Horrorba hajló vereség és kiesés

Csapat ilyen szerencsétlen és önsorsrontó módon még nem maradt le kupadöntőről, mint a Fehérvár KC.

Ch. Gáll András
2014. 04. 12. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női kézilabdában számos, felül-, azaz alulmúlhatatlannak hitt traumát szenvedtünk már el. A 2003-as zágrábi világbajnokság aranycsatáját hét-, a 2000-es sydneyi olimpia döntőjét hatgólos előnyről veszítette el válogatottunk – utóbbit nem mellékesen a dánokkal szemben, és szombaton is az Esbjerg jelentette a végzetet.

Pontosabban a Fehérvár KC öngyilkos hajrája. Azt előre tudni lehetett, hogy az egy héttel korábban, északon elért 25-24-es siker legfeljebb kedvező kiindulási alap, de semmi több. Ez a visszavágón be is igazolódott, a vendégek többször is három góllal elléptek, a magyarok pedig szilajul kapaszkodtak. Sőt, a meccs döntőnek hitt szakaszában 20-23-ról 24-23-ra fordítottak, és 45 másodperccel a duda előtt 26-25-re vezettek. Az északiak ekkor időt kértek, majd ziccert hibáztak; úgy nézett ki, ezzel végük, hiszen 40 másodperc alatt két gólt kellett volna lőniük, miközben a mieink hozták a labdát.

Ha csak az e szinten minimálisan kötelező koncentrációval és rációval megtartják azt, finalisták. Ám kétszer is lövéssel, góllal akarták befejezni az akcióikat, ezzel őrült, felesleges és jóvátehetetlen kockázatot vállaltak. A dánok ugyanis két gyors kontrából is betaláltak, a másodiknál Seest Jensen háborítatlanul vehette át az indítást a magyar hatoson, és az utolsó másodpercben szentesítette együttese 27-26-os győzelmét.

Ami 51-51-es összesítéssel, több idegenben lőtt góllal továbbjutást ért a dánoknak, és minden idők talán legérthetetlenebb kudarcát a fehérváriaknak. Akiknek amúgy ugyancsak dán az edzőjük. A szezon végén hazatérő Pal Oldrup Jensen kezébe temette arcát, hitetlenkedve csóválta a fejét, majd némileg összeszedve magát kijelentette: ilyesmit még életében nem látott. Aztán annyit még kipréselt magától: „Kétszer is lövéssel próbálkoztunk, egyszer sem szabadott volna, ez két súlyos hiba volt.”

Sőt, annál is több, bűn. Mert ez az esély már nem tér vissza soha. Legfeljebb a fehérváriak és a magyar kézilabdahívek leggyötrőbb rémálmaiban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.