A Fradinak hiányozna az Újpest

Az FTC vezetői közleményben fejezték ki reményüket, hogy Újpest elleni rangadókra a jövőben is sor kerülhet.

KG
2014. 03. 13. 17:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Véleményünk szerint mindent el kell követni, hogy ez az európai top 10-be tartozó derbi az ősi riválisunk ellen újra és újra létrejöhessen” – áll a közleményben, melyet Kubatov Gábor, az FTC elnöke és Orosz Pál, a labdarúgó-zrt. vezérigazgatója írt alá.

A Ferencváros álláspontja szerint a magyar futball egyetemes érdeke, hogy klubot – mint ahogy az az FTC-vel 2006-ban történt – még egyszer adminisztratív okok miatt ne lehessen kizárni az NB I-ből, mert a kiesésről a pályán elért eredményeknek kell határozniuk.

A FTC közleménye emlékeztet rá, hogy 22 ezer néző volt a két csapat őszi bajnoki mérkőzésén, s ezzel a magyar labdarúgás „több évtizedes nézőcsúcsa dőlt meg”.

Ha pénteken bírósági határozat születik arról, hogy ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelnek ki az újpesti futballklubhoz, a tulajdonos minden bizonnyal elzárja a pénzcsapot, és hazautazik Belgiumba. Az MLSZ döntése még megmentheti a 129. születésnapját ünneplő lila-fehér klubot, de a szövetség kivár. Eddig több mint tíz felszámolási eljárást indítottak az indulási jogot birtokló cég ellen. Az egyik elsőfokú ítélet júniusban emelkedik jogerőre, így ha addig nem sikerül átmenteni a licencet egy új vállalkozásba, az Újpest meg sem áll a BLSZ IV-ig.

A kilencedik kerületi klub kéri a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) illetékeseit, tegyenek meg mindent azért, hogy a ferencvárosi szurkolók számára kiemelt fontosságú találkozók létrejöhessenek az új stadionban is.

A nap során korábban Bácskai János, Ferencváros polgármestere fejezte ki a kerület szolidaritását az újpesti csapattal és Újpesttel. A városvezető ezzel egyben reagált Wintermantel Zsolt újpesti polgármester szerdai közleményére, melyben arról írt: a Magyar Labdarúgó Szövetségnek törvény adta lehetősége van arra, hogy megakadályozza az Újpest FC felszámolását, a sporttörvény decemberi módosítása után ugyanis a szövetség meghozhatja azt a döntést, mely megmenti a klubot.

Az UTE korábban azzal fordult az MLSZ-hez, hogy a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be.

Az MLSZ kedden közleményben jelezte, hetek óta egyeztet az újpesti klubvezetéssel, jelenleg is folyamatosan kapcsolatban áll a tulajdonossal, egyben pedig egyértelművé tette, hogy milyen kiegészítő garanciákat és információkat kell megkapnia ahhoz, hogy felelősségteljes döntést hozhasson a lila-fehér klub licencéről.

Az ügy kapcsán március 1-jén Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Ferencváros Szurkolók Szövetsége alapító tagja felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Csányi Sándort, az MLSZ elnökét: akadályozzák meg, hogy az Újpest Football Club Kft. „kibújhasson” a mintegy 850 millió forintos adó- és egyéb fizetési kötelezettségei alól.

A klub ügyvédje, Visontai Csongor a Nemzeti Sportnak az ügy hátteréről elmondta, amikor Roderick Duchatelet átvette az egyesületet, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég az eladó. Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, amelynek a belga üzletember eleget is tett, ugyanakkor később további offshore társaságok jelentkeztek, a tulajdonos pedig úgy döntött, a vitatható követeléseket már nem fizeti ki.

Csehi István, az Újpest FC Kft. korábbi ügyvezetője ezekre az állításokra az MTI-hez is eljuttatott közleményben azt állította, hogy új offshore cég nem jelentkezett, a követelésekkel tisztában volt a belga tulajdonos, a 2012. és 2013. évi veszteségeknek pedig nincs közük a múltbéli adósságok törlesztéséhez.

Az Átlátszó.hu honlap csütörtökön nyilvánosságra hozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2012-es vizsgálatának eredményét, mely szerint az Újpest FC körül egy szűk üzleti csoport tagjai több offshore céget hoztak létre, s azokon keresztül, törvénytelen módszerekkel szívták ki a pénzt a klubból. Az egyik cég, a Morcote Kft. ügyvezetője Csehi Kornél, Csehi István fia, a vállalkozás egyetlen alkalmazottja pedig Csehi Krisztina, Csehi István lánya volt a honlap szerint.

Az ügyben érintett cégek időközben felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, az egyesület elveszíti a licencét, és a csapatot kizárják a bajnokságból, és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.