Törött lábbal, egyenes gerinccel

Justyna Kowalczyk sérülten nyerte meg a női sífutók klasszikus stílusú 10 kilométeres olimpiai versenyét.

2014. 02. 13. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kowalczyk a klasszikus stílus specialistája, négy éve Vancouverben a 30 kilométeres távot írták ki ebben a műfajban, s akkor is nagy fölénnyel győzött. Ebben az idényben gyakorlatilag csak a 10 kilométeres olimpiai futamra készült, számos világkupa-versenyt kihagyott, s nem indult el a Tour de Skin sem, amelyet pedig zsinórban négyszer is megnyert.

Az olimpia előtt azonban edzés közben megsérült. Kifordult a bokája, és eltört a lábközépcsontja. A világ már csak úgy működik, hogy ezt sokan nem hitték el, csupán elterelő hadműveletnek tekintették, mondván a sportoló így akarja magáról lehántani az esélyesség terhét, és mások nyakába aggatni. Ő azonban megelégelte a pletykát, s egy hete szerdán az egyik közösségi oldalra kitette a lábfejéről készült röntgenképet, amelyen tisztán látszott a törés. „Hagyják abba a találgatást a lábamról!” – írta alá.

Ez az egyenes kiállás mindig is jellemző volt a lengyel sífutóra. Négy éve az olimpia idején arra panaszkodott, hogy legnagyobb riválisa, a Vancouverben három aranyérmet szerzett norvég Marit Bjorgen olyan szert szed asztmára, amely tulajdonképpen teljesítményfokozó szer (értsd: dopping). Igaz, 2005-ben meg neki kellett védekeznie doppingváddal szemben.

Szocsiban az első olimpiai versenyszám, a síatlon (a táv első felét klasszikus, a másodikat szabad stílusban kell megtenni) arról árulkodott, hogy Kowalczyk nincs tökéletes állapotban, hiszen az esélyesek közé tartozott, de csak hatodik lett. A klasszikus stílus azonban ezek szerint továbbra is az ő felségterülete.

Az extrém körülmények sem zavarták meg –13 Celsius-fokot mértek Krasznaja Poljanában, ilyen melegben még nem rendeztek olimpiai sífutóversenyt, többen rövid ujjú vagy ujjatlan pólóban vágtak neki a távnak –, jól sikerült a vaxolása is, meggyőző fölénnyel, majdnem húsz másodperces előnnyel győzött. A svéd Charlotte Kalla lett a második, a norvég Therese Johaug a harmadik, Bjorgen leszorult a dobogóról.

A magyar induló, Simon Ágnes teljesítményét nehéz higgadtan, tárgyilagosan értékelni. Több mint tíz perccel maradt el a győztestől, százalékban kifejezve pedig harminccal; s bár a 75 fős mezőnyben 69. lett, ez bizony már csupán hobbiszint. A román színekben versenyző gyergyószentmiklósi, 21 éves Sára Tímea a 62. lett.

Sífutás, női klasszikus stílusú 10 km:
1. Justyna Kowalczyk (Lengyelország) 28:17,8 perc
2. Charlotte Kalla (Svédország) 28:36,2
3. Therese Johaug (Norvégia) 28:46,1
69. Simon Ágnes 38:36,7

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.