Szerbia–Magyarország 25–2

Iszonyatosan leértékelődtek a magyar labdarúgók a nemzetközi piacon.

2014. 09. 04. 0:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

 

Első ránézésre Ausztria a kakkuktojás a táblázatban, ám az osztrák futball múltja és ereje alapján mindig megfelelő igazodási pont a Lajta innenső oldaláról. Nos, a légiósok száma is azt igazolja, Ausztria többéves helyben topogás után meglódult, ma már jóval előttünk jár. Nem meglepő, hogy az osztrák futballisták elsősorban Németországban kelendőek.

Csakúgy mint a lengyelek. De lengyel barátaink jelen vannak a Premier League-ben, a Serie A-ban és a Primera Divisiónban is. Érdekesség, hogy három angol csapatnak is lengyel kapusa van: Artur Boruc (Southampton), Lukasz Fabianski (Swansea), Wojciech Szczesny (Arsenal). A történelmi múltban gyökerező regionális kapcsolatok ereje az olaszországi albán légió relatív erejében is megmutatkozik.

Nem meglepő, hogy Szerbia vezeti a közép-európai rangsort. Bátorság lenne kijelenteni, hogy a szerb labdarúgók általánosságban véve piacképesebbek mondjuk a horvátoknál vagy éppen a lengyeleknél, viszont köztudomású, hogy a szerb ügynökök behálózzák egész Európát és a szakma legjobbjai. A délszláv államok közül nemcsak Szerbia és Horvátország, hanem Bosznia-Hercegovina és Szlovénia is az élmezőnyhöz tartozik.

Lecsúsztak a bolgárok, a románok és a csehek is

Sovány vigasz, hogy Macedónia mellett az egykor szintén szebb napokat látott Bulgária is mögénk soroltatik, Sztojcskov utódjai jelenleg nem kapnak bebocsátást a legjobbak közé. Innen nézve különösen nagy eredmény, hogy a Ludogorec Razgrad bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. Románia és Csehország is jelentősen vesztett egy évtizeddel ezelőtti súlyából. Adrian Mutu után hatalmas űr tátong, jóindulattal sem tudunk klasszis román labdarúgót említeni, de a cseheknél is két veterán, Tomás Rosicky és Petr Cech tartja a frontot.

A vizsgált kör Olaszországban a legkapósabb, Németországban is van kereslet a közép-európai játékosokra, Angliában már kevésbé, Spanyolországba szinte lehetetlen betörni. A Primera División klubjai elsősorban tradicionálisan Dél-Amerikából importálnak futballistákat.

Az NB I mezőnyére gondolva a magyar kilátások nem éppen fényesek. Ha akarnánk sem tudnánk olyan labdarúgót említeni, akinek feltétlenül helye lenne az európai elitben. Mi lennénk a legboldogabbak, ha a válogatott játékosok az Eb-selejtezők során rácáfolnának erre az álláspontra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.