Van, amiben az északírek jóval előttünk járnak

Mit várhatunk egy olyan válogatottól, amely első mérkőzésén 13 góllal kikapott, s egyetlen Eb-n sem szerepelt?

Deák Zsigmond
2014. 09. 06. 3:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kikopott a magyar futball-légió az európai elitbajnokságokból, Stieber Zoltán (Hamburg) és Szalai Ádám (Hoffenheim) maradt hírmondónak a német Bundesliga I-ben. Ráadásul Pintér Attila szövetségi kapitány egyiküket sem hívta meg az északírek elleni vasárnapi Eb-selejtezőre készülő keretébe, majd Szalai lemondta a válogatottságot. Ehhez képest a leendő rivális nyolc olyan játékost hozott Budapestre, aki az angol Premier League-ben szerepel. Észak-Írország jelenlegi legértékesebb játékosa a Southampton 5,5 milllió eurót érő középpályása, Steven Davis, Chris Brunt (West Bromwich) négymilliót kóstál, a 19 éves Ryan McLaughlin pedig a Liverpoolnál csiszolódik, ha épp nem adják kölcsön, mint idén a Barnsley-hoz.

Múlt kedd óta Will Grigg neve is bejárta a világsajtót, az angol harmadosztályú MK Dons csatára két gólt szerzett a Manchester United ellen 4-0-ra megnyert Ligakupa-összecsapáson. Gera Zoltán legutóbbi szigetországi klubjától, a West Bromwichtól hárman érkeznek, ezért érdekes lehet a Ferencváros régi-új ászának a véleménye: „Az északír keret zömét ismerem, öt vagy hat játékossal együtt játszottam, többekkel riválisként találkoztam. Három-négy minőségi futballistával rendelkeznek, fegyelmezettek, hajtanak, nehéz őket megbontani.” Hát még úgy, hogy a mieink közül a 11 millió euróra taksált Dzsudzsák Balázson kívül senki sincs az ő legjobbjaik közelében, illetve, ugye, senki sincs az elit európai pontvadászatokból.

Közös a két gárdában, hogy 1986 az eddigi utolsó világversenyes részvételük évszáma, ám az északírek számára ez kevésbé trauma, hisz sosem tartoztak a világelitbe. Európa-bajnokságon még nem jártak, pedig 1964 óta próbálkoznak a selejtezőkön, vb-n 1958-ban, 1982-ben és 1986-ban szerepeltek, első alkalommal eljutottak a negyeddöntőig. Válogatottsági csúcstartójuk a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek legendás kapusa, Pat Jennings (119), szövetségük a negyedik, bajnokságuk a harmadik legrégibb a földön, első nemzeti meccsük viszont rosszul sült el: 1882. február 18-án Belfastban Észak-Írország–Anglia 0-13
Jelenleg a 95. helyen állnak a világranglistán, ahol a mieink a 34.-ek. Közös futballmúltunk négy mérkőzést ölel fel, két vb-selejtezőt 1988-ból és ’89-ből, illetve két barátságos derbit 2000-ből és 2008-ból (videónk ennek a góljait mutatja meg). Mindegyiken magyar győzelem született, s ezt a sorozatot azért nem kellene elrontani. Újra Gerát idézve: „Ha türelmesen játszunk, nem kapkodunk, akkor előbb-utóbb feltörhetjük őket.” Legyen igaza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.