Wenger ezredes hadai a Stamford Bridge-en

Káprázatos millennium: Arsene Wenger ezredik meccsén ül az Ágyúsok kispadján – éppen a Stamford Bridge-en!

Ch. Gáll András
2014. 03. 22. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1996 október 12-t írtuk, és az Arsenal a Blackburn Rovers vendége volt az Ewood Parkban. A játékosok már a meccs előtt morgolódtak, a szünetben pedig egyenesen fellázadtak, és kórusban követelték a jussukat: „We want Mars! We want Mars!” Kiderült, hogy azelőtt minden mérkőzésre csokizabálással készültek fel, és még a két félidő között is bevágtak egy-két rúd Marsot... (A meccset amúgy 2-0-ra megnyerték.)

Wenger érkezésével azonban – többek között – a csapat étrendje is gyökeresen átalakult, hogy az ivási szokások átalakulásáról, az alkoholizmus száműzéséről (ugye, Tony Adams?) ne is beszéljünk. Csokit nem volt szabad bevinni az öltözőbe, divatba jött a saláta és a roston sült csirkemell. A srácok lefogytak, a bankszámlájuk viszont hízni kezdett, mert özönleni kezdtek a trófeák – a mai napig összesen tizenegy. Három Premier League-bajnoki cím, négy FA-kupa és ugyanannyi Community Shield, magyarul ligakupa.

A szédületes sorozat közben két duplázás (1998, 2002), no és a feledhetetlen 2003–2004-es idény, amikor csak győzelmek (26) és döntetlenek (12) kerültek a csapat neve mellé a PL-ben, vereség egy sem.
The Invincibles - A legyőzhetetlenek. Ezt a becenevet kapták.

Picike probléma, hogy az utolsó trófea megszerzése, a 2005-ös FA-kupa óta kilenc év és 502 mérkőzés pergett le, Wenger országlásának több mint a fele.

Azon a bizonyos, 18 évvel ezelőtti, Ewood Park-beli mérkőzésen kilenc angol, egy walesi és egy francia (Patrick Vieira) alkotta Wenger kezdő tizenegyét. Aztán az angolok – Adams, Martin Keown, Ian Wright, Sol Campbell kiöregedésével – szép lassan eltűntek, mígnem 2005. február 14-én a Crystal Palace ellen olyan 16-os keretet állított össze a menedzser, amelyikben egyetlen hazai futballista sem kapott helyet...

Manapság megfordulóban van a trend, Jack Wilshere, Theo Walcott, Kieran Gibbs, Alex Oxlade-Chamberlain és Carl Jenkinson feltűnésével, beérésével egyre több angol fiatal követel helyet magának a csapatban.

2006-ban a Highbury Roadról – az Arsenal otthona 93 évig – a 390 millió fontért épített Emirates Stadiumba költözött a csapat. Oda, ahol még egyetlen trófea megszerzését sem ünnepelhették a szurkolók...
Nagy eredmények valóban nincsenek, a folyamatosság, az egyenletes teljesítmény azonban párját ritkítja. Wenger mind a 16 londoni idényében indult a csapat a bajnokok Ligájában, s a 16-ból 14 alkalommal eljutott a kieséses szakaszig.(Idén is, hogy ott a címvédő Bayern Münchenbe fusson bele...)

A relatív sikertelenséget magyarázza az a tény, hogy Wenger szigorú költségvetéssel dolgozik. Az utóbbi tíz évben csak három PL-klub költött kevesebbet – nettóban – a nyári átigazolási szakaszban: a Newcastle, a Crystal Palace és Everton have spent less. Az Arsenal nettó évi költése (az eladott játékosokért kapott és a megvásárolt labdarúgókért kifizetett pénzek egyenlege) 1,6 millió font. A Chelsea-é 52,5 millió, a Manchester Cityé 46,1 millió, a Manchester Unitedé 18,6 millió...

„Elérkezett az újabb trófeáknak az ideje – jelentette ki a szezon előtt Wenger. – Az elmúlt tíz év az erőgyűjtés korszaka volt, most már győznünk is kellene.” Ami azt illeti, a csapat ott van a tűz közelében, négy ponttal az éllovas Chelsea mögött, de egy elmaradt meccsel. Ha szombaton sikerül győzni a Stamford Bridge-en, akkor tovább nőnek az esélyek, hogy tíz év elteltében meglegyen az újabb PL-diadal.


José Mourinhót még soha, senkinek sem sem sikerült legyőznie a Stamford Bridge-en bajnoki meccsén. – Miért pont Wengernek sikerülne, és miért pont most? Ez bizony 75 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozat... ...minimum. – Egy olyan menedzser csapatát kellene megvernie az Arsenalnak a felzárkózáshoz, aki nemrég kijelentette: „Wenger specialista. A kudarc specialistája.”

Ebben az idényben a Chelsea a mezőny egyetlen veretlen csapata – hazai pályán. Tizenhárom győzelem és két döntetlen a Kékek mérlege – imponáló. Nem beszélve arról, hogy a két csapat utóbbi négy összecsapásából kettőt megnyertek, kettőt döntetlenre adtak.

Milyen érdekes, hogy Wenger ötszázadik meccse az Arsenal kispadján szintén a Stamford Bridge-en volt, és akkor Mourinho Chelsea-je 1-0-ra legyőzte az Ágyúsokat.

Mindkét menedzser nélkülözni fog néhány kulcsembert, de a hiányzók Wengernek fájnak jobban. Főleg hogy játékmestere, Mesut Özil még mindig sérült, miként Theo Walcott és Aaron Ramsey is. A Kékek brazil „verőembere”, a brazil Ramires eltiltását tölti az Aston Villa elleni meccs utolsó percében elkövetett brutális belépője nyomán.

A várható összeállítások:

Chelsea: Cech – Ivanovic, Cahill, Terry, Azpilicueta – Matic, Lampard – Willian, Oscar, Hazard – Eto’o
Arsenal: Szczesny – Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs – Arteta, Flamini – Oxlade-Chamberlain, Rosicky, Cazorla – Giroud.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.