Cancúnban elkápráztatta a FINA-t az új Dagály

Szinte sokkolta a FINA végrehajtó bizottságát az új Dagály-uszoda látványterve, továbbá Gyárfás prezentációja.

Ch. G. A.
2014. 03. 02. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mexikói Cancúnban ülésezik a FINA vezérkara, amely több fontos, az úszósportot érintő újdonságról döntött az első napon, továbbá meghallgatta Gyárfás Tamás FINA-alelnök, a 2017-es és 2021-es vb szervező bizottságának elnökének prezentációját a leendő uszoda koncepcióterveiről. A Büro tagjainak körében óriási sikert aratott a Dagály mellett épülő komplexum, az impozáns homlokzat, a belső terek kialakítása, továbbá az a megoldás, amellyel a 13 ezres ideiglenes lelátót „beillesztik” az épületbe 2021-re. A megújuló energiaforrásokat felhasználó koncepciót látva pedig több, lenyűgözött Büro-tag is megjegyezte: alig várják, hogy az energiajárdán tett lépteikkel hozzájáruljanak az uszoda áramellátásához.

Ami pedig a döntéseket illeti: 2015-től bővül a világbajnokságok úszóversenyeinek programja. Megrendezik a 4x100 méteres „vegyes-vegyes” váltókat, azaz két férfi és két női úszó alkotta négyesek versengenek gyorsúszásban és vegyesen – a rajtolási sorrendről természetesen a csapatok szabadon dönthetnek. Az idei, decemberi rövid pályás világbajnokságon, Dohában is lesznek koedukált váltók, 4x50 méteres távon.

 

Cancúnban értékelték a magyar kreativitást

Immár nem opcionális, hanem kötelező érvényű, hogy az előfutamokat mind az 50-es, mind a 25-ös medencékben 10 pályán rendezzék, ugyanakkor az elődöntőkben és döntőkben továbbra is nyolcan versenyezhetnek. Átalakítják a rajtköveket, hogy a hátúszók még hatékonyabban startolhassanak: a speciális fogantyúkkal ellátott szerkezeteket 400 euróért lehet beszerezni – a magyar szövetség természetesen megtette az előkészületeket. A mellúszókat érintő döntés, hogy célba érkezéskor nem keresztezhetik a kezüket, legfeljebb a hüvelykujjaik érhetnek össze.

Bár az utóbbi időben kevés ilyen eset történt, immár szabályban rögzítették, hogy a versenyüket elégséges ok nélkül feladó úszókat büntetéssel (akár eltiltással is) sújtják a jövőben.

Elfogadták a 2014. évi rövid pályás Világkupa-sorozat programját, eszerint a helyszínek és a dátumok a következők:

I. szakasz: Augusztus 27-28.: Doha. Augusztus 31-szeptember 1.: Dubaj.

II. szakasz: Szeptember 29-30.: Hongkong. Október 4-5.: Eindhoven. Október 8-9.: Moszkva.

III. szakasz: Október 24-25.: Peking. Október 28-29.: Tokió. November 1-2.: Szingapúr.

A FINA a versenyszámok első három helyezettje mellett a szakaszok első hat legjobbját, valamint az összetett verseny három legjobbját díjazza.

Jóváhagyták a 2016-os riói olimpia úszóversenyeinek kezdési időpontjait: az augusztus 6-13. között esedékes viadalon az előfutamok helyi idő szerint reggel 10-kor indulnak, míg a döntők 19.30-tól esedékesek – mindez azt jelenti, hogy Magyarországon 23.30-tól láthatóak majd a finálék.

2014-től a FINA nyilvántartásba veszi a junior úszó világrekordokat: a lányoknál 14-17, a fiúknál 15-18 évesek érhetik el ezeket. Elsőre standard időket határoztak meg: a tavalyi, dubaji vb után érvényben lévő világbajnoki rekordok jelentik a „megdöntendő” csúcsokat. Dubajban – ez a 2017-es budapesti junior vb okán figyelemre méltó – minden addiginál több, 90 ország képviseltette magát, 712 úszóval (380 fiú, 332 lány).

A budapesti esemény okán egyébként a magyar szövetség a 2015-2018-as időszakban – ellentétben a vb-t nem rendező többi nációval – három helyett nyolc versenybírót jelölhet a FINA-keretbe.

A nyílt vízi úszók számára érdekes, hogy az idei junior vb-t az izraeli Eilat rendezi, míg ennél fontosabb, hogy jóváhagyták az olimpiai kvalifikációs rendszert. Ennek értelmében a 2016. évi riói játékok 10 km-es nyílt vízi versenyein, akárcsak Londonban, 25-25 férfi és nő indulhat. A kvóták megoszlása (nemenként): a 2015-ös kazanyi vb első 10 helyezettje, 1 fő a rendező országból, 5 a kontinentális bajnokságokról, valamint 9 az olimpiai kvalifikációs versenyről (ez nem az olimpiai tesztverseny). Amennyiben a házigazda képviselője a vb-n a legjobb tíz között van, a kvalifikációs viadalról az első 10 helyezett jut ki Rióba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.