„Antikám, jól elszúrták a doppingot”

Nagy Antal, a Mezey-csapat vezéregyénisége szerint nem Mexikóban, hanem 1988-ban vágták fel a magyar futball ereit.

2014. 03. 23. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megvolt a menyegző? Remélem, nem haragszik a kérdésért, de idestova három éve menyasszonyaként mutatta be fiatal, roppant csinos hölgyismerősét.
– Folyamatosan szervezzük a kézfogót De addig is dúl a szerelem, ki ne érezné jól magát egy bombázó jogásznő oldalán. Tréfásan azt szoktam mondani, három tízest kellene elérnem az életben. Tíz évet fiatalodni, tíz kilót leadni, s tízmillió dollárra szert tenni. Ebből kettő még teljesíthető, a mai politikai berendezkedés is azt mutatja, a kétharmad reálisan kitűzhető cél. De most úgy érzem, varázsszer nélkül is megfiatalodtam.

– Ha már megpróbáljuk visszapörgetni az idő kerekét, tíz vagy még inkább húsz évvel ezelőtt gondolta-e volna, hogy egy közismert pénzügyi cég vezetőmunkatársaként irodában fog dolgozni?
– Nem. Ám már tíz éve a Brokernet alkalmazásában állok, s nagyon élvezem a munkát. Végtére is itt ugyanarra a szemléletre van szükség, mint a profi labdarúgásban. Csapatban dolgozom, irányítanom, szerveznem kell, s bizony itt is kőkemények a játékszabályok, csak az eszik, aki dolgozik.

– Sztereotip gondolkodás szerint önt azonban edzőként, még inkább sportvezetőként látták volna szívesen labdarúgó-karrierje végeztével. Miért nem maradt a pályán?
– Feltett szándékom volt, hogy klubvezetőként folytatom. S nem máshol, mint a Honvédnál. Nem egyedül gondolkodtam így, Esterházy Marcival, Sallai Sanyival, Andrusch Józsival nagy tervekkel láttunk munkához. Nekem a Bayern München az ideálom. Nem csupán az élő legenda, Franz Beckenbauer dolgozik a mai napig a klubért, Karl-Heinz Rummenigge, Sepp Maier – és sorolhatnánk még a neveket. Régi játszótársak, barátok, mint egy nagy család. Akik nem csupán értik a szakmát, meg is bíznak egymásban, nem feledkeznek meg arról sem, aki bajba jutott közülük – lásd Gerd Müllert, s újabban Uli Hoeness  –, s nem a rövid távú hasznot, hanem a módszeres építkezést tartják szem előtt. Ezt szerettük volna megvalósítani a Honvédnál, amelynek akkor, a kilencvenes évek elején nemcsak a múltja, de még a jelene is megvolt ahhoz, hogy a tervünket sikerre vigyük. Amikor Louis de Vries befektetőként részt vállalt a klub működtetésében, komoly koncepciót tettem le az asztalra. Úgy gondoltam, együtt tudunk dolgozni korábbi mesteremmel, Komora Imrével, akit mindig nagyon szerettem. Ám beköszöntött a demokrácia speciális magyar válfaja. Amikor szavazásra került a sor, én hosszú előadásban vázoltam fel a terveimet, rengeteg kérdésre válaszoltam, Komora Imre pedig csupán annyit mondott, őt itt mindenki jól ismeri, tudják, mit várhatnak tőle. A szavazás előtt De Vries meg is jegyezte nekem, Antikám, szépen előkészítette a hatalomátvételt. Mondtam neki, türelem, várjuk ki a voksolást. Csupán egy szavazatot kaptam.

– Ez az egy eset végleg kedvét szegte?
– Ez volt az általános helyzet. A tervezés helyett a pillanatnyi érdek uralkodott. A Honvédnál például túladtak a két meghatározó játékoson, Illésen és Halmain, mondván, túl magas a fizetésük. Szinte mindenhol úgy gondolkodtak a vezetők, ha ezt az idényt túléljük, s eladjuk ezt meg azt a játékost, akkor haszonnal zárjuk az évet. Ehhez idomult az edzők szemlélete. A kétes ügyletekről, a visszacsurgatott fizetésekről, a magáncégekhez vándorolt játékjogokról már nem is beszélve. Nyugat-Európából hazatérve én tényleg profi módon akartam munkához látni. Ám gyorsan rádöbbentem, a közeg nem vevő erre. Itthon a megélhetési szemlélet uralkodott. Így hát eltávolodtam a labdarúgástól. Mérnöki végzettségemnek megfelelőn az építőiparban helyezkedtem el, majd megalapítottuk a NES sportruházatgyártó céget. Egyre ritkábban jártam meccsekre, s azt vettem észre, a magyar futball jól megvan nélkülem, nekem is meg kell tehát lennem a magyar futball nélkül.

– Nem jár meccsekre?
– Csak ritkán a Bozsik-stadionba. Néhány éve azt gondoltam, ott is utoljára fordultam meg. Egy ünnepség meghívottjaként érkeztem, odahajtottam az autómmal a bejárathoz, s vártam, hogy beengedjenek. Kijött a biztonsági őr a bódéból, kérdezte, ki vagyok, és mit akarok. Mondtam a nevem, s hogy meghívtak, bizonyára szerepel a nevem a listán. Az őr megnézte, nem szerepeltem. Nem vagyok az a típus, aki az előjogaira hivatkozik, de mivel a bejáratnál ki volt függesztve egy kép a nyolcvanas évek Honvédjáról, mondtam, nézze, én vagyok az az ember, tíz évet játszottam ebben a klubban, többszörös bajnok, válogatott vagyok, nyilván félreértés miatt nem szerepel a nevem a listán, ugyan engedjen már be. Nem engedett. Azon voltam, hogy elmegyek, mert úgy gondoltam, a Bozsik-stadionba nekem mégsem fizető vendégként kell bejutnom, amikor jött egy nyíregyházi újságíró ismerősöm, ő csempészett be Miután a lelátón kiderült, hogy nem adminisztrációs hiba történt; s valóban nem fértem fel a listára, úgy döntöttem, kihagyok néhány idényt

– A közepén kezdtük a beszélgetést, ugorjunk az elejére! Önt a Mezey György vezette válogatotthoz kötik, pedig Lakat Károlynál már 1979-ben bemutatkozott a csapatban. Ám két találkozó után kimaradt, s csak négy év múlva, 1983-ban tért vissza. Mészöly Kálmán talán nem kedvelte?
– Semmi bajom nem volt Kálmánnal, ám harminc éve nem adták ingyen a válogatottságot, ne feledjük, az 1982-es világbajnokságra is kijutottunk. Akkoriban én a Honvédban beállóst játszottam, ám Garaba Imre érkezésével söprögető lettem. Kálmánnak beállósra volt szüksége Bálint Laci mellé, s Imrére esett a választása. Annyiban valóban érdekes a pályafutásom, hogy sohasem voltam peremember. Vagy húzóember voltam, vagy kimaradtam. A Honvédban 1977 és 1986 között legfeljebb sérülés miatt hagytam ki meccset.

– Mezey Györgynél nem csupán biztos kezdő, hanem csapatkapitány, vezéregyéniség lett önből a válogatottban. Mi volt annak a csapatnak a titka?
– Gyurit a mai napig a legnagyobb edzőnek s szenzációs embernek tartom. Nem úgy gondolkodott, hogy összeválogatta a legjobb huszonkét játékost, s megpróbált csapatot gyúrni belőlük. Hanem a megalkotott taktikához keresett embereket. S lám, nem csupán Garabával, hanem Róth Antival és Kardos Jóskával együtt is elfértünk egy csapatban. A pályán kívül is barátok voltunk, s a gárda gerince a Honvédban is együtt játszott.

– Mikor hittek abban, hogy bárkit legyőzhetnek?
– Az osztrákok elleni hazai 3-1 után elhittük Gyurinak, hogy kiváló a csapatunk, a Hollandiában aratott 2-1-es siker után pedig már éreztük is.

– Ki volt a hangadó, Nyilasi vagy ön?
– Mindenben Nyíl volt az első. A legnagyobb zseni, a legtapasztaltabb játékos, a legnagyobb sztár. Ám ez így sohasem vetődött fel közöttünk. Tiszteltük, ismertük egymást, mindenki tudta a maga feladatát.

– Hogyan fogadták, amikor 1986 áprilisában Nyilasi nem utazhatott el az ausztriai edzőtáborba?
– Tudom, úgy él a közvélemény emlékezetében, hogy Mezey Gyuri az utolsó pillanatban leparancsolta Nyílt a buszról. Ám nem volt ilyen egyszerű a történet. Nyíl a műtétje után lábadozott, már három éve az Austria Wien játékosa volt. Roppant körmönfont helyzet alakult ki. Egyrészt az osztrákok, akiket ráadásul mi ütöttünk el a világbajnoki részvételtől, nem nézték jó szemmel, hogy Nyilasi a magyar válogatottal edzőtáborozik, s készül a vb-re. Úgy gondolták, ha ott, sőt már edzőmérkőzéseken pályára tud lépni, akkor az Austriában is beszállhatna tíz percre. Ennek helyességéről viszont az MLSZ vezetőit nem lehetett meggyőzni, akik féltek a népharagtól, ha Nyilasi netán rásérülne a műtött gerincére, s emiatt nem vehet részt a vb-n. Mezey azt kérte, a szövetségben, az OTSH-ban és az Austria Wiennél jussanak dűlőre, Nyilasi milyen feltételekkel készülhet a válogatottal, ám az egyezség sehogy sem akart megszületni. Mezey egyedül nem vállalhatta fel a döntés ódiumát, ezért azt mondta, Nyilasi egyelőre nem jön velünk, de amint rendeződik a sorsa, csatlakozik a kerethez. Nyíl tehát nem úgy maradt le a buszról, hogy végleg bezárult előtte az ajtó.

– Végeredményben mégis ez történt.
– Azt hiszem, Nyíl sem tudta eldönteni, hogy abban az állapotban ki akar-e jönni Mexikóba vagy sem. Azt mondogatta, sérülten nem akarja mástól elvenni a helyet. Pedig nem lett volna mindegy, hogy ő ül-e a kispadon, vagy aki a keret hierarchiájában a huszonkettedik. Mi számítottunk rá. Mondtuk is neki: Nyíl, továbbjutunk – mert hát arra készültünk –, nyersz még három hetet, az egyenes kieséses szakaszban már beszállsz, és repíted előre a csapatot.

– Szép lett volna, ám nem ez történt. Önnek mi a magyarázata a mexikói kudarcra?
– Lehet, hogy követtünk el hibákat a felkészülésben az ausztriai magaslati edzőtáborral, a táplálkozással, s azzal, hogy Mexikóban délben, a forróságban edzettünk. Ám ezekből még nem következett, hogy a szovjetek ellen ugyanazon a napon mindenki, kicsi és nagy, sovány és kövér, fiatal és öreg egyszerre kerüljön borzalmas fizikai és szellemi állapotba. A világbajnokság után három héttel már az új csapatomnál, Nancyban jelentkeztem játékra, ahol egyébként Arsene Wenger volt az edzőm. Amikor túlestem a teszten, a csapatorvos megjegyezte, Antikám, jól elszúrták a doppingot a vb-re, most van csúcsformában. Hüledeztem, mert bárkinek megesküszöm, hogy nem doppingoltunk. Tudom, ez csak gyanú, sőt akár összeesküvés-elmélet, de nem tartom kizártnak, hogy Mexikóban belekevertek valamit az italunkba, ami néhány napra padlóra küldött minket. Ám bármi is történt a világbajnokságon, nem a szovjetektől elszenvedett 6-0 volt a legnagyobb szégyen. Hanem az, hogy utána szétkergették a csapatot. Aztán amikor 1988-ban újra összeálltunk Mezey Gyuri vezetésével, azzal a nevetséges bundabotránnyal újra szétverték. Pedig állítom, hogy kijutottunk volna az 1990-es világbajnokságra. Akkor vágták fel a magyar labdarúgás ereit.

– Hisz benne, hogy sikeres lehet az újraélesztési kísérlet?
– Rengeteg a teendő. Nem sorolom, mindenki tudja. Mi mást tehetnénk, örökké reménykedünk. Ám kikívánkozik belőlem, addig ne álmodjunk sikerekről, ameddig a válogatott már Finnország ellen is úgy készül, hogy nem kötelező a győzelem. Tényleg nem? Hát akkor mi? Amíg ez a szemlélet nem változik, addig nem lesz siker. Marad a középszer és a megélhetési futball.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.