Német dominancia: felnőtt vb, U19-es Eb egyre megy

A magyarországi kontinensviadalon kiderült, Németország a legerősebb az utánpótlásban, legjobbjai nélkül is.

Deák Zsigmond
2014. 08. 02. 1:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnal adódik a párhuzam a brazíliai vb-vel, s a summázat az, hogy Németországban a minőségi utánpótlás sikerei konvertálódnak a felnőttekéi közé. Vagyis a tehetség nem vész el, csak átalakul, még jobbá válik. Épp ez hiányzik alapjaiban nálunk. Mármint ha akad is tehetség, legkésőbb a felnőttek között már nem rúg érdemben a labdába nemzetközi szinten. Nem volt ez mindig így. Az ifjúsági (U18, U19) Eb-k történetében három elsőséget szereztek a mieink, 1953 után az ’56-os forradalom következményei szórták szét a sokra hivatott csapatot, bár Tichy Lajos például szerencsére maradt itthon, és lett a nemzeti gárda oszlopos tagja. Az 1960-as (Mészöly Kálmán, Farkas János, Ihász Kálmán) és az 1984-es (Kovács Kálmán, Vincze István, Pintér Attila, Petry Zsolt) győztes alakulat tagjainak többsége viszont idővel a felnőttek között is komoly karriert futott be klub- és válogatottszinten.

A legutóbbi részvételkor, 2008-ban bronzig jutottak Sisa Tibor fiai a kontinensviadalon, majd 2009-ben – már Egervári Sándor irányításával – szintén a dobogó aljára állhattak az U20-as vb-n. Nagy részüknek ez is lett pályafutása csúcsa, hiszen Gulácsi Péter, Németh Krisztián és Koman Vladimir, tehát a legjobbak közül is utóbbi kettő karrierje épp most látszik megrekedni. Előbbi pedig csak idén mutatkozott be a nagyválogatottban Az idei kontinensviadalon szereplő csapatnak – ne feledjük, selejtezők sikeres megvívása helyett a házigazdaságból adódott a részvétel – esélye sem volt medálközelbe kerülni. Ám egy sima és egy súlyos vereség után az Eb-újonc izraeliek felülmúlása belépőt jelentett a jövő évi új-zélandi U20-as vb-re. A csapat legnagyobbnak titulált tehetségét, Kalmár Zsoltot a német másodosztály újonca, a FK Leipzig vitte el, a szintén „istenített” Bobál testvérek egyes szakértők szerint csak akceleráltságuknak köszönhették eddigi előmenetelüket. A többiek nevét már most sem tudjuk, nemhogy évek múlva

Németországban sem volt mindig kolbászból a kerítés. A helyi utánpótlást a 2000-es felnőtt Európa-bajnoki kudarc után reformálták meg, számunkra érdekes lehet a regionális központokra épített piramisrendszer, hiszen a belga Double Pass nevű cég a magyar viszonyok közelmúltbeli elemzésekor többek között épp a régiós irányítás hiányát emelte ki. Sokat dobott a futballon az ország nyitott kisebbségi politikája, az idei világbajnok csapatot nézve Özil, Boateng, Khedira, Mustafi, Podolski, Klose nem „echte” német. S lám, a mostani U19-es csapatban is találunk hasonló játékost: Mukhtar (a döntőbeli győztes gól szerzője), Akpoguma és Selke afrikai, Öztunali török ősökkel (is) bír

A hasonlóság nem csak itt áll meg, hiszen a szakemberek kiemelték, hogy az ifik ugyanazzal a taktikai felállással játszottak, mint a „nagyok”, tehát a vérükké válhat, amíg a felnőttek között is a legjobbak közé emelkednek. Apropó, talán kevesen tudják, hogy a szerbek elleni csoportmeccs kivételével minden meccsüket magabiztosan megnyerő válogatottban nem szerepeltek a három helyi sztárgárda, a Bayern München, a Dortmund és a Schalke fiatal csillagai, mert ők már szerves részei klubjuk felnőttkeretének. Magyarul nem az a legjobb német U19-es csapat, amelyik (1981 és 2008 után harmadszor) megnyerte a korosztályos Európa-bajnoki címet!

S hogy mi lesz jövőre az U20-as vb-n? Magyar részről az esélytelenek nyugalmával készülhetünk, és közben gondolkodhatunk a német példa mellett azon is, hogy a 2009-es bronzmeccsen általunk büntetőkkel felülmúlt Costa Rica akkori csapatából ketten ott voltak az idén világbajnoki csoportelső és negyeddöntős felnőtt nemzeti tizenegyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.