Albert Flórián szobra őrzi az FTC stadionját

Magdi lánya szerint édesapja mostantól minden percét második családjában, a Ferencvárosban tölti.

Ch. Gáll András
2014. 08. 07. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgás egyetlen aranylabdása 1952-től kezdve – ekkor, tizenegy évesen szerződött a klubhoz – folyamatosan jelen volt a Ferencváros életében. 1974-ig játékosként, gólkirályként, mindig megközelíthető, de soha le nem dönthető bálványként, „félvezetőként”, azaz inkább Fradi-családfőként, majd 2007 decemberétől stadionnévadóként, mostantól pedig szoborként. Cselsorozattal vitte a labdát a kapuba, csípőre tett kézzel ácsorgott a félvonalon, a régi klubház teraszáról nézte az aktuális csapatot, a két öreg baráttal, Rákosival és Szűccsel ugratták egymást, vagy éppen közösen a belépő látogatót a csak vigadó szobaként emlegetett irodájukban. Tanúsíthatom, mert végigéltem, hogy az 1990-es évtizedben Athéntól Portóig ő jelentette az igazi Ferencvárost, bármely reptéren is landoltunk, a média hada csak őt akarta látni; ehhez képest zokszó nélkül viselte, hogy az angol uralom időszakában a mosókonyhán át biztosították számára a belépést, mint fanyar humorával mondta, legalább biztosan mindig tiszta lábbal toppan be.

Az Üllői úton eltöltött majd’ hat évtizede során a legbántóbb mondatát valószínűleg egy játékvezetőhöz intézte, javasolta ugyanis a sporinak, hogy vizsgáltassa meg magát a balszélsővel, Fenyvesi doktorral, aki ugyebár, állatorvosként diplomázott. Egyébként a legreménytelenebb ferencvárosi garnitúrát sem bírálta soha, egy különösen vérlázító vereség után is csak annyit súgott egyszer a fülembe: „Te, mi ezt a Pécset egy jó kapussal, három mezőnyjátékossal legyőztük volna.”

Fenyvesi Máté az avató ünnepségen természetesen sokkal szebb emléket idézett. Azt, amikor a Fradi a Vásárvárosok Kupája 1965-ös, torinói döntőben az ő góljával verte 1-0-ra a házigazda Juventust. A „Tüske” becenevű balszélső elmesélte, hogy Albertet korábban már sokszor lökték ki a labda alól, ezért ő készült erre, és a hosszú oldalon érkezve befejelte a győztes gólt; csakhogy Flóri ezt nem vette észre, már rohant volna a bíróhoz reklamálni, amikor Rákosi figyelmeztette, mi történt, mire a Császár annyit mondott: „Ja, jó, akkor kezdjenek közepet”.

Albert Flórián leánya, Magdolna Kubatov Gábor klubelnöknek és Kligl Sándor szobrászművésznek mondott külön köszönetet, majd hozzátette: édesapja mostantól minden percét második családjában, a Ferencvárosban tölti.

Hélisz József, a baráti kör főtitkára pedig arra intette az utánpótlás játékosait: hajtsanak fejet mindannyian Albert Flórián szobra előtt, és igyekezzenek úgy futballozni, hogy a Császár, ha felülről figyeli őket, örömét lelje bennük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.