Gyurta Dani elvétette a ritmust, Kozma és Cseh nem

Keddre is jutott magyar érem Berlinben, igaz, olyan számban, amelyikben csak hárman indultak.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 19. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden kora délután úgy jutottunk egy bronzéremhez, hogy különösebben nem is kellett lerágni a körmünket érte. A 10 m-es női szinkron toronyugrásban Kormos Villő és Reisinger Zsófia harmadik helyen végzett, ha rosszmájúak lennénk, azt is írhatnánk, hogy utolsók lettek, mivel hárman indultak. Mindegy, ez a bronz is ugyanannyit ér az éremtáblázaton, mint ha ötven induló között szerezték volna meg Becsületükre legyen mondva, Kormosék életük legmagasabb pontszámát érdemelték ki.

Alain Bernard csodálja Hosszút és Gyurtát

De vissza a másik medencéhez, ahol úsznak, méghozzá elég gyorsan. Illetve a medence partjához, meg a sajtóközponthoz, ahol nyüzsögnek a közelmúlt világnagyságai. A nyaralásból alighogy munkába álló Franziska van Almsick, a német közszolgálati televízió szakkommentátora – abból gondolom, hogy négerbarnára sült – 36 évesen csinosabb, mint fénykorában: És itt van Alain Bernard, a pekingi olimpia 100 méteres gyorsúszásának bajnoka, az egykori világcsúcstartó óriás is, aki magasságát megőrizte, bicepszének kerülete azonban ma már csak durván fele a 2007-asnak, amikor a debreceni Európa-bajnokságon berobbant az elitbe, majd amikor 2008-ban 47.50 mp-cel megnyerte a számot. Bernard mostanság az Eurosportnak dolgozik, és roppant készséges, ha interjút kér tőle az ember.

– Mi jut eszébe Debrecenről?
– 2007-ben ott nyertem első nagy versenyemet

– Játsszunk egy kicsit, benne van? Nevezze meg Európa három legjobb úszóját!
– Lássuk csak Florent Manaudou, aki az utódom lehet (közben megnyerte az 50 m pillangót – a szerk.), aztán Sarah Sjöström, nagyon erős, és világcsúcsot is tart, és Hosszú Katinka

– Ugye nem csak azért mondja, mert én is magyar vagyok?
– Nem, Katinka fantasztikus, nem is értem, hogyan bírja ezt a tempót, a tizenegy versenyszámot, nekem annak idején az az egy, a 100 m gyors is elég volt. Csodálatos úszó.

– Már megvan a három, de van egy ráadás: mit szól Gyurta Dánielhez?
– Csodálom a nyugalmát, a tudatosságát, ő a mellúszás királya. Nagyon várom, hogy mi lesz az eredménye a két brit srác és az ő versenyének a 100 m döntőjében, szerintem akár meg is nyerheti!

Sajnos nem bizonyult jó jósnak a rokonszenves francia, mert Dani kissé elkapkodta a döntőt, mint utólag elmondta, nem érezte a ritmust, és nemcsak a két brit, Peavy és Murdoch, hanem a litván Titenis is megelőzte, negyedik lett. Pedig ha megússza középdöntős idejét, az 59.58-at, azzal megvan a bronzérem. Ennek ellenére cseppet sem tűnt csalódottnak a vegyes zónában.

„A ritmusom nem volt olyan jó, mint tegnap, azért mégis elégedett vagyok, bár 59.5 alatt akartam úszni. A döntő teljesen más volt, mint a középfutam, mindenki őrült módon bekezdett, és a hév engem is elragadott, ezért tettem bele sok apró tempót, ami nem jó. Úgy látszik, százon még mindig nem vagyok eléggé rutinos. Hiába, na, ez más ritmust igényel, mint a kétszáz. Ha tökéletes úszással teljesítettem volna 59.88-at, akkor most nagyon csalódott lennék, de ebben rengeteg tartalék van, és ezért nem aggódom. Egy pillanatra sem bántam meg, hogy kihagytam a 200-at, nekem nagyobb céljaim és terveim vannak, mint a London és Rio közötti olimpiász legkisebb jelentőségű versenyének a megnyerése. Két év múlva az olimpián, mind a százon, mind a kétszázon jó akarok lenni. Ettől függetlenül itt Berlinben elindulok 50 mellen is, de nem hinném, hogy akár a középdöntőig el tudok jutni. A vegyes váltó? Ha a kapitány betesz, akkor vállalom!” – mondta a mindig kerek, flott, nyomdakész mondatokban fogalmazó olimpiai bajnok.

Hosszú Katinka jól úszott a 100 m gyors középdöntőjében, az 54.48 mp majdnem egyéni csúcs, ez az ötödik legjobb idő, sima döntőt jelentett, ő azonban elárulta, visszalép a finálétól, mert szerdán a 200 m vegyes és a 100 m hát mellett nem lenne ideje és ereje egy számára kisebb jelentőségű döntőhöz.

„Ha 53.7-et úszom, akkor is visszalépek, ahhoz, hogy vállaljam a 100 m gyors döntőjét, 52-vel kezdődő idő kellett volna. Most úsztam először nagy versenyen a 100 gyorsot, ahhoz képest egyéni csúcsot javítottam. Továbbra is azt mondom, jó formában vagyok, az egész éves felkészülés remekül sikerült, és az utóbbi hetekben a könnyítést is eltaláltuk” – mondta Katinka, gondolatban már a 200 vegyesen és a 100 m háton járva

Parádézott a két kőbányás

Cseh Lászlónak viszont ezen az Európa-bajnokságon a 200 m vegyes a fő száma – meg úgy általában is –, ezért nagyon odatette magát a középfutamban. Ráadásul nemcsak nyert, hanem hajszálra eltalálta előző nap megjósolt idejét: 1:58.00 perc alatt teljesítette a távot. De kellett is a jó idő, mert Philip Heinz, a rutintalanabb német 17 századdal úszott csak gyengébbet.

„A vége, a gyors nem esett annyira jól, fontos volt, hogy nyerjek, ez sikerült is. Mindenki Deiblerre figyelt, de az az igazság, hogy a másik német, Heintz jobb. A döntőben 1:57 eleje kell a győzelemhez, de jobban örülnék 1:56 végének Minden a most következő 24 órában dől el, észnél kell lennem. Igen, a rutin nagyon sokat számít, mármint az, hogy miként osztom be az erőmet” – fogalmazott a magyar úszósport állócsillaga. Verrasztó Dávid kilencedik lett, lemaradt a döntőről, de neki a 400 m vegyes a fő száma.

A végén csattant az ostor, Kozma Dominik remek úszása képében. A Kőbánya 23 éves klasszisa, Cseh Laci klubtársa fölényesen megnyerte a 200 m gyors első középfutamát, hatalmas egyéni csúccsal, 1,2 másodpercre megközelítve Cseh „cápadresszes” országos csúcsát. Az 1:46.89 perc világklasszis idő, Filippo Magnini is a vert mezőnyben végzett. A második futamban ugyan Paul Biedermann (1:46.69) és Velimir Sztjepanovics (1:46.79), a 400 m gyors hétfői Európa bajnoka ugyan jobbat úszott, de alig van különbség hármuk között.

„Lehet, hogy most már nem az apám fia vagyok, hanem ő a fia apja? (Kozma édesapja a nyolcvanas években a Liverpool profi labdarúgója volt – a szerk.) Eddig minden remekül megy, a végén ki is engedtem, mert láttam, hogy futamgyőztes vagyok, és ha a második menetben mindenki jobbat is úszik nálam, a szabályok szerint akkor is döntős vagyok. Holnap 1:46-on belüli időt szeretnék, a dobogó a célom” – mondta a vagabund óriás, és amit ő mond, az többnyire úgy is szokott lenni

Döntők:

50 m férfi pillangó: 1. Florent Manaudou (francia) és Jevgen Csurkin (fehérorosz) 23.00-23.00 mp; 100 m férfi hát: 1. Christoph Walker-Hebborn (brit) 53.32 mp; 50 m női pillangó: 1. Sarah Sjöström (svéd) 24.98 mp; 100 m férfi mell: 1. Adam peaty (brit) 58.96 mp, 4. Gyurta Dániel 59.88 mp; 200 m női hát: 1. Duane Da Rocha (spanyol) 2:09.37 p; 4x100 m vegyes vegyes váltó: 1. Nagy-Britannia (Walker-Hebborn, Peaty, Lowe, Halsall) 3:44.02 perc, alapvilágcsúcs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.