Magyar kézis alapszakasz, Nagy Lászlóék nélkül

Három és fél évtized után kezdődik a kézilabda-bajnokság a címvédő nélkül, amely a SEHA-ligának vág neki.

Ch. Gáll András
2014. 08. 27. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán csak a Bundesligában képzelhető el, hogy a tizedik helyezett saját csarnokában minimum megszorongatja, de akár le is győzheti az elsőt. Illetve a franciáknál és – a gazdasági válság előtti időkben – a spanyoloknál mutatkozott erre némi esély. Ezért az otthonában egyeduralkodó magyar, horvát, orosz vagy akár dán bajnokkal is többször megesett a nemzetközi porondon, hogy amikor azt hitte, már rég megnyerte az aktuális meccsét, rögvest el is veszítette.

E helyzeti hátrányt kiküszöbölendő és az éles mérkőzések számát növelendő hozták létre több sportágban is az országok feletti, regionális pontvadászatokat, férfikézilabdában például a SEHA-ligát. Az idea 2010-es kipattanásakor máris kiérdemelte a „mission impossible” minősítést, ám a délszlávoknak, különösen a sportban, ismeretlen a lehetetlen küldetés fogalma. Így klubjaik a szlovákiai, eperjesi Tatrannal kiegészülve egész sikeresen végigjátszották az első, 2011–12-es szezont. A zágrábi Final Fournak kellett volna megkoronáznia az idényt, ám apróbb hibaként a hazaiaknak csupán bronz jutott, és a Vardar–Metalurg macedón házi döntőn az aréna kongott az ürességtől.

A második négyes döntőnek 2013 tavaszán ezért már Szkopje adott otthont, ám ekkor a Croatia Zagreb diadalmaskodott, majd idén áprilisban Újvidéken ismét a Vardar. Mert közben az egyszer kiugrott szerbek visszatértek, és a fehéroroszok is csatlakoztak, idén pedig, engedve az évek óta tartó csábításnak, a Veszprém is igent mondott. Sőt, elsőre a szegediek is, ám mivel szinte a szerződés aláírása előtti pillanatban közölték velük, hogy be kellene fizetni százezer euró – több mint 30 millió forint – nevezési díjat, úgy döntöttek, akkor kösz, nem.

Az NB I számára ez kifejezetten üdvös elhatározás, hiszen így fest az első forduló párosítása: Orosháza–Balmazújváros, Szeged–Cegléd, Csurgó–Komló, Tatabánya–Mezőkövesd, PLER–Balatonfüred. Nos, képzeljük el ezt még Szeged nélkül is! Az alsóházi csapatoknak és közönségüknek így is elvész az esztendő várva várt ünnepnapja, amikor a Veszprémet fogadhatták saját, szerény hajlékukban, bár Nagy Lászlóék a felsőházi rájátszásra visszatérnek. Méghozzá az alapszakasz első öt helyezettje mellé, hatodikként, és mert oda-visszavágós körmérkőzéses rájátszással folytatják, teljesen azonos, tehát senki igazságérzetét nem sértő rajtpozícióban.

Kérdés, mit nyer a bolton a Veszprém. Nyilván úgy gondolja, húsz komoly mérkőzést. Ez annyiban igaz, hogy a tízes mezőnyben – ellenfél a Vardar és a Metalurg Szkopje (macedónok), a Croatia Zagreb és a Nexe (horvátok), a Breszt (fehérorosz), a Tatran Eperjes (szlovák), a Vojvodina és a Radnicki (szerbek), valamint az RK Borac (bosnyák) – mindenki mindenkivel oda-vissza játszik, majd áprilisban következik a Final Four. Csakhogy ha valamit, akkor tétet szimulálni képtelenség, és nem biztos, hogy a játékosoknak a BL-negyed- és elődöntőhöz mérhető lesz egy-egy eperjesi vagy breszti kiruccanás.

Ha szakmai kételyek esetleg adódnának is, a versenysorozat – amelynek magyar mérkőzéseit a Pro4 közvetíti – szilárd anyagi alapokon nyugszik. Ennek igazolására elegendő a viadal nevét, azaz névadó szponzorát említeni: SEHA Gazprom Déli Áramlat Liga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.