedónak becézett úszó bevallotta: még családja sem tudott arról, hogy évekig küzdött depresszióval. S nem is tagadja, képtelen feldolgozni azt az ürességet, amelybe pályafutása lezárása után került. Éppen ezért a londoni olimpia előtt megpróbálkozott a visszatéréssel, de nem tudta beverekedni magát az ausztrál csapatba, ami csak súlyosbította az állapotát.

Kettejük esete nem ritka. A kilencvenes, kétezres évek másik két neves ausztrál úszója, Libby Trickett és Geoff Huegill szintén depresszióval küzd, s nem találja a helyét a civil életben. A Lengyelországban, Gdyniában született, de a sikereit már ausztrál színekben elért Michael Klim szerencsésebb a társainál. Ugyan ő is újrakezdte az úszást, s nem jutott ki Londonba, de feleségével és három gyerekével boldog családi életet él.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.