Hosszú, Gyurta: egy (jó nagy) maréknyi dollárért

Hosszú Katinka fölényesen vezeti a pontversenyt, Gyurta Dani szoros második.

Ch. Gáll András
2014. 09. 28. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hongkong tizennégy év után tér vissza a rövid pályás úszó világkupa-sorozatba: a kilencvenes években rendszeresen rendeztek ott viadalokat, ám azt követően, hogy 1997-ben Nagy-Britanniától visszakerült Kínához, megszűntek az ottani vk-versenyek. Az idén viszont – miután két európai állomás, Eindhoven és Berlin „kiszállt” – a kínaiak Peking mellett zöld utat adtak a hongkongi rendezésnek is.

A viadal egyik sztárja Hosszú Katinka, aki máris irdatlan fölénnyel vezeti a női összetett ranglistáját (355 pontja van – 15 aranyérem és 5 világrekord volt a mérlege a nyár végén –, 229-cel előzi meg a holland Inge Dekkert), és természetesen ismét tarolásra kész. Szerencsére az útközben az Aeroflot járatán elkallódott csomagjai is meglettek, azaz a helyszínen vásárolt, az első edzéseken használt dresszt és gyerekszemüveget immár leteheti Katka, és a saját szerelésében folytathatja a hódítást. Igaz, ezúttal aligha kaszabolja le a világrekordlistát, mert mint elutazása előtt elárulta, most ismét a kemény munka volt napirenden.

„Más volt az Európa-bajnokságról Dohába és Dubajba utazni, hiszen akkor, úgymond, ki volt hegyezve a formám, azóta viszont újra nagyon kemény edzések következtek – mondta Katinka. – Kicsit furcsa is volt, hogy egy hosszabb időszak után újra ilyen terhelést kapok, hiszen az Eb előtti formába hozás során, meg aztán a két világkupa és a szingapúri meghívásos sprintverseny heteiben mások voltak az adagok. Természetesen erre a mostanira szükség van, hiszen megint nagyon jó formában kell lennem a decemberi rövid pályás világbajnokságon, azt viszont meg kell alapozni.”

Épp ezért a hongkongi viadalon megint inkább a mennyiség dominál majd, s kevésbé a minőség: míg a közel-keleti viadalokon például a 800 gyors nem szerepelt a repertoárban, hogy a csúcsdöntésnek semmi ne álljon az útjába, könnyen lehet, hogy ezúttal ismét az „étlap végigevése” következik. „Most úgy áll a helyzet, hogy minden egyes számra neveztünk, aztán majd eldöntjük, hogy kihagyok-e egyet-egyet. Azaz a versenyzés egyszersmind felkészülés is, vagyis nem vagyok olyan formában még, hogy rekordokat döntsek.”

Gyurta Dániel sem ígér ezúttal újabb világcsúcsot: a 200 mellen, Dubajban a saját, öt éve elért legjobb idejét megjavító mellúszó-szuperklasszis hasonló úton jár, mint Katinka, azaz a dohai vb a legfontosabb, minden más csupán egy közbülső állomás az addig vezető úton. „Ezúttal a versenyzés, bizonyos taktikák begyakorlása a legfontosabb. Az edzések jól mentek az elmúlt hetekben, kíváncsian várom, mi köszön ebből vissza” – mondta az idősebbik Gyurta testvér, aki egyébként második helyen áll az összetett versenyben, csupán 4 ponttal lemaradva a dél-afrikai Chad Le Clos mögött. Legalábbis eddig, elvégre könnyen lehet, az ausztrál Thomas Fraser-Holmes megelőzi őket, hiszen míg ő hat számban is úszik Hongkongban, addig Gyurta és Le Clos csak három-három versenyben indul.

Dani mellett immár ott lesz a medencében öccse, Gergely is, valamint szintén rajtkőre lép a két Verrasztó, Dávid és Evelyn – utóbbiak egyébként igazán testvériesen teljesítenek, elvégre mindketten 13. helyen állnak a férfiak, illetve a hölgyek összetettjében.

A hongkongi versenyről hétfőn és kedden 13 órától látható élő közvetítés a DigiSporton.

Világkupa, az összetett állása

Férfiak

1. Chad Le Clos (dél-afrikai)               120
2. Gyurta Dániel (magyar)                    116
3. Thomas Fraser-Holmes (ausztrál)    93
4. Tom Shields (amerikai)                    87
5. Marco Koch (német)                       69

Nők

1. Hosszú Katinka (magyar)                355
2. Inge Dekker (holland)                      126
3. Alia Atkinson (jamaicai)                   87
4. Mireia Belmonte (spanyol)               84
5. Marieke Guehrer (ausztrál)              69

A vk-sorozat hátralévő versenyei:
2-es csoport: szeptember 29–30. Hongkong, október 4–5. Moszkva
3-as csoport: október 24–25 Peking, október 28–29. Tokió, november 1–2. Szingapúr

A második és a harmadik „adag” összesített pénzdíja 300-300 ezer dollár. Minden szám győztese 1500 dollárt kap, a világcsúcsért darabonként 10 000 dollár jár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.