Kovács Kálmán: Fogadjuk el, hogy senkik vagyunk

Bele kellene törődnünk, hogy fehér folt vagyunk a futballtérképen.

Ch. Gáll András
2014. 09. 08. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este újabb ország neve került le arról az egyre rövidülő listáról, amelyen azok a labdarúgó-válogatottak szerepelnek, amelyek még sohasem győzték le hazánkat. (Ma már csak ilyen neveket találunk ebben a lajstromban, mint Luxemburg, Albánia, Liechtenstein és néhány hasonlóan „magasan” jegyzett együttes.) Vasárnapig Észak-Írország is rajta volt ezen a sajátos dicsőséglistán, mivel a két ország addigi négy összecsapását kivétel nélkül megnyertük.

– A Groupama arénabeli 1-2 azonban átírta a történelemkönyvet.
– Kár érte. Már csak azért is, mert valaha nem okozott gondot egy Észak-Írország-szintű válogatott elintézése. Legalábbis ez tűnik ki az 1988-as és az 1989-es összecsapás – a sorban az első és a második – egy-egy magyar gólszerzőjével folytatott beszélgetésből.

– 1988. október 19-én a Népstadionban fogadtuk világbajnoki selejtezőn az északíreket, a mi kispadunkon – második időszakában – Mezey György ült, az ellenfélén a legendás Billy Bingham. A vendégeknél pályára lépett a válogatott mostani menedzsere, Michael O’Neill is. 1-0-ra győztünk, a gólunkat Vincze István, a Puskás Akadémia U17-es csapatának jelenlegi edzője lőtte.
– Arra emlékszem, hogy Allan McKnight, az északírek kapusa tízesre védett, csak a 85. percben sikerült feltörni a védelmüket az én gólommal. Akkoriban még annyira felette álltunk az északíreknek, hogy a közönség szinte vereségként értékelte a sovány 1-0-s győzelmünket – idézte fel Vincze a 26 évvel ezelőtti történéseket.

– Milyen érzések munkálnak önben a mostani 2-1-es vereségünk után?
– A meghatározó érzés a szomorúság. Ez a mérkőzés meg volt nyerve, a 75. percben szereztük meg a vezetést – most teljesen mindegy, hogy milyen játékkal –, meg kellett volna őriznünk az előnyt. Egy kicsit fordítva ültünk a lovon. Amikor támadni kellett volna lehengerlő módon, vagyis az első 75 percben, a gólunkig, nos, addig óvatoskodtunk, amikor meg mindenáron meg kellett volna védeni az előnyünket, a 75. perc után, akkor meg tovább támadgattunk, és figyelmetlenek voltunk.

– Mi a baj a magyar futballal?
– Az, ami már 26 éve is volt, csak most sokkal nagyobb a baj. Már az én időmben is megdöbbenve tapasztaltam akár Olaszországban a Leccénél, akár Belgiumban az Ekerennél vagy Portugáliában a Campomaiorensénél, hogy kevesebbet edzenek, mint mi itthon, Magyarországon!

– ???
– Igen, időben kevesebbet, csakhogy háromszoros intenzitással. Ott minden edzés egy-egy háború, kiköpik a tüdejüket a játékosok a gyepre, nemcsak imitálják az összecsapásokat, hanem csattognak a bokák, szikrázik a levegő is. Egy edzés után maga a meccs már könnyed szórakozásnak tűnik. Nálunk meg? Az edzés tömény unalom, langyos téblábolás, és ezek után nem csoda, hogy a mérkőzések is lassított filmként peregnek.

– Önnél, Felcsúton is?
– Én igyekszem felpörgetni az edzéseket

– És a játékosok pörögnek?
– Hellyel-közzel

 

– Egy évvel később, 1989. szeptember 6-án – szinte napra pontosan negyedszázaddal a vasárnapi tragikus 1-2 előtt – a belfasti Windsor Parkban 15 ezer néző előtt 2-1-re megvertük mostani legyőzőinket a pesti meccs visszavágóján. Az első gólunkat a 13. percben Kovács Kálmán szerezte.
– Sima győzelem volt, Bogesz (Bognár György – a szerk.) rúgta a második gólunkat, Norman Whiteside a 89. percben szépített, tehát nem forgott veszélyben a sikerünk. Ha már szóba került a neve. Az a nagyon nagy baj, hogy manapság egyik csapatban sincs Whiteside vagy hasonló kaliberű labdarúgó – morfondírozott az 56-szoros válogatott egykori csatár, aki manapság testnevelő tanárként a „nemzet napszámosa”.

– Csak ez a baj?
– Nem. Nekem az sem tetszett, hogy a meccs felvezetésénél folyton hangsúlyoztuk, hogy az ellenfélnél hét olyan labdarúgó van, aki a Premier League-ben szerepel. Mintha ezzel is feljebb akartuk volna srófolni az értéküket. Holott ez a kutyát sem érdekli. Amikor nálunk is játszottak angol élvonalbeli futballisták, Gera, Priskin, Halmosi, Buzsáky meg a többiek, akkor ezt sohasem emeltük ki. De ennél sokkal nagyobb probléma is van.

– Mi lenne az?
– Szereptévesztésben vagyunk, nem találjuk a helyünket. Nem tudjuk elhelyezni magunkat a futballtérképen, folyton eredménykényszerben játszik a válogatott, tovább akar jutni, mert azt hisszük, hogy mi még számítunk valamit a sportágban. Nem kéne törődni az eredménnyel, csak szép nyugodtan ki kellene menni a pályára és megpróbálni kihozni magunkból a maximumot, illetve a saját örömünkre futballozni. Ha győzünk, győzünk, ha kikapunk, kikapunk. Akkor biztosan jobban menne a játék.

– Sajátos szemlélet, mit mondjak
– Pedig meg kellene próbálni így gondolkodni. A futballban sok minden esetleges. Mi történt volna, ha például a 80. percben lefújják a meccset?

– Akkor egy-nullra győzünk, és
– És akkor jobbak vagyunk? Egy frászt. Más kérdés, hogy nem fújták le. Sajnos mi mindenben fordítva ülünk a lovon. Döbbenten figyeltem, mert kinn voltam a tényleg csodálatos Groupama Arénában, hogy a második félidőben egyik-másik játékosunk jelezte a közönségnek a kezével, szinte kikövetelte a biztatást. Pedig azt a játékunkkal kell kiérdemelni. Nekünk annak idején eszünkbe sem jutott volna, hogy integessünk a nézőknek, ugyan szurkoljanak már De az utánpótlás szintjén is más hozzáállásra lenne szükség.

– Tudom, Vincze „Pilu” is említette, hogy meg kellene feszülni az edzéseken
– Nem erre gondolok. Nem azt kéne nézni, hogy hány profit tudunk kinevelni abból a 80 ezer fiatalból, aki napjainkban Magyarországon regisztráltan futballozik. Fordítva: meg kellene vizsgálni, mit tudunk adni a futball által annak a 79 800 srácnak, akiből nem lesz profi játékos. Egy közösséghez akkor is tartozhat az ember, ha folyton kikap a csapat. Ismétlem: el kellene fogadni a helyünket a világ futballjában. A mindennapos testnevelés óriási vívmány. Hetente töltsön el öt alkalmat a gyerek a tornateremben, kétszer pedig futballozzon kint a szabadban. Épüljön be a foci az életükbe, mindenféle eredménykényszer nélkül, és ha egészséges felnőttek lesznek, már megérte. Minden a testnevelésbe fektetett forint ötszörösen térül meg az egészségügyben. Pokolba a görccsel, felejtsük el az eredményhajszát, és meglátjuk, akkor maguktól jönnek majd az eredmények!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.