Bokszlegendák: meg volt írva a csillagokban?

A háromszoros olimpiai bajnok ökölvívók közül Papp László 88, Teófilo Stevenson 62 éves lenne március végén.

Deák Zsigmond
2014. 03. 22. 3:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy vaskos kötet is kevésnek bizonyulna a három háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó közül a két márciusi születésű pályafutásának megfelelő méltatásához. Hozzánk, magyarokhoz természetesen mindenki „Papplacija” áll a legközelebb, akiről újat mondani lehetetlen, mint ahogy rosszat is. Ismerjük csodás eredménysorát (háromszoros olimpiai, kétszeres Európa- és főiskolai világ-, hatszoros magyar bajnok, profiként veretlen Európa-bajnok), legendás mondásait – „rálépett egy palacsintára”, „ki-be járt a szeme, mint az asztalfiók” –, vagy azt, hogy a kádári diktatúra korifeusai nem engedték a profi vb-címért mérkőzni.

 

Még olyan érdekességnek számító adatok sem maradhattak titokban az életéről, hogy például tizenhat évesen, 1942-ben a MOM óvóhelyén jutott túl élete első bokszedzésén, esetleg hogy 1946-ban a hiperinfláció elől fél évre Csehszlovákiába emigrált. Még jó, hogy idejében bevezették a forintot Mivel élménybeszámolóinak se szeri, se száma, s tényleg köztünk, velünk élt, kevés ember akad az országban, akinek nincs valamilyen személyes sztorija róla.

Nekem is akad. Bő három évtizede még kisgyermekként, édesanyámmal sétálva a Csörsz utcában sikerült összefutnom vele, sosem felejtem el, ahogy – látva a felismerés szikráját a szememben – a maga jellegzetes módján rám kacsintott. Mint ahogy azt sem, amikor esztendők múlva fiatalemberként a Fény utcai piacon vásároltamban jött szembe, s legnagyobb meglepetésemre előre köszönt Aztán legközelebb, s mint kiderült, sajnos utoljára, tizenhárom éve, 2001. márciusában, a 75. születésnapján, immár újságíróként látogathattam meg Óra utcai otthonában. Akkor már súlyosan beteg volt, a régi jellegzetes gesztusok, mozdulatok – kacsintás, árnyékolás – megmaradtak, de állapota hosszabb interjút nem engedélyezett számára-számunkra. Így inkább pályafutása méltatása uralta az ünnepi cikket a személyes beszélgetés helyett, de jó volt látni őt boldogan, szerettei körében.

Utóbbiakat említeni kötelező, hiszen a családja volt a mindene, s fordítva; feleségével, Erzsébet asszonnyal bő fél évszázadot élt le egyetlen hangos szó nélkül boldogságban, egyetértésben; fia pedig nem lanyhuló lendülettel, könyvvel, filmmel őrzi az emlékét. Szepesi György rádióriporter mondta egyszer, hogy Papp Lacinak nemcsak a szorítóban, hanem a magánéletben sem akadt ellenfele, hiszen mindenki szerette. S valóban, nála a sportolói és az emberi nagyság a legmagasabb szinten találkozott. Abban a történelmi időszakban, amikor a vallásosság szinte üldözendőnek számított, számára vezérfonalat nyújtott a hit. Egyszer, Írországban még edzőjét, Adler Zsigmondot is be tudta „cibálni” a katolikus templomba egy szokásos mérkőzés előtti imára, pedig az tiltakozott: „Lacikám, nem tudod, hogy én zsidó vagyok?
– És maga nem tudja, hogy csak egy Isten van?”

Békés idős korát beárnyékoló Parkinson-kórja is akkor tudatosodott számára, amikor 1998-ban a miséről autózott haza feleségével, majd így szólt: „Itt a kulcs, nem ülök többé kocsiba, nem bírtam a kezeimnek parancsolni.”
2003. október 16-án hunyt el. Róla nevezték el a Budapest Sportarénát, 2010 óta felnőtt nemzetközi bokszverseny őrzi emlékét, a születésnapján a legtehetségesebb utánpótláskorú bunyósok megkapják a Papp László-díjat. Az egyik legnagyobb magyar emlékére.

Csak méretben, de két kubai követője, Teófilo Stevenson és Felix Savón nagyobb nála, hiszen nem nagyváltó- és közép-, hanem nehéz- és szupernehézsúlyban osztogatták a pofonokat. Az egyaránt háromszoros olimpiai (1972, 1976, 1980) és világbajnok (1974, 1978, 1986) Stevenson március 29-én lenne 62 éves. Puerto Padréban látta meg a napvilágot, cukorgyári munkásként dolgozó apja Saint Vincent szigetéről vándorolt be, anyja Kubában született Saint Kitts-i származású szülőktől. Vele is volt szerencsém találkozni, mégpedig a 2005-ös mienjangi vb-n. Mint a sportág és a helyi csarnok megkerülhetetlen személyisége, hatalmas termetével komótosan sétálgatott fel-le, ha pedig honfitársa bokszolt, rendre azt kiabálta spanyolul: „Emeld fel a kezed!” Az eseményen a kubai bokszszövetség alelnökeként vett részt, s elmesélte, hogy tizenhárom évesen kezdte a bunyót, előtte magasságából adódóan kosárlabdázott. Emlékezett magyar ellenfeleire is, méghozzá jól: „Somodival egyszer, Lévaival kétszer bokszoltam, például a moszkvai olimpián.” Edőcs Istvánt kihagyta a felsorolásból, aki egy sérülés miatt az 1975-ös Honvéd-kupán ugrott be ellene pár percre; Somodit és Lévait egyszer pontozással verte, utóbbi aztán egy másik Honvéd-kupán hét másodperc híján legyőzte, de akkor villant a bal, majd a jobb

Stevenson müncheni diadalakor, húszévesen megkapta az olimpia legjobbjának járó Val Baker-díjat, Montrealban három meccsén összesen bő hét percet töltött a ringben. 1982-ig minden világversenyt megnyert, amelyen elindult, a müncheni vb-n aztán felülmúlta őt a későbbi profi világbajnok olasz Francesco Damiani. Ennek ellenére 1984-ben Los Angelesben toronymagas esélyesnek számított, de Kuba (a szocialista táborral együtt) bojkottálta a játékokat. A kubai óriást hívták a profik közé, de egyrészt politikai okokból nem mehetett, másrészt nem is akart: „Mit jelent pár millió dollár a nyolcmillió kubai szeretetéhez képest?” Persze nem panaszkodhatott, hiszen Fidel Castro személyes barátjaként házakat, kocsikat kapott, s 1986-ban, 34 évesen még vb-címet szerzett. Igazi kubaiként imádta a nőket (ötször nősült), a szivart, a rumot, s vélhetőleg a volt szovjet kapcsolatokból adódóan a vodkát. Amikor a magyar válogatott 2011 januárban Havannában járt, s Stevenson meglátogatta a mieinket, négy decis pohárral is „bedobott” a beszélgetés során Aztán 2012 nyarán szívroham következtében, kevéssel túl a hatvanon hunyt el az életet nagy kanállal habzsoló karibi bokszlegenda.

Amikor Csötönyi Sándort, a hazai szakszövetség elnökét, Papp egykori válogatottbeli trénertársát, Stevenson barátját megkértük, röviden hasonlítsa össze a háromszoros olimpiai bajnokokat, így értékelt: „A kubaiaknak fantasztikus volt az ütemérzékük és az ütőerejük, alkatilag is a többiek fölé nőttek, de messze nem számítottak olyan virtuóznak, mint Laci, aki stílusában megelőzte a korát. Hozzá hasonlóan Stevenson is szimbólum és nemzeti hős. Egyértelmű, hogy sportolóival párosult emberi nagysága miatt Papp László volt képes leginkább átadni utódainak a tudását, életszemléletét.”
Tehát ő az első az egyenlők között.

Papp Gréti asztrológust megkérdeztük, hogy a születési adatok alapján van-e valami magyarázata annak, hogy éppen ezek a sportemberek vitték ilyen sokra a ringben. A szakértő szerint van: „Mindegyiküknél nagyon erős a Mars hatása, a gyorsaságot, az erőt jelzi. Ám a hosszabb távú sikerekhez kell más is, a Szaturnusz vagy a Plútó együttállása a Marssal. Papp Laci és Stevenson a tüzes Kos jegy szülötte, előbbi szívósságát, rögtönző képességét, ravaszságát jelzi a Nap és Merkúr szerepe, a Vénusz és a Jupiter pedig azt, hogy ki tudta választani maga köré a megfelelő embereket. Stevensonnál a Plutó–Mars kvadrát mutatja, jól tette, hogy küzdősportra adta a fejét, hiszen agressziója tökéletes mederbe került. Nála sérülést is látok, pályafutása egyszer megtorpant.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.