Csakis Ladányi!

Érthetetlen, miért kellett így elbánni a magyar hoki emblematikus játékosával.

2014. 03. 28. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem olyan régen történt, 2008-ban. A magyar jégkorong-válogatott megnyerte a szapporói világbajnokságot, feljutott az A csoportba. Mámorban úszott az egész sportág. A csapatot – vagy inkább a hősöket, ahogy a sportsajtó a rá jellemző túlzással emlegette az aranyérmeseket – novemberben a budapesti olimpiai előselejtező tornán ünnepelte a közönség. Mint a mesében, három éjjel, három nappal.

Csak egy ember borzolta elégedetlenül a szemöldökét az első hely dacára: Pat Cortina. A magyar hoki történetének egyetlen külföldi edzője, akit kanadai létére magyar szövetségi kapitányként tiszteltünk és szerettünk. „Ha komolyan gondoljuk, hogy helyt akarunk állni az A csoportban, akkor a játékosok felét ki kellene cserélni a keretben. De tudom, hogy nem lehet, most még nem. Ezek a srácok megérdemlik, hogy ünnepeljék őket” – árulta el a véleményét bizalmasan. Ötéves – s nem csak évente háromszor néhány napos – magyarországi tapasztalat birtokában.

Honfitársa, utódja, Rich Chernomaz nem mérlegelt. Tavaly jött, és idén máris kirakta a rangidős Ladányi Balázs szűrét a válogatottból. A bő keretbe sem hívta be, esélyt sem hagyott neki, hogy bizonyítsa, helye van a csapatban. A 38 éves szélső a jelenleginél bizonyára futott már jobb idényt, de így is az élen végzett a Mol Liga ponttáblázatán, a tavalyi világbajnokságot pedig a magyar válogatott második legeredményesebb játékosaként zárta. Egy év, vagy inkább néhány hónap alatt annyit nem kopott a tudása, hogy ne férne be a válogatottba, amelyből egyébként két évtizeden át, ha hívták, sohasem hiányzott.

Chernomaz e döntésével a múltnak üzent: a magyar jégkorong az ő érkezése előtt nem volt más, mint amatőrök gyülekezete. Akár még igaza is lehet. Mégis sokan, nagyon sokan vagyunk úgy, hogy a hat évvel ezelőtti magyar hokit jobban szerettük, mint a jelenlegit.

Ha választani kell, hogy Chernomaz vagy Ladányi, akkor utóbbi minden hibája dacára sem lehet kérdéses: csakis Ladányi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.