Ötvenéves lett az egyik legjobb olimpia

1964. október 10-én lobbant fel a láng a XVIII. nyári játékokon Tokióban, ahol tíz magyar aranyérem termett.

Deák Zsigmond
2014. 10. 10. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha 1939-ben nem tör ki a II. világháború, akkor Ázsia már 1940-ben megrendezhette volna első olimpiáját, hiszen Tokió nyerte el a házigazdaságot. Ám a történelem közbeszólt, a világégés után Japánnak vesztes félként megszorítások közepette kellett újraépítenie magát, s bár fővárosa az 1960-as nyári seregszemlére megint pályázott, akkor a hét jelentkező közül utolsó lett. Az 1964-esnél viszont már az első, hiszen a NOB 1959. áprilisi müncheni döntése alapján megelőzte Bécset, Brüsszelt és Detroitot. (Nevezettek azóta sem rendeztek ötkarikás játékokat.)

A hidegháború közepette szinte csodaszámba ment, hogy csak Kína, a Koreai NDK és Indonézia mondta le politikai okok miatt a szereplést, az NSZK és az NDK pedig 1956-hoz és 1960-hoz hasonlóan Egyesült Német Csapat néven együtt szerepelt (1968-ban viszont már külön). Összesen 14, zömében afrikai ország először küldte el sportolóit a sport nagy ünnepére, de természetesen nem ők vitték a prímet az 5151 résztvevő közül. A történelmet képviselte az olimpiai lángot meggyújtó Szakai Josinori, aki a szokásokkal ellentétben nem egy híres sportoló volt, hanem 1945. augusztus 6-án, az atombomba ledobásakor született Hirosimában. Az ötlet a maga torokszorító mivoltában is telitalálatnak bizonyult, mint ahogy a japán házigazdák szervezési munkájának szinte minden egyéb részlete is. Hatalmas infrastrukturális beruházásokkal (megépült például a Sinkanszen gyorsvasút Oszakáig) világvárossá tették Tokiót, s igazi XX. századi modern multisporteseménnyé az olimpiát, ami eközben mégis megmaradt emberközelinek, hála a helyiek hagyományos vendégszeretetének.

A viadal csillagai „cserébe” csodás színvonalat biztosítottak: az ausztrál úszó Dawn Fraser, az amerikai diszkoszvető Alfred Oerter és a szovjet evezős Vjacseszlav Ivanov sorozatban harmadszor jutott a csúcsra, az etióp maratonista, Abebe Bikila megvédte címét.

A két legendás szovjet tornász, Larisza Latinyina és Borisz Sahlin 18-ra (9 arany), illetve 13-ra (7) tornázta fel ötkarikás medáljai számát. Az úszómedencében Fraser mellett – aki emelkedett hangulatában eltulajdonította a császári palota egyik lobogóját, ezért őrizetbe vették, majd eltiltották – az amerikai Don Schollander volt a sztár négy diadalával.

A magyar sportolók az 1952-es csúcs, a forradalom hatása alatti 1956-os, majd a visszafogott 1960-as eredmények után 10 arannyal, 7 ezüsttel és 5 bronzzal visszakapaszkodtak a legjobbak közé, az éremtáblázat 6. helyére. Rejtő Ildikó kétszer nyert (női tőr egyéni és csapat), Hammerl László sportlövő és Török Ferenc öttusázó első és harmadik helyet is szerzett, győzött még a labdarúgó- és a vízilabda-válogatott, Pézsa Tibor kardozó és a férfi párbajtőrcsapat, a birkózószőnyegen három ezüst után Polyák Imre, valamint Kozma István, akit társai nem tudtak feldobálni méretei miatt
Szajonara! – villogott a záróünnepségen a kivetítőn, s a mieink egy része a napokban tényleg visszatért ötven évvel korábbi sikerei színhelyére. A világ sportja pedig 2020-ban teszi meg mindezt, hiszen akkor megint Tokió lesz a nyári olimpia házigazdája. Bizonyára hasonló, mint 1964-ben volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.