Champagne még nem bont pezsgőt, de kampányol

Budapesten kezdte európai korteskörútját Jerome Champagne, Joseph Blatter kihívója a FIFA-elnöki pozícióért.

Ch. Gáll András
2014. 03. 25. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő májusban esedékes választás előtt Jerome Champagne ebben a pillanatban az egyetlen jelölt a FIFA elnöki posztjára. (Ez nem jelenti azt, hogy már pezsgőt lehetne bontani az új elnök tiszteletére, hiszen még bő egy év hátravan a választásig, 2015. január vége a jelentkezési határidő.) A francia (sport)diplomata öt napja tartózkodik hazánkban, s hétfőn sajtóbeszélgetésen vázolta elképzeléseit.

Az 1998 óta regnáló elnök, Joseph Blatter még nem ismertette szándékait, miként a sokak szerint legesélyesebb örökös, Michel Platini, az UEFA elnöke sem – az egyetlen ismert pályázó az 55 éves francia sármőr, a háromgyermekes családapa. Aki – amint ezt kérdésünkre elárulta – még véletlenül sem az MLSZ meghívására érkezett Magyarországra, európai korteskörútja első állomására. Olyannyira nem, hogy Csányi Sándor elnök nem is fogadta őt, a jelek szerint az MLSZ vezérkara óvatos, kivár, nem szívesen húzna ujjat Blatterrel

 

Champagne még a fentieknél is nagyobb problémának érzi a világ futballjának végletes kettészakadását.

„A hidegháború idején a vasfüggöny szakította ketté Európát. Manapság a pénzfüggöny választja el egymástól – nem az országokat, hanem a gazdag és szegény klubokat. Nálunk, Franciaországban van a PSG és az összes többi klub, Németországban a Bayern és a maradék. Szörnyű, hogy már az idény elején borítékolni lehet a bajnok kilétét. Valaha az Európa-ligát azért hoztuk létre, hogy a második vonalnak is lehetőséget biztosítsunk. Manapság mi történik? A BL-csoportokban harmadik helyen végző s az El-be kieső csapatok döntik el egymás között az Európa-liga sorsát. Fiók-BL lett az El-ből ”

Lapunk kérdésére, hogy valóban a rasszizmus lenne napjaink futballjának legégetőbb rákfenéje, ahogy az a különböző FIFA- és UEFA-kampányokból tükröződik, Champagne kitérő választ adott: „Nem akarom rangsorolni a problémákat, de a rasszizmus, általában bármiféle diszkrimináció szörnyű dolog. Tudta-e, hogy a női labdarúgás 1971 előtt be volt tiltva az NSZK-ban?”
Nem, ezt valóban nem tudtuk.

Azt ellenben tudtuk, hogy Champagne-nak komoly szerepe volt abban, hogy a FIFA elfogadta a Puskás-díjat mint az idény legszebb góljának járó elismerést, és abból a tényből kiindulva, hogy bennünket látogatott meg először kampánykörútja során, leszűrhettük a következtetést: nem a magyar futball ellenségével van dolgunk.

Igaz, az 1954-es vb-döntőt a berni Wankdorf-stadionban végigizguló s 3-2-es vereségünk után bánatában összeomló Blatterről ugyanez elmondható

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.