Az oroszok már a Balatonban vannak

Kiss Attila nagy bravúrja.

Ch. Gáll András
2014. 09. 05. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán még egy fabatkát sem adtunk volna azért, hogy tüdőgyulladás, esetleg fagyási sérülések nélkül megússza a 2. nyílt vízi junior-úszóvilágbajnokság mezőnye a balatonfüredi kalandot. Péntekre azonban már csak rossz emlék volt a hidegfront, hét ágra sütött a nap a Tagore sétányon, önfeledten hancúroztak a vízben a kacsák, és amikor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hivatalosan is elindította a versenyt a megnyitó ünnepségen, jókora tömeg figyelte a történéseket a patinás kikötő bejáratánál, a tavi legenda, Bujtor István bronzszobránál.

A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar úszók a berlini Európa-bajnokság és a nancsingi ifjúsági olimpia eredményei alapján Európa második legeredményesebb nemzetének számítanak, ami rendkívüli teljesítmény.

A junior vb a világkupa előhírnöke

„Egy sportág elismertségét, népszerűségét azonban az is mutatja, hogy hányan űzik versenyszerűen, kedvtelésből, illetve hány fiatal jelentkezik, hogy ő is ezt a sportágat választja – és az úszók e tekintetben is a legjobban teljesítők közé tartoznak” – hangsúlyozta Balog Zoltán. A miniszter mosolyogva hozzátette, azon is mérhető egy sportág népszerűsége, sikeressége, hogy hány politikus jelenik meg a kiemelt eseményein, márpedig az úszók ezen a téren sem panaszkodhatnak. „És végül az is fontos mérce, hány jelentős eseményt rendezhet egy szövetség: ha előre tekintünk, azt láthatjuk, hogy az elkövetkező években több, a legfontosabb kategóriába sorolható nemzetközi verseny házigazdája lesz Magyarország, melynek csúcspontja a 2021-es világbajnokság.”

A FINA nevében Dennis Miller alelnök köszöntötte a résztvevőket, és köszönte meg a Gyárfás Tamás vezette szervező-bizottságnak, hogy 40 nap alatt ilyen fantasztikus körülményeket teremtettek. Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte, hogy a világszövetség honlapján látható közvetítés jóvoltából világszerte megismerhetik Füred nevét, amely immár bízvást nevezhető „a kultúra és a sport városának”. Végül Kósa Lajos, a 2021-es vb szervezőbizottságának elnöke gratulált a szervezőknek az elvégzett munkáért, és bejelentette, a jövőre minden bizonnyal felnőtt világkupa-viadalnak adhat otthont Balatonfüred.

Ellenállhatatlan oroszok

Ezután rajtolt el az első verseny, a 17-18 éves fiúk 7,5 kilométeres viadala. Az uralkodó széljárástól merőben eltérő keleti szél erősen próbára tette a fiatalokat, akiknek a 19 fokos víz mellett a hullámokkal is meg kellett küzdeniük – de a mezőny túlnyomó többsége állta a sarat. Akadtak hárman, akik nem bírták végig, az uruguayi Maximiliano Paccotot például 35 fokosra hűlt testtel halászták ki a vízből, ám a mentőszolgálat szakemberei rövid időn belül normális állapotba hozták a mentőhajón még erős fájdalmai miatt jajgató fiatalembert.

Ezalatt a többiek igen izgalmas csatába bonyolódtak, az élboly nemigen szakadt szét, az ugyanakkor már féltávnál látható volt, hogy a két orosz induló, Anton Jevszikov és Kirill Beljajev igen komoly tempót diktál, amit csak a venezuelai Diego Vera tudott végig tartani – a magyar Kiss Attila még 4. helyen fordult a második és a harmadik kör után, ám végül ő is az üldözőboly tagjává vált, akik a 4-10. helyért csatáztak. Jevszikovnak végül sikerült leszakítania vetélytársait, és 3 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt, Vera lett a második: ő két éve, a kanadai Wellandban rendezett vb-n még az ifik között szerzett ezüstérmet. Harmadikként Beljajev ért célba, hét tizeddel előzve meg a francia David Aubryt. A magyarok remekül küzdöttek, Kiss Attila végül hetedikként ütött be, míg Orosz Ádám a 12. helyen zárt.

Kiss Attila dobogóra vágyott

Kiss Attila: „Összességében nagyon jól éreztem magam. Igaz, versenyen még nem úsztam ilyen hideg vízben, ráadásul a hullámok is nagyok voltak, és így is nagyon sajnálom, hogy nem sikerült előrébb végeznem. Azt hiszem, főleg  azon múlt, hogy későn vettem észre, megléptek néhányan. Annak örülök, hogy sikerült javítanom az Európa-bajnoki helyezésemen, de mindig a dobogó, az érem a cél, így nem lehetek teljesen elégedett. Ugyanakkor, ennél többet nem tudtam volna tenni, nagyon kihajtottam magam.”

Orosz Ádám: „Az első négy kör jól sikerült, utána kicsit lemaradtam, ám a hajrában sikerült zárkóznom, három pozíciót is előre léptem. Nagyon elégedett vagyok a helyezéssel, mert sokat javítottam a zágrábi Európa-bajnoksághoz képest. Befelé, az első egyenesben nagyok voltak a hullámok, viszont amikor visszafelé úsztunk, rájuk tudtunk feküdni, és ez sokat segített. A fordulókban és a rajt után is volt némi adok-kapok, de semmi komoly, csak amennyi a szakághoz hozzátartozik.”

Kínai lány volt a leggyorsabb

A junioroknál aratott orosz sikert követően a lányoknál az ifjúsági kategóriában kínai győzelem született, Jan Szi-jü meggyőző fölénnyel győzött az olasz Carlotta de Mattia és a francia Charline Secrestat előtt. A magyar indulók közül Sztankovics Dóra a 11., Ollé Mónika a 17. lett.

A szél valamelyest gyengült, amikor a 14-16 éves korosztály lányversenyzői vágtak neki az 5 km-es távnak – és az ifjak dicséretére legyen mondva, mind a 33 induló végigúszta a távot, senki sem adta fel a viadalt, ellentétben az idősebb fiúknál látottakkal. A hölgyeknél féltávnál még a francia Secrestat vezetett, a harmadik 1250 méteres kor után viszont már a kínai Jan öt másodperces előnnyel tempózott az élen. Az őt üldöző hármasból az olasz De Mattia és az amerikai Kylie Mitchell is igen harciasnak bizonyult, elvégre mindketten kaptak egy sárga zászlós figyelmeztetést, végül azonban megúszták a kizárást. A magyar lányok végig a középmezőnyben haladtak, féltávig még csupán 5-10 másodperces hátrányban voltak az élbolyhoz képest, 2,5 km után viszont elkezdett nyílni az olló.

A hajrában Jant nem lehetett utolérni, óriási tempót diktálva, 5 másodperces előnyét megtartva elsőként ért a célba, az ezüstéremért hatalmas küzdelem folyt az olasz és a francia lány között, végül de Mattia 38 századdal előbb érintette meg a panelt Secrestat előtt, Mitchell másfél másodperccel mögöttük haladt át a képzeletbeli célvonalon.

A magyar lányok dicséretesen küzdöttek, Sztankovics Dóra – az ifi olimpián is érmes Anna húga – végül a 11. helyen végzett, míg Ollé Mónika a 17. lett; Mónika nagyon keményen küzdött a végén, elsősorban önmagával, a parton aztán takaró alatt kellett melengetni, mert láthatóan megviselte a verseny, később azonban már ő is tudott mosolyogni.

Akárcsak a résztvevők és a FINA illetékesei, akik tökéletesen elégedettek voltak a versenyek körülményeivel – ám a szervezők ígérik, szombaton egy még nagyobb durranás következik.

Sztankovics Dóra: „Csak harmadszor úsztam nyílt vízi versenyen, így aztán tényleg nagyon örülök a tizenegyedik helynek, amivel ráadásként felülmúltam az Európa-bajnoki szereplésemet is. A vízzel nem akad gondom, a felkészülés során hidegebben is úsztunk, viszont a hullámok nagyon durvák voltak. A második körtől már fájt, csak számoltam vissza: már csak másfél kör, már csak egy. Nem vagyok verekedős típus, igyekeztem kerülni ezeket a helyzeteket, de egyszer így is fejbe vágtak. Azért már hiányzik a medence, bár szerintem a jövőben nem fogom hanyagolni a nyílt vízi úszást.”

Ollé Mónika: „Nehezen tudtam kiszállni a vízből, de szerencsére már jobban vagyok. Harmadik nyílt vízi versenyemen előzetesen  szerettem volna az első húsz között végezni, s mivel ez sikerült, elégedett vagyok. Sokat segített a versenyzésben, hogy az elmúlt pár napban a helyszínen készültünk, volt alkalmunk megszokni a hullámokat és a hidegebb vizet is. Arra viszont nehéz gyakorolni, hogy megy az adok-kapok. A fordulókban igyekeztem távolabb úszni a többiektől, de így is sokszor megvertek, már a rajt után is kaptam egyet. Azért az sem veszi el a kedvem, szeretnék jövőre is nyílt vízen úszni.”

Gellért Gábor szövetségi kapitány: „Az első napon indulók remekül helytálltak, a lányok végig tudtak menni a mezőnnyel, de nekik még szokni kell a szakágat, hiszen – már csak koruknál fogva is – nincs túl sok tapasztalatuk. A fiúk extrém jót nyújtottak, helyezésben óriásit javultak az Európa-bajnoksághoz képest, Attila az Eb-n nem volt húszban, most a világbajnokságon hetedik lett, ez tényleg nagyszerű eredmény.”

2. junior nyílt vízi úszó-világbajnokság, Balatonfüred

Ifjúsági, lányok, 5 km
1. Jan Szi-jü (kínai) 1.00:40,812 (óra), 2. Carlotta de Mattia (olasz) 1.00:45,333, 3. Charline Secrestat (francia) 1.00:45,71 ... 11. Sztankovics Dóra (magyar) 1.01:17,1617. Ollé Mónika (magyar) 1.03:07,52


Junior, fiúk, 7,5 km
1. Anton Jevszikov (orosz) 1.27:08,322, 2. Diego Vera (venezuelai) 1.27:11,213, 3. Kirill Beljajev (orosz) 1.27:28,16...7. Kiss Attila (magyar) 1.28:00,9012. Orosz Ádám (magyar) 1.28:25,54

Szombaton az ifjúsági, fiúk (5 km) és a junior, lányok (7,5 km) mérik össze tudásukat Balatonfüreden.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.