Szeles nem lesz edző, inkább ír és fotózik

Az egykori sztár a magyar tenisz napja díszvendégeként nyilatkozott.

Deák Zsigmond
2014. 02. 08. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeles Mónika, Temesvári Andrea, Szávay Ágnes, Mandula Petra, Kapros Anikó – az egykori kiválóságok keményen állták a gyerekek rohamát, akik velük akartak ütögetni párat a SYMA-csarnokban a magyar tenisz napja alkalmából. S bár Szeles pályafutása során nem hazánknak aratta a sikereket, 2007-ben felvette az állampolgárságot is, most pedig jó volt őt látni nálunk. Az autogramkérők kígyózó sorát tapasztalva mások is így gondolták, a tervezettnél jóval hosszabbra nyúlt program végén néhány kérdésre el lehetett „kapni” a magyarul enyhe akcentussal beszélő, kedves és készséges, kilencszeres Grand Slam-tornanyertes egykori kiválóságot.

– El tudja képzelni, hogy a most dívó trendnek megfelelően, több más volt nagysághoz hasonlóan edzőként, tanácsadóként visszatérne a teniszbe?
– Ismerjük a mondást: soha ne mondd, hogy soha! Tudom, hogy Boris Becker, Stefan Edberg, Ivan Lendl, a lányok közül Amélie Mauresmo csinálja, s el tudnám képzelni Martina Navratilováról vagy Martina Hingisről is, de magamról jóval nehezebben.

– Annak idején hogyan indult a pályafutása?
– A testvérem már játszott, édesapám volt edző, őket követtem. Amikor a francia férfiválogatott Davis-kupa-mérkőzést játszott Jugoszláviában, Yannick Noah-tól kaptam egy ütőt, ezt sosem felejtem el. Remélem, hogy a most velem ütögetett gyerekek közül majd lesz legalább egy, aki messzire jut, s amikor tőle is hasonlót kérdeznek tizenöt-húsz év múlva, emlékszik majd rá, hogy én is inspiráltam.

– Mennyire figyeli a mai teniszt, ezen belül a magyar játékosokat?
– Követem valamennyire, tudom, hogy akadnak fiatal tehetségek Magyarországon, de igazából mindegy, profiként vagy amatőrként, az a lényeg, hogy minél többen űzzék ezt a sportot.

– Mi a véleménye napjaink profi teniszéről, összehasonlítva azzal, amikor ön volt a csúcson?
– Nehéz az összehasonlítás, az biztos, hogy a játék gyorsabb, dinamikusabb, de ez így történik generációról generációra. Mivel most több a pihenés egy idényben, esély van arra, hogy a versenyzők tovább játszhassanak magas szinten.

– Szinte alig játszanak kétkezes ütésekkel, mint ön. Hogyan jött ez a stílus?
– Az apukám ebben hitt, valami olyasmit akart kitalálni, ami nem konvencionális. Egyébként mindenkinek megvan a maga stílusa, Nadal vagy Federer ütéseit sem lehet utánozni, a női élmezőnyből csak Bartoli játszott szintén kétkezesen, mint én.

– Mivel foglalkozik manapság?
– Könyveket írok, bemutatókra járok, szeretek még mindig teniszezni és gyerekekkel foglalkozom, emellett fotózgatok, nem embereket, hanem inkább virágokat és növényeket.

– Melyik a kedvenc Grand Slam-tornája?
– Mindegyiket szerettem, attól függetlenül, hogy passzoltak-e a stílusomhoz vagy sem. Nekem a salak feküdt a legjobban, tehát a Roland Garros, mert ott nem olyan laposan csúszott a labda, mint a füvön. Egyébként meg úgy voltam ezekkel a tornákkal, hogy sorsolásfüggően álltam hozzájuk, ha például Serena Williamsszel kellett negyeddöntőznöm, az például nem nagyon tetszett.

– Mit gondol, hasznosak az ilyen jellegű rendezvények, mint például a magyar tenisz napja?
– Mindenképpen, az egész világon rendeznek hasonlókat. Az ilyesmi kiváló eszköz ennek a nagyszerű sportágnak a még népszerűbbé, populárisabbá tételére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.